Пленарне засідання Верховної Ради 23 березня 2012 року

vr12 03 2012У п'ятницю, 23 березня, завершився черговий пленарний тиждень десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 22 березня.

В.Литвин повідомив, що народним депутатам роздано проект Кримінального процесуального кодексу з пропозиціями. Він звернувся до парламентаріїв з проханням уважно ознайомитися з текстом проекту КПК.

Головуючий повідомив, що в роботі Верховної Ради беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром В.Хорошковським.

Фракції "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Керівник фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін зачитав заяву фракції керівникам іноземних дипломатичних представництв в Україні про невиконання українською владою рішення Європейського суду з прав людини по справі Ю.Тимошенко.

"15 березня 2012 року Європейський суд з прав людини ухвалив перше рішення у справі Ю.Тимошенко, в якій відповідно до правила Суду №39 зобов'язав український уряд забезпечити колишнього прем'єр-міністра адекватним лікуванням незалежними лікарями у спеціалізованій медичній установі за межами Качанівської колонії.

Незважаючи на те, що українські посадовці заявляли про обов'язковість виконання рішень Європейського суду, ми бачимо, що рішення щодо Тимошенко відверто саботується", - зазначається у заяві.

А.Кожем'якін заявив, що Ю.Тимошенко продовжує перебувати у Качанівській колонії, не отримуючи лікування, рекомендованого незалежними німецькими лікарями. Більше того, за його словами, СБУ продовжує щоденні слідчі дії з Ю.Тимошенко за черговою безпідставною кримінальною справою ЄЕСУ.

"Ми вважаємо таку ситуацію брутальним порушенням міжнародних правовідносин, за нормами яких країни, що ратифікували Європейську конвенцію про захист прав людини, мають беззаперечно виконувати рішення Європейського суду. Невиконання цього відбувається на тлі повного ігнорування українською владою Резолюції ПАРЄ від 21 січня поточного року.

Ми звертаємо увагу глав урядів європейських країн на стрімкі темпи згортання демократичних прав і свобод в Україні та просимо докласти зусиль для встановлення справедливості в нашій державі", - заявив А.Кожем'якін.

Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться "Година запитань до Уряду". Представники депутатських фракцій та груп погодили пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо стану справ в АПК.

На письмові запитання відповів Перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський. Він повідомив, що запитання стосуються трьох тем: стану підготовки до весняно-польових робіт, несприятливих погодних умов цієї зими, їх впливу на урожайність та заходів уряду з підтримки АПК, а також так званого "сирного конфлікту" і заходів, які вживає уряд.

В.Хорошковський стосовно підготовки до весняно-польових робіт повідомив, що Мінагрополітики та продовольства розпочата активна підготовка до проведення комплексних весняно-польових робіт в 2012 році та вживаються додаткові заходи щодо забезпечення сільгосптоваровиробників необхідними обсягами фінансових і матеріально-технічних ресурсів. Сільськогосподарськими товаровиробниками спільно з органами виконавчої влади на місцях та науковими установами здійснюється проведення постійного моніторингу перезимування озимих культур та їх фіто-санітарного стану. Виходячи із очікуваного пересіву культур, відпрацьовується структура посівних площ, якою передбачається в 2012 році розширити посіви кукурудзи на зерно, ярої пшениці, ярового ячменю тощо.

Відповідаючи на запитання стосовно впливу несприятливих погодних умов на урожайність сільськогосподарських культур, урядовець повідомив, що з посіяних під урожай 2012 року 8,4 мільйона га озимих на зерно сходи отримані на площі 7,3 мільйона гектарів, або 87 відсотків. З них у доброму і задовільному стані знаходиться приблизно 63 відсотки або 4,6 мільйонів гектарів. Загинули посіви на площі 0,6 мільйонів гектарів або 8,5 відсотка. На площі 1,1 мільйона, тобто 13 відсотків, сходи не одержано. За середніми багаторічними даними 60-80 відсотків слабких та зріджених посівів підлягає пересіву, а це понад 1,1 мільйони гектарів.

В.Хорошковський зазначив: незважаючи на значні обсяги пересіву озимих зернових культур в межах 3-3,5 мільйонів гектарів, в цілому зерновий клин буде засіяний на площі 15,8 мільйонів га, тобто на рівні 2011 року. За його словами, аграрії не передбачають значного зниження валового виробництва зерна порівняно з минулим роком, яке прогнозується в межах 45-50 мільйонів тонн, що повністю забезпечить внутрішні потреби споживання та збереже певний потенціал ресурсів для поставки на зовнішній ринок.

