Пленарне засідання Верховної Ради України 20 березня 2014 року

plenar zasidan

 
У четвер, 20 березня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 232 народних депутатів.


Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, висловив переконання, що "весь український народ, весь світ обурений тим, що не тільки продовжується агресія і провокації Російської Федерації на території Автономної Республіки Крим, яка є невід'ємною частиною нашої країни, але в самій Росії розпочалась спроба політичної анексії захопленої території".

О.Турчинов поінформував про засідання Ради Національної безпеки і оборони, яке відбулося учора і на якому було прийнято комплекс дипломатичних, адміністративних, військово-технічних заходів, скерованих на протидію агресії Російської Федерації.

Головуючий також повідомив, що незаконно захоплений главком Військово-морських сил України контр-адмірал Гайдук, а також цивільні заручники, які незаконно утримувалися Збройними силами Російської Федерації на території АРК Крим, сьогодні вночі звільнені і вже знаходяться на шляху до Києва.

О.Турчинов оголосив про обрання виконуючим обов'язки голови депутатської фракції "Батьківщина" народного депутата Сергія Соболєва у зв'язку з обранням Прем'єр-міністром України А. Яценюка та достроковим складанням ним повноважень народного депутата, а також згідно з протоколом засідання депутатської фракції "Батьківщина" від 4 березня.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп для заяв.

Перед виступами народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять військовослужбовця, який загинув в Криму під час штурму однієї з військових частин Збройних Сил України.

Представники фракцій і груп внесли пропозиції щодо розгляду, на їх погляд, першочергових законів.

Народні депутати, зокрема, зазначали, що "сьогодні як ніколи потрібна адекватна оцінка ситуації "без плачів і прокльонів", тим більше, що вона є вкрай загрозливою".

Парламентарії наголошували на тому, що "Україна не втратила Крим. Боротьба за Крим переходить в іншу, затяжну і тривалу фазу. І сьогодні ціна питання Криму - збереження України".

Промовці відзначали, що "Україна загалом поводила себе надто цивілізовано, тим самим демонструючи свою європейськість". На їхню думку, на часі постановка питання у Верховній Раді про подання заявки на приєднання України до Європейського Союзу, оскільки, Україна фактично залишилась з своєю проблемою територіальної цілісності наодинці.

Народні депутати наголошували на тому, що "Україна, спираючись на моральну підтримку світу, має насамперед розраховувати на власні сили". Тому, вважають вони, необхідно виробити, узгодити покрокові дії і почати їх реалізацію, спираючись на загальносуспільну підтримку.

У виступах також зазначалося, що "про одностайність суспільства говорити сьогодні не можна і це потрібно враховувати". "Потрібна розмова з країною. Вже явно недостатньо обмінів думками в кабінетах і прийняття дуже часто абстрактних рішень, відірваних від реалій життя", - наголосив, зокрема, народний депутат В.Литвин. Він запитав: "Про яку оборону можна говорити, коли за нинішніх умов Кабінет Міністрів приймає рішення про скорочення органів управління сектору безпеки і оборони на рівні від 20 відсотків? Скільки ще потрібно рішень Комітету з питань національної безпеки і оборони, щоб зупинити таку дію Кабінету Міністрів України?"

В.Литвин також зазначив, що "сьогодні правоохоронні органи деморалізовані. Відповідно займають позицію споглядання. Домінує право сили". "При такому розвитку подій, при таких підходах до формування, в тому числі окремих силових структур, ми отримуємо серію військових переворотів в країні на кшталт африканських країн. Не буде наведено елементарного порядку в країні - не буде країни", - наголосив він.

Народний депутат закликав колег консолідуватися навколо зрозумілих рішень і дій, в першу чергу, щодо Криму. "Проблема номер один: наші військові в Криму. Поки що, в реальності, ми маємо різнобій заяв, які ж до того деморалізують. Переговорне вікно закрите. В принципі, дуже важко вести переговори, коли у такий скрутний час на горлі України тримають руки інші країни. Але разом з тим ми повинні зробити все, щоб військові почали чітко і зрозуміло говорити про нашу позицію. Потрібні осмислені дії, треба рішуче ставити питання про залишення наших військових у Криму. Якщо мова йде про виведення, то це має бути передислокація, але виключно з усією матеріальною частиною, саме в такий спосіб ми маємо вести наш діалог. І треба не заганяти людей в Криму в глухий кут, треба їх максимально зберегти, лише таким чином ми збережемо їх лояльність до України", - зазначив він.

