У Верховній Раді України розвалили парламентську коаліцію

plenar zasidan

 
У четвер, 24 липня 2014 року, відбулися пленарні засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, нагадав, що за результатами виборів до Верховної Ради України сьомого скликання, на підставі Регламенту Верховної Ради була сформована депутатська фракція Комуністичної партії України у кількості 33 народних депутати. На 1 липня 2013 року ця фракція скоротилася до 23 народних депутатів, що значно менше, ніж мінімальна кількість фракції.


О.Турчинов на підставі частини четвертої статті 60 Регламенту Верховної Ради оголосив про розпуск депутатської фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України сьомого скликання. Він зазначив, що це історична подія і висловив сподівання, що "ніколи більше комуністичних фракцій в Українському парламенті не буде".

Головуючий звернув увагу на напружений порядок денний пленарних засідань. Зокрема, на необхідність обговорити і визначитися щодо законів, які будуть визначати соціально-економічну ситуацію найближчим часом. Це антикризові закони, внесені Кабінетом Міністрів, та багато інших важливих питань, які визначають розвиток нашої країни найближчим часом, в тому числі і питання, пов'язані з посиленням обороноздатності нашої країни.

О.Турчинов у зв'язку з тим, що найбільше питань і дискусій зараз відбувається навколо законів щодо змін до державного бюджету та щодо змін до податкової системи, зазначив, що необхідно ще провести консультації керівників депутатських фракцій і груп, які входять до коаліції, до парламентської більшості, оголосив перерву.

О.Турчинов після закінчення перерви повідомив, що відбулася професійна дискусія з Кабінетом Міністрів і депутатські фракції напрацювали дуже важливі доповнення і зміни як в Закон "Про Державний бюджет України на 2014 рік", так і до змін до Податкового кодексу.

Він також поінформував про домовленості з урядом, який до 16-ї години внесе всі обговорені правки на засіданні депутатських фракцій коаліції.

О.Турчинов запропонував перенести на 16 годину розгляд законопроектів про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" і про внесення змін до Податкового кодексу.

Народні депутати розглянули питання включення до порядку денного законопроектів.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо оновлення державного апарату та спрощення надання адміністративних послуг (реєстр. №4322а) представив Міністр юстиції Павло Петренко. Він зазначив, що зараз в Україні є "величезна проблема щодо величезної бюрократизації адміністративних послуг", проблема відсутності жодної мотивації у тих державних чиновників, які повинні виконувати ці функції, надавати якісні, швидкі і некорупційні послуги нашим громадянам. Тому урядом пропонується законопроект, який повинен розв'язати дві проблеми.

Перше питання - це проведення повної переатестації тих державних службовців, які працюють в контролюючих органах, в сфері надання адмінпослуг, в питаннях приватизації. За словами Міністра, "фактично - це проведення люстрації і запровадження механізму залучення нових людей, які мають вищу освіту і професійний досвід роботи до сфери державного апарату".

Проектом також пропонується провести переатестацію правоохоронних органів і за спеціальним законом судової системи.

П.Петренко зазначив, що проект передбачає спрощення процедури надання адміністративних послуг для того, щоб наші громадяни дійсно отримували сервіс в органах державної влади і місцевого самоврядування. Зокрема, пропонується передача функцій, які зараз виконує держава, органам місцевого самоврядування. "Це дійсно крок до децентралізації влади, коли органи місцевого самоврядування отримують реальні повноваження надавати сервіси і адмінпослуги, які зараз надаються органами центральної влади. Так само ми цим законом пропонуємо набагато спросити сам процес надання адмінпослуги, ввести бездокументарну форму, коли людина, яка приходить до державного реєстратора, не повинна заповнювати 25 папірців і потім отримувати відмову, коли ці функції буде виконувати сам оператор", - додав доповідач.