Перший віце-прем'єр поінформував про заходи, які вживає МінАПК щодо скасування обмежень на експорт українських продуктів до Російської Федерації. "Міністерством спільно з підпорядкованими службами проведена робота з українськими переробними підприємствами - потенційними експортерами своєї продукції щодо сприяння просуванню вітчизняної продовольчої продукції на ринок Російської Федерації та членів Митного союзу

З метою підвищення якості і конкурентоспроможності української продукції тваринного походження, виробниками прийнято низку заходів: запроваджено систему управління безпеки якості продукції та довкілля на 88 молокопереробних підприємствах та розпочата робота з їх провадження ще на 14 підприємствах, розроблено 267 стандартів на молочну продукцію, у тому числі 30 галузевих стандартів і 1095 технічних умов", - повідомив він.

В.Хорошковський стосовно конфлікту навколо постачання українських сирів до Російської Федерації зауважив: з метою визначення якості українських товарів проведено дослідження всіх партій, виготовлених на заводах-експортерах та інших заводах з 12 грудня 2011 року по 13 січня 2012 року. Дослідження були проведені Технологічним інститутом молока і м'яса та Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи щодо наявності жирів рослинного походження. За наслідками проведення порівняльних досліджень (понад 300 зразків) не виявлено вмісту рослинних жирів.

Крім того, з метою підтвердження всіх результатів досліджень організовано міжлабораторний раунд, зразки сирів направлені на незалежну експертизу до закордонного випробувального центру. Сьогодні очікуються офіційні результати досліджень, але за попередніми даними вміст рослинних жирів в сирах не виявлено.

Народні депутати поцікавилися: яких збитків зазнала держава від конфлікту з поставками сирів. У запитанні розмір збитків оцінювався у приблизно 426 мільйонів доларів США.

В.Хорошковський зазначив, що цифра буде значно меншою, ніж озвучена в запитанні. Стосовно експорту молочних продуктів до Російської Федерації урядовець поінформував, що за 12 місяців 2011 року експорт молочних продуктів до Російської Федерації становив майже 81 тисячу тонн, на загальну суму 425 мільйонів доларів, що на 13,6 відсотків більше, ніж у 2010 році.

В.Хорошковський стосовно ділової репутації національного виробника сиру запевнив, що Міністерство агрополітики і продовольства не зробило жодної необґрунтованої заяви. "Одразу після появи в засобах масової інформації повідомлень проведено відбір зразків з партій, вироблених одночасно з тими, на які були нарікання Росспоживнагляду. Всі ці зразки були опрацьовані в Державному науково-дослідному інституті, відбір зразків проводився із партій, призначених як для експорту, так і для внутрішнього державного обігу. Жодного випадку наявності рослинних олій не виявлено", - заявив він.

Парламентарії запитали у Першого віце-прем'єр-міністра: які дії планує Мінагрополітики в ситуації можливого стрибка цін на пальне під час посівної кампанії?

В.Хорошковський повідомив, що за підсумками нарад, проведених в Кабінеті Міністрів у лютому та березні поточного року, дано низку доручень Міненерговугілля стосовно проведення моніторингу та вжиття заходів щодо ресурсного наповнення ринку. За його словами, зараз ситуація на ринку є стабільною. "У випадку утворення штучного дефіциту пального на ринку Міненерговугілля, НАК "Нафтогаз" та Мінагрополітики відпрацьовує додаткові заходи, зокрема щодо поставки сільхозтоваровиробниками в період весняно-польових та збиральних робіт нафтопродуктів, вироблених Шебелинським заводом з переробки нафти та газоконденсату, компанії "Укргазодобування", а також проведення заходів щодо закупівлі у Російської Федерації додаткових обсягів дизпалива для реалізації на вітчизняному ринку. Зазначені заходи забезпечать ресурсне наповнення ринку нафтопродуктів у випадку утворення їх штучного дефіциту та сприятимуть стабілізації цін на них.

Крім того, Кабінет Міністрів прийняв рішення спрямувати 300 мільйонів гривень для додаткової державної підтримки в галузі рослинництва, пов'язаної з пересівом у 2012 році озимих зернових культур. Підтримка надаватиметься сільгосптоваровиробникам на гектар посівів, що дозволить їм самостійно визначати напрямки використання, у тому числі використовувати кошти для придбання нафтопродуктів насіння або мінеральних добрив", - відповів урядовець.

На запитання народних депутатів також відповіли Віце-прем'єр-міністр-Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко і Міністр юстиції Олександр Лавринович. Більшість запитань до Міністра юстиції О.Лавриновича були адресовані народними депутатами з фракції "БЮТ-Батьківщина" і стосувалися одного: чому влада не дозволяє Ю.Тимошенко лікуватися у спеціалізованій медичній установі.

