​У Польщі судять працедавця, на підприємстві якого українка втратила руку

З громадянкою України Оленою Романенко під час роботи у пральні в місті Любонь, що неподалік Познані, півтора роки тому стався нещасний випадок. Прасувальний каток, за яким вона працювала, втягнув і важко покалічив її руку. Лікарям після декількох операцій довелося ампутувати кінцівку. У середу, 15 травня, у Познані почався судовий процес над працедавцем потерпілої, повідомляє Польське радіо.


Трагічний випадок із 30-річною громадянкою України Оленою Романенко трапився у середині грудня 2017 року у пральні міста Любонь, куди жінка прийшла працювати місяцем раніше. Прасувальний каток, за яким вона працювала, втягнув і дуже травмував її руку. Кінцівку вдалося звільнити, однак лікарі не змогли її врятувати.

Познанська прокуратура обвинуватила роботодавця українки Роберта С. у недбальстві, а також у тому, що він ненавмисно наразив працівницю на безпосередню небезпеку втрати життя або серйозну шкоду здоров’ю, заподіявши у жінки інвалідність.

Крім того, за словами прокуратури, працевлаштовуючи українку, працедавець не тільки не подбав про її підготовку до відповідної роботи, але й найняв жінку без необхідного дозволу та медичної довідки.

Під час судового процесу, що почався у середу, підсудний не визнав свої вини і відмовився давати пояснення, відповідаючи тільки на запитання свого адвоката. Раніше він заявив, що «жінка говорила та розуміла польською мовою і знала, як обслуговувати машину». Крім того, як запевнив обвинувачений, прасувальний каток був справним і не мусив мати захисних щитів, а працівники Державної інспекції праці застережень не мали». А тому, як наполягав у суді Роберт С., це був «просто нещасний випадок».

Абсолютно іншої думки була Олена Романенко, яка переконана у винні обвинуваченого. Жінка розповіла про важкі умови, у яких вона працювала в пральні. За її словами, вона мусила працювати 12 годин щодня. Трагічного дня вона намагалася витягнути з катка частину білизни, що застрягла у машині, але заведений каток спочатку втягнув її пальці, а потім руку, завдавши важких травм. Руку вдалося звільнити тільки за кількадесят хвилин. На жаль, у лікарні медики могли вже тільки ампутувати кінцівку жінки.

«За день після ампутації мене відвідала українка, з якою я працювала. Вона сказала, щоб ми не шукали адвоката і не зверталися до суду, бо шеф має зв’язки і багато грошей і купить усіх. (…) Потім приїхали інші працівники і працівниця відділу кадрів з паном Робертом. Вони змушували мене підписувати якісь папери, але я сказала, що без чоловіка та адвоката не буду підписувати. Пані сказала, що я мушу підписати документи, інакше вона напише, що я відмовилася. Я не підписала. Пан Роберт вийшов, коли я сказала, що нічого не підпишу», - розповіла у суді Олена.

Після суду потерпіла жінка сказала журналістам, що їй шкода її колишнього працедавця. Вона зазначила, що він «жодного разу не поцікавився її здоров’ям і не запропонував допомогу».

Нині молода жінка має великі проблеми з функціонуванням у щоденну житті. В Інтернеті на допомогу жінці вдалося зібрати вже понад 130 тисяч злотих. Українка від свого колишнього працедавця вимагає нині тільки коштів на протез.

Фото pixabay.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.