О.Турчинов, коментуючи виступи представників фракцій, зокрема, стосовно скорочення силового блоку, повідомив про доручення Голови Верховної Ради Кабінету Міністрів, яке є в рішенні Ради національної безпеки і оборони, щодо ніяких скорочень силового блоку. "Більше того, що стосується Збройних Сил, що стосується Національної гвардії, зараз відкрите додаткове фінансування і відбувається часткова мобілізація патріотів України до Збройних Сил і до лав Національної гвардії", - сказав він.

Говорячи про євроінтеграцію, О.Турчинов повідомив, що він підписав директиву Прем'єр-міністрові України, який повинен в п'ятницю підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. "Це стратегічне рішення для нашої країни - це наш стратегічний шлях, і саме тому істерія і провокації в Криму загострились, пов'язуючи саме з тиском на Україну, щоб зірвати це підписання. Але цей тиск ми витримали і Угода буде підписана", - наголосив він.

Керівник депутатської групи "Економічний розвиток" Анатолій Кінах у виступі відзначив, що "відбуваються безпрецедентні події, які зачіпають не тільки територіальну цілісність України, але й грубо порушують фундаментальні норми міжнародного права, руйнують зусилля всього світового співтовариства по зміцненню колективної безпеки".

Представник фракції "Батьківщина" Микола Томенко, відзначаючи катастрофічність ситуації, наголосив на тому, що "є один плюс: ми мусимо швидко зробити те, що не робили двадцять з чимось років".

М.Томенко запропонував невідкладно прийняти Закон "Про окуповану територію", "захистити кожного громадянина України, бо вже етнічні чистки почалися, захистити нерухомість України, захистити наші табори "Артек" і спортивні бази, де тренуються наші спортсмени. Тому хватить гратися в двозначну казуїстику. На жаль, є тимчасово окупована територія, і ми повинні її захищати".

Голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок привернув увагу до того, що зараз говориться про необхідність захисту так званих російськомовних. "Нібито їх коли-небудь в Україні хтось ображав. А чому ми не говоримо про те, що сьогодні в ущемленому стані знаходяться україномовні, в тому числі на окупованих територіях в Криму?"- запитав він.

О.Тягнибок процитував лист на адресу Верховної Ради від архієпископа Харківського і Полтавського Ігоря Ісіченка: "Склалася парадоксальна ситуація, коли постійно говориться про захист російськомовної частини нашого населення, яка насправді потребує захисту лише від нав'язливого маніпулювання її настроями з-за кордону. А в той самий час українська більшість мешканців Харківської, Донецької, Луганської областей стає жертвою бандитських нападів і постійного психологічного тиску. У людних місцях стає небезпечним спілкуватися українською мовою, мати національну символіку та висловлювати вголос думки, відмінні від гасел, нав'язуваних російськими медійними засобами".

Позафракційний депутат О.Ляшко запропонував посилити кримінальну відповідальність за сепаратизм, державну зраду, шпигунство і блокування військових частин.

Після виступів представників депутатських фракцій і груп народні депутати проголосували за запропонований головуючим порядок денний і приступили до розгляду питань.

О.Турчинов зачитав текст Декларації про боротьбу за звільнення України. В Декларації, зокрема, зазначається, що "уперше після завершення Другої світової війни загальновизнані кордони Європи цинічно "перемальовує" країна, яка за багатосторонніми і двосторонніми договорами гарантувала територіальну цілісність України, недоторканність і непорушність її кордонів. Єдиним неприхованим мотивом Російської Федерації у здійсненні цього міжнародного злочину є горезвісна доктрина "приростання руського світу".

Верховна Рада звертає увагу урядів та парламентів світу, міжнародних організацій та світової громадськості, що український народ ніколи не визнає анексію невід'ємної частини своєї території - Автономної Республіки Крим, захопленої Росією з брутальним порушенням фундаментальних норм міжнародного права та загальновизнаних принципів співжиття держав.

Верховна Рада звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з наполегливим проханням утриматись від міжнародного визнання так званої "Республіки Крим" та анексії Криму та міста Севастополь до складу Росії у якості нових суб'єктів Федерації.

