​У Перемишлі понад 40 єпископів УГКЦ взяли участь в урочистостях з нагоди 325-ліття відновлення єдності з Римом

У неділю, 9 вересня, у Перемишлі відсвяткували 325 річницю відновлення єдності місцевої греко-католицької єпархії з Апостольської столицею, тобто Ватиканом. Найважливішим пунктом церемонії була літургія, котру очолив голова Української греко-католицької церкви, архієпископ Станіслав Шевчук. У ній взяв участь також архієпископ і митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ Євген Попович, повідомляє Польське радіо.


У зв’язку з цієї важливою річницею лист до греко-католиків написав архієпископ та голова Єпископату Польщі Станіслав Ґондецький. Він нагадав історію Перемиської єпархії. Римо-католицький ієрарх наголосив, що річниця, про яку ми згадуємо, є важливою подією як для Греко-католицької, так і для Римо-католицької церкви Польщі.

«Від 1692 року історії Перемиської єпархії, а від 1996 року Перемисько-Варшавської єпархії пов’язана з долею Речі Посполитою та долею Західної церкви у Польщі», - підкреслив архієпископ Станіслав Ґондецький. Голова Єпископату Польщі нагадав теж слова святого Івана Павла ІІ, які він сказав у червні 2001 року в Києві: «…шлях до порятунку веде через «буття єдністю», яке, на зразок життя Пресвятої Трійці, повинно формуватися щоденним досвідом та вчинками усіх Його учнів».

«На погляд голови Єпископату Польщі, ця річниця – це «ще одне підтвердження, що те, що в людських очах іноді навіть неможливе, але можливе для Бога і для тих, хто уважно слухає Його слова».

Архієпископ Станіслав Ґондецький подякував теж греко-католикам за доказ їхньої віри.

Лист під час урочистих заходів прочитав архієпископ Марек Єндрашевський, митрополит Краківський, заступник голови Конференції Єпископату Польщі.

Нагадаємо, після Другої світової війни в 1946 році комуністи депортували в СРСР іншого перемиського єпископа Перемиської єпархії УГКЦ, блаженного Католицької церкви Йосафата Коциловського. Тоді, передбачаючи близьку небезпеку свого арешту та подальшої депортації, Владика Йосафат залишив написану власноруч заяву своєї вірності Апостольській Столиці і бажання вмерти за святу Унію. Ця заява написана власноруч єпископом Йосафатом: «Складаю у стіп Христового Намісника Папи Пія XII заяву моєї вірности, пошани і синівської любови та прошу його делегувати мене на смерть за св. Унію».

Нагадаємо, у Перемишлі понад 40 єпископів УГКЦ взяли участь в урочистостях з нагоди 325-ліття відновлення єдності з Римом.

Перемишль. Фото wikipedia.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.