Міністр також зазначив, що розуміє, що набравши нових людей у сферу адмінпослуг, необхідно забезпечити їхню мотивацію. "Ми пропонуємо ввести поняття "винагороди" відповідного оператора і особи, яка надає адмінпослугу. Якщо вона якісно працює, то частина коштів, які сплачуються за цю послугу, повинні переходити її в якості легальної винагороди. Цей закон вирішує дуже багато питань, і в першу чергу питання побутової корупції, яка є масовою на сьогоднішній день в Україні. Тому що особи, які працюють на 1 тисячу 200 гривень заробітної плати і мають функцію держави, фактично не можуть якісно надавати людям нормальні послуги, вони змушені отримувати хабарі. І ця побутова корупція фактично відображає ту проблема, яка потім стосується всіх державних органів і парламенту, і уряду і Президента", - пояснив Міністр.

Народні депутати 235 голосами включили законопроект до порядку денного сесії.

Голова Комітету з питань правової політики Валерій Писаренко повідомив, що цей законопроект лише вчора потрапив до Комітету. Рішення по ньому немає, розглядати його на сьогоднішньому засіданні також не можна. І по Регламенту, якщо ми його тільки що включили, можемо навіть розглядати його тільки на вечірньому засіданні.

Парламентарії обговорили законопроект.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу ("за" -215).

Головуючий звернувся до народних депутатів з проханням підтримати цей проект. "Ми не можемо зупиняти реформування системи управління. Ми обіцяли це нашим виборцям, це реальні реформи місцевого самоврядування, це реальні реформи чиновничого апарату", - наголосив він.

За результатами повторного голосування ("за" - 241) законопроект було прийнято за основу.

Міністра юстиції Павло Петренко доповів наступний законопроект - про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо спрощення надання адміністративних послуг (реєстр. №4323а). Він зазначив, що цим проектом пропонуються "європейські підходи до мотивації тих осіб, які працюють в сфері адміністративних послуг, щоб туди можна було залучити найкращих людей з найкращою освітою і найбільш мотивованих, і щоб ці люди отримували достойну винагороду за свою чесну роботу".

П.Петренко, випереджаючи можливі закиди з приводу прокурорів чи суддів, зазначив, що прокурор чи суддя не може отримувати винагороду, він повинен отримувати достойну заробітну плату, тому що в нього репресивні функції. "А ті особи, які надають адміністративні послуги і сервіси громадянам, у них повинна бути мотивація для того, щоб вони дійсно робили це сервісом для наших громадян, а не проблемою для наших громадян", - наголосив він.

Народні депутати включили законопроект до порядку денного, обговорили і 230 голосами прийняли за основу.

До порядку денного сесії було включено проект закону про внесення змін до законів "Про військовий обов'язок і військову службу" та "Про засади запобігання і протидії корупції" (щодо призову громадян на військову службу) за реєстр. №4325а.

Під час засідання з важливими повідомленнями виступили керівники депутатських фракцій.

Голова фракції "УДАР Віталія Кличка" Віталій Ковальчук, взявши слово, зазначив: "виходячи з того, що ми спостерігаємо все ж таки неналаштованість Верховної Ради на конструктивну роботу", повідомив про те, що фракція "УДАР Віталія Кличка" заявляє і повідомляє про вихід зі складу коаліції "Європейського вибору" у Верховній Раді України сьомого скликання. "Сьогодні ми запускаємо конституційний механізм, який дозволить Президенту України розпустити Верховну Раду і призначити дострокові парламентські вибори", - наголосив він.

О.Турчинов сказав, що він не розуміє позицію фракції, адже Верховна Рада позитивно голосувала. Він зазначив, що "сьогодні таким чином пробують зірвати урядові закони, які планують приймати, саме таким чином". "Закони, які будуть фінансувати Збройні Сили, ви сьогодні зриваєте, не давши можливості навіть їх проголосувати, а потім зробити свої оголошення", - наголосив він.

Голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що фракція виходить з коаліції більшості. "Ми вважаємо, що при теперішній ситуації такий парламент, який прикриває державних злочинців, московську агентуру, парламент, який не звільняє від депутатського мандату тих людей, які працюють на Кремль, існувати не повинен. Крім того, ми вважаємо, що дострокові парламентські вибори, які повинні відбутися вже найближчим часом, вони мають відбуватися, коли в Україні буде встановлено мир.