"Від імені народу України Верховна Рада України заявляє, що Крим був, є та буде в складі України. Український народ ніколи і за жодних умов не припинить боротьбу за звільнення Криму від окупантів, якою б важкою і тривалою вона не була", - зазначається в проекті постанови.

Верховна Рада 274 голосами ухвалила Декларацію про боротьбу за звільнення України.

Проект постанови про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави доповів народний депутат Петро Порошенко. Він зазначив, що "Україна гарантує збереження та розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу та всіх національних меншин України та захист та реалізацію невід'ємного права на самовизначення кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави.

Згідно з проектом, "Україна визнає Меджліс кримськотатарського народу, виконавчий орган Курултаю кримськотатарського народу, як повноважний орган кримськотатарського народу".

У проекті постанов також міститься низка доручень Кабінету Міністрів щодо термінового подання проектів законів та нормативно-правових актів, які визначають та закріпляють статус кримськотатарського народу як корінного народу України.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти постанову в цілому. В.Пацкан також закликав "переходити від декларацій до прийняття спеціального закону щодо депортованих прав кримськотатарського народу.

Народний депутат Мустафа Джемільов під час обговорення зазначив, що "всі пункти заяви Верховної Ради є важливими, такими, що окреслюють шлях подальшого процесу відновлення прав кримськотатарського народу і в цілому демократизації України як сучасної держави, що будує своє майбутнє для людей, своїх громадян усіх національностей".

За його словами, "кримські татари разом з Україною переживають часи випробування на стійкість та відданість принципам цивілізованого світу під надзвичайним тиском орди, що окупувала Крим і намагається підірвати мирне життя й інших регіонів України. Забезпечення прав корінного кримськотатарського народу, Батьківщиною якого є Крим, за міжнародним правом, крім іншого, дасть нашій державі додаткові правові важелі впливу на міжнародній арені на агресора. Імплементуючи крок за кроком всі пункти цієї заяви, Україна буде створювати нову реальність, яка розкриє всі можливості сили права та справедливості".

М.Джемільов закликав народних депутатів стати "персональними народними представниками сіл, селищ, міст, містечок та районів Криму. Ми всі маємо звернути свою щоденну увагу на потреби та біль громадян України, що залишаються в окупаційних умовах, шукати шляхи надання кваліфікованої допомоги як безпосередньо у Криму, так і тут в столиці, беручись за участь у розробці рішень та заходів, що наближують час звільнення нашого Криму". "Хай це завдання стане для кожного з нас щоденною працею спільно з органами державної влади, громадськими організаціями самопомочі та міжнародними структурами", - наголосив він.

Представники фракцій під час обговорення наступним кроком після прийняття постанови пропонували розглянути і прийняти в другому читанні проект закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою (реєстр. №0921).

Верховна Рада 284 голосами підтримала постанову в цілому.

Народні депутати розглянули два проекти законів про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях України (реєстр. №№4473 4473-1) та проект закону про окуповану територію - Автономну Республіку Крим (реєстр. №4497).

Їх доповіли народні депутати Юрій Дерев'янко, Сергій Соболєв і Олег Ляшко.

Доповідачі зазначали, що сьогодні на окупованій території України перебувають наші співвітчизники, громадяни України, військовослужбовці, службовці, які працюють і сумлінно виконують Конституцію і закони України, і служать українському народу.

Народний депутат Ю.Дерев'янко запропонував прийняти закон, який гарантує військовослужбовцям, посадовцям органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, громадянам України і членам їх сімей, які проживають сьогодні на окупованих територіях, всі соціальні і трудові права, а також всі свободи, які гарантовані Конституцією. "Щоб запобігти свавільному позбавленню майна наших громадян та нашої держави на окупованій території, пропонується встановити, що правочини, укладені чи зареєстровані на тимчасово окупованих територіях України, вчинені з порушенням законів України, є нікчемними. Водночас, ми повинні припинити витрачання державних коштів на осіб, які перейшли на сторону окупантів, і тих осіб, які займаються колабораціонізмом", - зазначив він.

Ю.Дерев'янко, говорячи про відмінність двох законопроектів, зазначив, що законопроект народного депутата С.Соболєва забезпечує встановлення правового режиму на окупованій території, а його проект забезпечує права і свободи громадян України на тимчасово окупованих територіях.

