Ігор Курус: Необхідно зруйнувати монополію політиків на законотворення

kurus norma

 
В рамках Громадянської кампанії «За відповідальну владу» було розроблено нормативний інструмент, який може зруйнувати монополію політиків на законотворення. Про це сьогодні  під час презентації законопроекту «Про право громадян ініціювати розгляд нормативних документів органами державної влади та місцевого самоврядування» у Верховній Раді розповів Ігор Курус.


На сьогодні вся нормотворчість в Україні відбувається обраними особами, які монополізували це право і використовують це для лобіювання власних інтересів і політичної корупції . «Щоб уникнути конфлікту на державному та місцевому рівні, був розроблений законопроект про он-лайн петиції, який зменшує монополію на законотворчість і дає можливість громадянам впливати на владу безпосередньо»,- зазначив ініціатор та співавтор законопроекту Ігор Курус.

Цей документ є важливим кроком до суспільного миру в Україні. Законопроект дає право громадян без коктейлів Молотова донести свої вимоги та пропозиції до влади. «Не потрібно стояти на сцені Майдану і сподіватися, що влада почує кожного, а достатньо зайти на сайт, створити петицію та шукати однодумців, які зголосяться підписати її. Пропозиції, за які впродовж 30 днів підписалися 0,5% громадян, які мають право голосу, – обов’язкові до розгляду органами влади», - наголосив Ігор Курус.

Влада також повинна бути зацікавлена в прийнятті цього закону, оскільки він дає можливість активних громадян переорієнтувати з протистояння на співпрацю. Наступним кроком має стати прийняття ще одного законопроекту, розробленого в рамках Громадської кампанії «За відповідальну владу» під назвою: «Про вотум недовіри посадовим особам», який дозволить громадянам звільняти посадовців своїм рішенням.

Координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус також продемонстрував спеціально розроблений Інтернет ресурс - www.petition.kiev.ua, на якому кожен громадянин України, може розміщувати і збирати підписи під своєю петицією.

У підсумку розробники законопроекту - народний депутат України Андрій Шевченко, координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус та голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук наголосили, що даний законопроект буде внесений на реєстрацію до Верховної Ради найближчими днями. На даний момент в ініціативній групі – 8 народних депутатів із 5 фракцій, представлених у ВР.



Коментарі

  +2 #1 Галина 15 июл. 2014 г., 12:20:33
Полностью поддерживаю.Замечательное предложение. Народ должен принимать участие в принятии законов и отзывать тех, кто не оправдал доверия граждан Украины.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.