Саме тому ми сподіваємося відповідної реакції від Президента і Ради національної безпеки і оборони. Має бути введено воєнний стан в тих регіонах України, де зараз відбувається антитерористична операція, має бути наведений мир, злагода і порядок, і оголошена дата дострокових парламентських виборів", - пояснив він позицію фракції.

Голова фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв сказав, що сьогоднішня дата ввійде в історію країни як дата, яка визначає абсолютно чіткі параметри. "Всі ті, хто готовий був голосувати за негайне виділення коштів для української армії, а їх не вистачає, 9 мільярдів гривень, всі ті, хто готовий був голосувати за закон про вибори на пропорційній основі за відкритими списками, всі ті, хто чітко розумів, що є єдина можливість сьогодні провести дострокові вибори в умовах, які відбуваються, якщо Президент Порошенко візьме на себе відповідальність і введе воєнний стан у двох областях Луганській і Донецькій, і внесе накінець на ратифікацію Угоду про підписання асоціації з Європейським Союзом. Це буде адекватна відповідь сепаратистам, терористам і Путіну, який пробує в цьому парламенті розігрувати свій сценарій", - зазначив він.

С.Соболєв повідомив, що фракція "Батьківщина" заявляє про те, що йде на позачергові парламентські вибори. "І ми вважаємо, в цих умовах єдиною можливістю проведення цих виборів - це ухвалення закону про вибори на пропорційній основі за відкритими списками.

І друге - це негайне наведення порядку і завершення, звільнення території України від російських загарбників і тих терористів, які їх підтримують. Саме тому сьогодні це є фактично відповідь на всі ключові питання. І в цих умовах наша фракція чітко заявляє свою позицію стосовно позачергових парламентських виборів", - наголосив С.Соболєв.

Представник фракції партії регіонів С.Матвієнков сказав, що зараз розігрується сценарій, який штовхає країну незрозуміло куди. "Якщо ви хочете провести вибори без східних регіонів, щоб відсікти думки людей, відсікти деякі політичні сили, ви повинні зрозуміти всю міру відповідальності за ситуацію, яка буде розвиватися в країні і в світі і взяти її на себе", - звернувся він до представників парламентської більшості.

Народний депутат С.Міщенко від імені 15 позафракційних депутатів заявив про їх вихід з парламентської коаліції.

Голова депутатської групи "Економічний розвиток"Анатолій Кінах підтримав проведення дострокових виборів у Верховну Раду "як шанс українського народу сформувати сучасну, патріотичну, дієздатну владу як основу для нашого розвитку".

Голова фракції "УДАР Віталія Кличка" Віталій Ковальчук категорично висловився проти перерви у засіданні, заявивши, що "вихід із коаліції ніяким чином не може заважати продуктивній роботі Верховної Ради". Він наголосив на необхідності розглядати і приймати всі необхідні для забезпечення армії, для протидії агресії з боку Росії закони, закони, необхідні для України".

Головуючий після виступів запропонував повернутися до питання включення законопроектів до порядку денного сесії.

Народні депутати не підтримали включення до порядку кількох законопроектів.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання О.Турчинов нагадав про те, що 27 лютого 2014 року на пленарному засіданні було оголошено про створення парламентської коаліції "Європейський вибір", до складу якої увійшло 262 народних депутатів. Сьогодні, 24 липня, на пленарному засіданні голови депутатських фракцій політичної партії "УДАР" та Всеукраїнське об'єднання "Свобода" заявили про вихід цих фракцій зі складу коаліції, всього 71 народний депутат, і подали відповідні документи, які підтверджують рішення з особистими підписами. Крім того, також 19 народних депутатів заявили і подали заяви про вихід зі складу коаліції.

О.Турчинов оголосив про припинення діяльності коаліції "Європейський вибір" у Верховній Раді.