Народний депутат С.Соболєв зазначив, що його проект аналогічний закону, який був взятий за основу після часткової окупації території Грузії, він пройшов через Венеціанську комісію.

С.Соболєв відзначив, що обидва закони регулюють різні сфери і запропонував підтримати їх в першому читанні.

Народний депутат О.Ляшко зазначив, що його проектом передбачено обмеження економічної діяльності на окупованих територіях та відповідальності за незаконного використання агресорами й іншими особами природних ресурсів, морської зони, обмеження вільного пересування, право власності на нерухоме майно, захист прав людини й культурної спадщини, діяльність незаконних органів (посадових осіб) та зобов'язання державних органів України.

О.Ляшко звернувся до головуючого з проханням внести зімни до назви законопроекту "Про тимчасово окуповану територію - Автономну Республіку Крим".

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан повідомив, що Комітет пропонує об'єднати законопроекти народних депутатів Ю.Дерев'янка і С.Соболєва в один закон.

Під час обговорення народні депутати зазначали, що в першу чергу необхідно подбати про людей.

Народний депутат Е.Леонов, зокрема, зазначив: "ми в першу чергу повинні говорити навіть не про території, а про громадян України, які опинилися в окупації, які щотижня, щодня, щогодини й щохвилини піддаються небезпеці фізичного знищення. І тому в основі гуманітарної політики, соціальної та економічної політики Держави Україна відносно населення власних тимчасово окупованих територій є захист та повноцінна реалізація національно-культурних, соціальних, політичних прав етнічних українців, кримських татар та громадян України інших національностей.

Ми також не повинні забувати, що тепер, коли території наші окуповані, Українська Держава у першу чергу повинна дбати про етнічних українців, бо ніхто не подбає про етнічних українців на окупованій території, про кримських татар, про інші корінні народи".

Парламентарії пропонували об'єднати всі законопроекти в один, доопрацювати його і прийняти в цілому.

О.Турчинов після одного з виступів зазначив, що в центрі цих законопроектів саме права і свободи українських громадян, які вимушені залишитись на тимчасово окупованих територіях.

Говорячи про координацію з центральних органів влади з військовими частинами в Криму, О.Турчинов повідомив, що Міністерство оборони постійно на зв'язку з нашими військовими частинами. Він також повідомив, що безпосередньо виходить на контакт з командирами військових частин і вони знають, що робити.

Народний депутат М.Рудьковський зазначив, що необхідно розглядати закон про забезпечення цілісності держави, яким передбачити виділення необхідних ресурсів для того, щоб вивезти сім'ї військових з Криму; передбачати мобілізацію в достатній кількості для того, щоб забезпечити направлення, наприклад, 20 тисяч резервістів в Крим, закриття питання по Сходу України, ввести надзвичайний стан в Південних і Східних регіонах України для того, щоб стабілізувати ситуацію і забезпечити спокій людям; забезпечити функціонування банківської системи в Криму, правової системи і на цій базі вести перемовини з Російською Федерацією".

О.Турчинов, підводячи підсумки обговорення, наголосив, що цим законом пропонується не визнавати анексію. "Анексія - це незаконне приєднання до іншої країни території суверенної держави. Тому, не визнаючи анексію, ми визнаємо цю території тимчасово окупованими", - наголосив він і запропонував прийняти один із законопроектів, а саме проект, автором якого є народний депутат С.Соболєв, доопрацювати його з урахуванням положень проектів народних депутатів Ю.Дерев'янка і О.Ляшка.

Народні депутати 276 голосами підтримали законопроект народного депутата С.Соболєва за основу.

О.Турчинов зазначив, що у виступах представників фракцій були питання стосовно антикризової програми. Він повідомив, що Кабінет Міністрів зараз працює над такою антикризовою програмою, пакетом законів, в тому числі і над змінами до державного бюджету на поточний рік.

О.Турчинов попросив керівників профільних комітетів активізувати роботу і працювати разом з Кабінетом Міністрів над цими законами.

Головуючий повідомив, що завтра відбудеться засідання керівників депутатських фракцій і груп та комітетів разом з економічним блоком Кабінету Міністрів, де всі ці питання будуть обговорюватися.

Представники фракцій внесли пропозиції щодо розгляду законопроектів, спрямованих на посилення обороноздатності держави.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 25 березня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.