О.Лавринович, відповідаючи на ці запитання, єдиною причиною того, чому Ю.Тимошенко не отримала досі медичну допомогу, назвав її "регулярні відмови від лікування". При цьому він послався на інформацію Державної пенітенціарної служби, згідно з якою за період перебування в установах пенітенціарного відомства Ю.Тимошенко понад 50 разів відмовлялась від медичних оглядів, інструментальних та лабораторних обстежень, а також тільки протягом лютого-березня поточного року 3 рази відмовлялась від проходження лікування, призначеного комісією висококваліфікованих німецьких та українських лікарів.

Після закінчення "Години запитань до Уряду" головуючий зачитав депутатські запити.

Народні депутати усунули неузгодженості в тексті прийнятого Закону "Про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, у капіталізації яких взяла участь держава".

Голова Верховної Ради В.Литвин оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "За майбутнє України без куріння". Головою об'єднання, до складу якого увійшло 68 парламентаріїв, обрано народного депутата Є.Царькова.

Звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин, що призвели до ситуації, яка склалася довкола ЗАТ "Індар", доповів Голова Тимчасової слідчої комісії Ігор Плохой.

І.Плохой нагадав, що закрите акціонерне товариство по виробництву інсулінів "Індар" було створене у 1997 році. Одним із засновників підприємства був Фонд державного майна України із внеском 70,7% статутного фонду. Починаючи з 1999 року ЗАТ "Індар" налагодило випуск вітчизняних інсулінів високої якості та почало забезпечувати хворих необхідними препаратами.

Голова ТСК також повідомив, що завод "Індар" виробляє всі види препаратів інсуліну відповідно до вимог світових стандартів GMP, за повним технологічним циклом, включаючи синтез кристалів інсулінів. Частка інсуліну виробництва ЗАТ "Індар", яку він забезпечує на українському ринку, складає: у 2008р. - 38,5%, у 2009р. - 31%, у 2010р. - 27,5%, у 2011р. - 21%.

І.Плохой повідомив, що під час роботи ТСК встановила: активи ПрАТ "По виробництву інсулінів "Індар" (нерухомість, обладнання, патенти) з 2008 року виводилися керівництвом підприємства на приватні структури (ТОВ "Трудовий колектив "Індар", ТОВ "Трудовий колектив заводу "Індар", ТОВ "Торговий дім "Індар", ТОВ "Індар") з метою, нібито, захисту підприємства.

Голова ТСК повідомив: "Комісія встановила, що на ТОВ "Трудовий колектив заводу "Індар" було переведено 7 патентів з виробництва інсулінів. Це свідчить про те, що технологія виробництва інсулінів в Україні зосереджена у приватних руках.

Сьогодні, коли акції "Індар" повернено державі (а самому підприємству вже нічого не загрожує), екс-керівництво "Індар" не повертає активи назад на підприємство, хоча про це було заявлено. Зокрема, на засіданні слідчої комісії 7 лютого 2012 року представник екс-керівництва ПрАТ "По виробництву інсулінів "Індар" заявив про повну готовність перевести назад на підприємство виведені активи".

Комісія зробила висновок: "відчуження державного пакету акцій (корпоративних прав держави) у розмірі 70,7% (11 437 581 шт.) простих іменних акцій ЗАТ "Індар" керівництвом ДАК "Держмедпром" (сьогодні - ДАК "Укрмедпром") відбулося з грубим порушенням чинного на момент відчуження акцій законодавства України та супроводжувалося нанесенням збитків держави в особливо великих розмірах з перевищенням службових повноважень".

Голова ТСК зазначив, що внаслідок дій екс-керівництва ДАК "Укрмедпром" державі нанесені збитки в особливо великих розмірах, оскільки це керівництво, діючи свідомо, позбавило державу протиправним шляхом її корпоративних прав.

За словами І.Плохого, слідча комісія майже повністю виконала свої функції. Розслідувавши факт здійснення відчуження державного пакета акцій ЗАТ "Індар" у розмірі 70,7%, що призвели до втрати стратегічно важливого для України підприємства, ТСК встановила порушення Закону "Про управління об'єктами державної форми власності" та розпоряджень Кабінету Міністрів.

Комісія також розслідувала причини зволікання у вирішені питання щодо повернення у власність держави державного пакету акцій ЗАТ "Індар" у розмірі 70,7% і встановила, що станом на момент створення слідчої комісії було винесено рішення щодо повернення акцій підприємства державі, але оскільки на зазначене рішення було подано апеляційну скаргу, рішення не могло вступити у законну силу до винесення рішення апеляційною інстанцією.