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень) за реєстр. №4309а доповів Міністр фінансів Олександр Шлапак. Він пояснив, навіщо вносяться зміни до Податкового кодексу.

О.Шлапак зазначив, що перед Україною стоять надзвичайно складні виклики, які потребують негайної відповіді. Ці виклики пов'язані в першу чергу з двома нашими ворогами, перший з них вбиває наших людей на сході України, це військовий конфлікт, і другий - це економічна ситуація, яка пов'язана з цим конфліктом. "Нам необхідно винайти ресурси для збільшення військових податків", - зазначив доповідач.

О.Шлапак нагадав, що в березні, коли були прийняті зміни до Державного бюджету, на потреби Збройних Сил були виділені додаткові кошти. Тоді уряд розраховував, що антитерористична операція продовжиться до 1 липня. На продовження операції далі потрібні додаткові ресурси. За словами Міністра, наші військові мінімально просять виділити для цих цілей понад 9 млрд. грн.

Окрім того, зазначив доповідач, уряд постійно стикається з необхідністю знаходити ресурси для відновлення уже звільнених від терористів територій. "У нас поки що немає ресурсів для того, щоб надати хоча б елементарні умови проживання і роботи тим людям, які виїхали з Криму, з східних регіонів. Отже, уряд ініціює створення спеціального фонду для відновлення східних територій України та вирішення питань переселенців. Для цього потрібно близько 7 млрд. грн.", - повідомив Міністр.

О.Шлапак зазначив, що до кінця цього року із-за подій на сході України до доходної частини державного бюджету не надійде близько 13 млрд. грн. Таким чином, постає надзвичайно складне завдання знайти резерви для покриття загального фінансового розриву в сумі 31 млрд. грн. За його словами, уряд вже знайшов на 10 млрд. грн. можливість скоротити видатки державного бюджету. На 21 млрд. грн. пропонується винайти фінанси внесенням змін до Податкового кодексу. "Ми вважаємо, що в цих складних умовах не можна йти на збільшення фіскального навантаження на діючих суб'єктів підприємництва, а тому пішли шляхом максимального оподаткування діяльності по видобутку корисних копалин, також зняття пільг з податку на додану вартість, в основному податку на прибуток ", - пояснив доповідач.

За словами доповідача, реалізація заходів, передбачених проектом, сприятиме ліквідації схем ухилення від оподаткування, удосконаленню адміністрування податків, посиленню державного контролю за продажем спиртовмісної продукції.

Реалізація запропонованих норм надасть можливість збільшити у 2014 році ресурс зведеного бюджету України на суму близько 11,4 млрд. гривень, а також залучити до бюджету 2015 року близько 32,7 млрд. гривень.

Народні депутати не підтримали включення законопроекту до порядку денного сесії ("за" - 206).

За наполяганням уряду парламентарії розглянули у другому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України (реєстр. №4116а).

Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко доповів про зміни, які були внесені до проекту під час підготовки до другого читання.

Представник фракції "УДАР" О.Продан запропонувала врахувати поправки фракції і тоді фракція підтримає цей законопроект.

За результатами голосування ("за" - 94) законопроект не набрав голосів для прийняття в другому читанні.

Голова Комітету М.Мартиненко повідомив, що до тексту були внесені всі пропозиції, подані народними депутатами.

О.Турчинов сказав, що уряд просить провести додаткові консультації і оголосив перерву.

Після закінчення перерви головуючий надав слово Прем'єр-міністрові України Арсенію Яценюку. Він назвав складним свій виступ і складний момент для країни.

А.Яценюк зазначив, що цей уряд не найкращий в історії України. Але, принаймні, цей уряд робив те, що міг. Він запитав: чи задоволений особисто роботою? І відповів, що ні. "Хотілося зробити більше, краще і швидше. Але, відповідаючи на запитання: чи зробили ми все, що могли, що в наших силах, дам ствердну відповідь: "так, зробили", - сказав він.

