​Павло Гриб: без підтримки Польщі він би не повернувся з російської неволі

Один з колишніх бранців путіна Павло Гриб сказав у розмові з Польським пресовим агентством (PAP), що завдячує своєю свободою, зокрема, підтримці з боку Польщі. Гриба звільнили у результаті найновішого обміну полоненими між Україною та росією, повідомляє Польське радіо.


«Поляки хоробрі. Я вдячний усім, хто мене підтримував. Без вашої допомоги я би не повернувся з неволі. Польща допомагає боротися за людей, котрі були незаконно і без причин ув'язнені. Сьогодні - це громадяни України, завтра, можливо, також громадяни Європейського Союзу», - сказав Гриб, який від моменту звільнення перебуває у клінічній лікарні «Феофанія» неподалік Києва.

Звільнити 21-річного Павла Гриба закликало, зокрема, Міністерство закордонних справ Польщі, яке після винесення йому вироку (російський суд засудив хлопця до шести років колонії - ред.) опублікувало заяву із категоричною вимогою звільнити в'язня. У ній підкреслювалося, що процес над Грибом був показовим і є ще одним випадком участі російської судової влади у ширших агресивних діях москви в Європі. Також було звернено увагу, що Гриб страждає від патології ворітної вени, яка приводить кров до печінки, і тому потребує спеціалізованої медичної допомоги, яка йому не була надана у російському ув'язненні.

«Дякую за те, що мого батька запрошували на заходи посольства Польщі в Україні. Я знаю теж, що завдяки польським євродепутатам він поїхав до Європейського парламенту, аби розповісти про моє викрадення та ув'язнення», - сказав Павло Гриб.

Тато молодого бранця Кремля, Ігор Гриб, у травні взяв участь у заході «Людський кошт російської агресії в Україні», зорганізованому польськими євродепутатами від Права і справедливості Анною Фотиґою та Космою Злотовським за підтримки екс-посла Республіки Польщі у Києві Яна Пєкла.

Наймолодший із українських політв'язнів згадав також, що коли він перебував у в'язниці, то отримував листи з Польщі. «Найбільше мені сподобалася листівка з Кракова, на якій можна було побачити Площу Ринок. Тепер я хочу відвідати Польщу, країну, яка так мене підтримувала», - сказав Гриб.

Хлопець підкреслив, що почуває себе зобов'язаним свідчити про те, що з ним сталося. «Я хочу розповідати про долю військовополонених та інші російські злочини. Жителі Європи повинні якомога швидше переконатися, що росія - це небезпечна і агресивна держава, яка готова викрасти будь-яку людини, навіть ту, яка перебуває на території іншої країни», - зазначив колишній бранець путіна.

«Після багаторічного знищення народів Кавказу, росія напала на Грузію, а потім мою батьківщину, Україну. Утримування українців у російських в'язницях - це форма шантажу щодо України. А тому підтримка світової громадської думки так важлива. Якщо ви забудете про військовополонених та політичних в'язнів, агресор буде почувати себе безкарним», - додав Гриб у розмові з PAP.

24 серпня 2016 року Павло Гриб поїхав до білоруського міста Гомель, аби зустрітися із 17-річною росіянкою на ім'я Татьяна, з якою познайомився в Інтернеті. За словами незалежних російських ЗМІ, фсб звернула увагу на їхнє листування, завербувала дівчину та заманила студента на зустріч, аби викрасти його і вивезти до росії. Хлопця обвинуватили у зв'язках із українською націоналістичною організацією УНА-УНСО (що заборонена у росії - ред.) і в схилянні росіянки до підкладання вибухівки у школі в Сочі.

Павло Гриб і Олександр Кольченко. Фото president.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.