"Сьогодні слідча комісія повинна зробити все можливе, щоб попередити виникнення ситуації, коли державний пакет передається на користь приватних осіб, змінюючи режим власності з ігноруванням вимог чинного законодавства та нанесенні державі збитків в особливо великих розмірах. Робота слідчої комісії повинна бути продовжена, слідча комісія повинна розробити цілий перелік пропозицій щодо змін у чинне законодавство, щоб захистити державне майно від протиправного відчуження", - зазначив І.Плохой.

Голова ТСК відповів на запитання народних депутатів. Уточнюючи деякі викладені матеріали, І.Плохой повідомив, що свою зацікавленість у тому, щоб підприємство "Індар" не було повернуто державі, мали представники фракції КПУ.

Кілька представників фракції КПУ під час запитань наголошували на тому, що КПУ мала лише один інтерес - повернути завод "Індар" державі.

З особливою думкою виступив секретар ТСК Сергій Гордієнко. Він заявив, що фракція Компартії України завжди стояла на захисті інтересів держави і ніколи не голосувала і не приймала участі в ніяких приватизаційних процесах.

С.Гордієнко пояснив, чому він виступає з особливою думкою: "комісія не доклала усіх зусиль для виконання завдань Верховної Ради, покладених на неї відповідною постановою. Більшість засідань комісії практично не мали кворуму, вони не відбувалися і належним чином не задукоментована вся наша діяльність.

Комісія, хоча на словах і підтримала мою письмову пропозицію щодо питань, які необхідно було з'ясувати у відповідний спосіб - це проведення слідчих дій під стенограму у представників прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров'я, цього не зробила".

Незрозумілим, за словами С.Гордієнка, залишається те, чому досі не досліджені ключові питання щодо притягнення до відповідальності групи пов'язаних осіб, які безкоштовно захопили цілу низку державних активів, що входили до системи ДАК "Укрмедпром", у тому числі, і заводу "Індар", і досі не понесли покарання, чому до цього часу досудове слідство не проведене.

"Найголовніше, залишилися нез'ясованими причини, чому на постійні звернення з 2005 року трудового колективу та колишнього керівництва заводу "Індар" про загрози, які нависли над єдиним державним інсуліновим заводом, до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Генеральної прокуратури, СБУ, МВС, МОЗ, але вони не були почуті, і від цих уповноважених державою органів трудовому колективу не було захисту від рейдерського захоплення", - зазначив секретар Комісії.

С.Гордієнко наголосив: "Тимчасова слідча комісія утворена саме за наполяганням Комітету захисту інсулінового заводу, а не за якоюсь ініціативою державних органів. Чому МОЗ України допустив відчуження державного пакету акцій заводу "Індар" та його захоплення і зміну керівництва на ставлеників офшорної компанії? Відповідь одна: влада знала про наміри викрадення пакету акцій, всіляко сприяла цьому, а посадові особи не виконали свого обов'язку із захисту національних інтересів України".

Верховна Рада прийняла Постанову, якою звіт ТСК взято до відома, роботу комісії продовжено до 1 липня 2012 року. Постановою також ухвалено не публікувати звіт ТСК у газеті "Голос України".

Парламентарії перенесли розгляд проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час та після проведення футбольних матчів).

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання фінансування партій доповів народний депутат Геннадій Москаль. Автор запропонував чітко визначити джерела фінансування політичних партій, доповнити перелік обмежень у фінансуванні політичних партій, доповнити Закон "Про політичні партії України" новими статтями, якими врегулювати особливості приватного фінансування політичних партій у негрошовій та грошовій формах, питання відкриття, закриття та функціонування єдиного накопичувального рахунку добровільних пожертвувань на користь політичних партій, окреслити можливості як громадян України, так і юридичних осіб здійснювати добровільні пожертвування на користь політичних партій у грошовій формі, виписати механізм обліку та звітності щодо надходжень та використання коштів добровільних пожертвувань на користь політичних партій та пільги щодо оподаткування добровільних пожертвувань на користь політичних партій.

Г.Москаль зазначив: прийняття законопроекту сприятиме підвищенню рівня прозорості фінансування політичних партій, подоланню та запобіганню політичної корупції та зміцненню політичної системи і демократії в Україні.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Подгорний доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання. За результатами голосування ("за" - 44 голоси) законопроект був відхилений.

Верховна Рада відхилила законопроект про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо відповідальності за висування членів політичної партії від іншої політичної партії).

Наприкінці засідання народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Мартинюк закрив пленарне засідання.

26-30 березня депутати працюватимуть з виборцями, 2-6 квітня - в комітетах і фракціях.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у вівторок, 10 квітня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.