"Те, що відбулося в парламентській залі, буде мати дуже складні, якщо не драматичні наслідки для країни", - заявив А.Яценюк. За його словами, так, більшість людей хоче дострокових парламентських виборів і уряд також хоче. Тільки є одна дуже важлива річ - в чому є різниця між національним лідером і політиканом. Різниця в тому, що національний лідер бере на себе відповідальність, навіть якщо це не подобається.

"Ви повинні мене правильно зрозуміти: у нашого уряду немає відповіді на запитання: чим платити зарплату, чим мені взавтра вранці заправити БТРи, як мені заплатити сім'ям загиблих, звідки, з яких грошей? Як утримувати армію і Збройні Сили? Як не деморалізувати дух тих десятків тисяч людей, які не сидять в цій залі, а які в траншеях під кулями сидять. Може ми про них подумаємо", - наголосив Прем'єр-міністр.

"Розвалена коаліція має сьогодні наслідок - закони, які наповнювали б дохідну частину бюджету, провалені. І це зрозуміло: а хто хоче йти на вибори і одночасно голосувати за непопулярні закони. Закон про бюджет, який потрібен не для МВФ, це треба для нас всіх, 9 мільярдів на армію і 7 мільярдів на відновлення", - наголосив А.Яценюк і заявив про неприпустимість розмінювання держави на вузько політичні інтереси. За його словами, це моральний і політичний злочин.

Глава уряду зазначив, що сьогодні після того, як розпалася коаліція, коли провалили закон по ГТС, уряд хотів вперше допустити до управління газотранспортною системою іноземні компанії і то тільки 49%, труба в державній власності, контрольний пакет в державній власності, і навіть це рішення завалили. "Так от, за що мені найбільше боляче. За те, що зараз аплодисменти в Державній Думі Російської Федерації. От, хто зараз виграв. От, хто сьогодні святкує і от, хто сьогодні буде банкувати", - наголосив він.

А.Яценюк сказав, що історія нам цього не простить. Він висловив надію, що країна пройде складні випробування. "Ми повинні продемонструвати всьому світу, що нас не вистачає тільки на п'ять місяців, а нас вистачає на десятиліття, що у нас є свідомість, відповідальність, що наші цілі праведні і справедливі і, що ми чесні один по відношенню до одного", - зазначив глава уряду.

Прем'єр-міністр також наголосив на тому, що будь-які зміни в країні і реформи можливі тільки тоді, коли люди вірять, а зараз після цього, що відбудеться, важко сказати, як людям вселити віру і впевненість в те, що "ми правильно робимо". "Тому те, що сьогодні розпалася коаліція, те, що сьогодні не проголосовані закони і немає чим платити солдату, міліціонеру, лікарю, вчителю, немає за що купити рушницю, немає чим заправити БТР. Те, що сьогодні не прийнято рішення, щоб заповнити українські газосховища, щоб дати можливість перезимувати, щоб накінець-то звільнитися від російської газової залежності, це є неприпустимим", - наголосив він.

А.Яценюк зазначив, що в цій ситуації які варіанти в уряду: перший - розпалася одна коаліція, Прем'єр-міністр розпочинає процедуру формування нової коаліції. За його словами, це означає, що Прем'єр-міністр повинен взяти в коаліцію комуністів і представників партії регіонів. Він наголосив, що не зробить цього ні за яких обставин.

Другий варіант полягає у тому, якщо немає нової коаліції уряд, а чинна коаліція розпалася, уряд і Прем'єр-міністр зобов'язані подати у відставку.

А.Яценюк заявив про відставку у зв'язку з розпадом коаліції і блокуванням урядових ініціатив.

О.Турчинов офіційно звернувся до депутатських фракцій "УДАР" і "Свобода" з пропозицією негайно розпочати консультації щодо призначення технічного прем'єр-міністра.

Він повідомив, що в будь-який момент збере позачергову сесію для того, щоб розглянути і підтримати запропоновану кандидатуру.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у п'ятницю, 25 липня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.