​Пленарні засідання Верховної Ради України 9 листопада 2017 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, привітав народних депутатів та усіх з Днем української писемності та мови, а також привітав працівників культури з Всеукраїнським днем працівників культури.


Народні депутати продовжили розгляд поправок до проекту Закону про житлово-комунальні послуги №1581-д, розпочатий на минулому засіданні.

Прийнято Закон «Про житлово-комунальні послуги».

Закон регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг.

Згідно із Законом, «житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг».

Предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають в процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.

Згідно із Законом, «не є предметом регулювання цього Закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до статті 22 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Норми цього Закону застосовуються з урахуванням особливостей, встановлених законами, що регулюють відносини у сферах постачання та розподілу електричної енергії і природного газу, постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Закон визначає державну політику в сфері житлово-комунальних послуг, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг, перелік житлово-комунальних послуг, учасників правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг, виконавців комунальних послуг, права і обов’язки споживачів та виконавців комунальних послуг та управителів,порядок оплати житлово-комунальних послуг, встановлює ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги, порядок надання житлово-комунальних послуг, тощо.

Закон передбачає інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності здійснюється виконавцями відповідних послуг в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства.

Законом передбачена відповідальність за неналежне виконання договору та визначено порядок оформлення претензій споживачів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом, крім пункту 7 частини першої статті 7, пункту 10 частини другої та пункту 2 частини четвертої статті 7; частини третьої статті 11; абзаців першого та другого частини п’ятої статті 18; частини першої статті 26, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №1581-д.

До порядку денного сесії включено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державну спеціальну службу транспорту» щодо статусу Державної спеціальної служби транспорту №7242 та Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» №3119.

Парламентарії не підтримали внесення змін до порядку денного засідання щодо перенесення розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби №7126.

На вимогу двох фракцій головуючий оголосив перерву у засіданні на тридцять хвилин.

Після закінчення перерви головуючий через відсутність у сесійній залі найбільшої фракції БПП оголосив перерву ще на півгодини, запросивши народних депутатів прибути на засідання о 12.30.

Голова Верховної Ради України А.Парубій після перерви повідомив, що були проведені консультації і вніс пропозицію депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» про перенесення і розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби №7126.

Голова депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов пояснив, чому фракція наполягає на невідкладному розкладі законопроекту №7126 саме зараз.

Народні депутати 234 голосами підтримали пропозицію депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» і розглянули законопроект №7126.

Законопроект доповів народний депутат Сергій Шахов.

Секретар Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олексій Гончаренко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній раді прийняти законопроект за основу та в цілому з пропозиціями Комітету.

О.Гончаренко зачитав ці пропозиції.

З окремою думку до рішення Комітету виступила народний депутат Альона Шкрум.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби».

Законодавчим актом передбачено внести зміни до законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про Кабінет Міністрів України» та «Про державну службу» у частині призначення та звільнення голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, керівників центральних органів виконавчої влади (їх заступників), що не входять до складу Кабінету Міністрів України, тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою категорій «А» та «Б», повноважень керівника служби у місцевих державних адміністраціях.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Проект Закону зареєстровано за №7126.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Законодавчим актом передбачено перерозподілити бюджетні призначення в межах затвердженого загального обсягу видатків на 2017 рік.

Законом у Законі України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» доповнено статтю 14 новим пунктом 27, доповнено Закон новою статтею 36 і новим пунктом 24 Прикінцевих положень та внесено зміни до додатків № 3, № 6 та № 7 до Закону.

Законом передбачено внести такі зміни до показників видатків загального фонду державного бюджету:

збільшити загальний обсяг субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на:

надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг на 7 620,3 млн грн (до 68 794 млн грн);

здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на 1 149 млн грн;

медичної субвенції на 300 млн грн;

збільшити видатки для фінансового забезпечення:

Державної служби України з надзвичайних ситуацій на 90,8 млн грн;

Національної поліції України на 1 594,8 млн грн;

Служби зовнішньої розвідки України на 200 млн грн;

збільшити на 238,4 млн грн видатки Міністерства охорони здоров’я України на лікування за кордоном громадян України, яким не може бути надана відповідна медична допомога в Україні.

Зазначене збільшення видатків загального фонду пропонується забезпечити за рахунок зменшення обсягу видатків за бюджетними програмами:

«Обслуговування державного боргу» - на 3 573 млн грн;

«Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду» - на 7 620,3 млн грн.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету та техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №7258.

Прийнято за основу проект Закону «Про приватизацію державного майна».

Законопроектом пропонується прийняти Закон України «Про приватизацію державного майна» в новій редакції, у якому з метою уніфікації та оптимізації законодавства з питань приватизації, удосконалюються механізми та процедури приватизації, прискорюються процеси приватизації тощо.

Проектом також пропонується визнаються такими, що втратили чинність, закони України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі», «Про приватизацію державного майна», «Про Державну програму приватизації» тощо.

Проект Закону зареєстровано за №7066.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про відкликання з порядку денного проекту Закону про антикорупційні суди №6011.

Головуючий закрив ранкове засідання.

По перерві розпочалося вечірнє засідання Верховної Ради України.

Народні депутати оплесками привітали делегацію групи з міжпарламентської співпраці з Україною Парламенту Грузії на чолі з керівником групи Георгієм Мосідзе.

Парламентарії продовжили розгляд питань порядку денного.

Розглядаються питання економічної політики.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких законів України щодо здійснення моніторингу закупівель».

Законопроект спрямований на забезпечення належного функціонування моніторингу публічних закупівель шляхом здійснення органами фінансового контролю систематичного аналізу дотримання замовниками законодавства у сфері публічних закупівель на всіх стадіях закупівлі з метою попередження порушень у сфері закупівель.

Законопроектом передбачається визначити термін «моніторинг закупівель»; встановити порядок здійснення моніторингу з питань публічних закупівель; уточнити, що Уповноважений орган здійснює підготовку та подання не пізніше 1 квітня року, наступного за звітним бюджетним роком, до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Рахункової палати щорічного звіту, що містить аналіз функціонування системи публічних закупівель та узагальнену інформацію про результати здійснення контролю у сфері закупівель.

Проектом також пропонується внести зміни до Законів «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», «Про Рахункову палату» щодо врегулювання особливостей здійснення моніторингу та контролю з питань публічних закупівель.

Проект Закону зареєстровано за №4738-д.

Прийнято Постанову «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації».

Постановою внесено зміни до пункту 1 Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 року «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації», згідно з якими народного депутата Рибалку Сергія Вікторовича відкликано з посади голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності згідно з поданою ним заявою.

Проект Постанови зареєстровано за №3119.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про перенесення в порядку денному розгляду законопроекту про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» щодо підтримки літакобудівної галузі» №6538 і про відкликання з порядку денного сьомої сесії законопроекту про антикорупційні суди №6011.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» щодо удосконалення процедур контролю за концентрацією суб’єктів господарювання».

Законом передбачено надати право Антимонопольному комітету України запровадити правовий механізм, що не допускатиме легітимацію придбань та злиттів суб’єктів господарювання за участю осіб, до яких застосовуються спеціальні економічні заходи під час здійснення контролю за концентраціями суб’єктів господарювання.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій і техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №4287.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України про захист економічної конкуренції».

Законопроектом передбачається внести зміни до Законів «Про захист економічної конкуренції» та «Про Антимонопольний комітет України», спрямовані на подальше вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції щодо порядку надання дозволів на здійснення вертикальних узгоджених дій, спрощеного порядку розгляду заяв про надання дозволу на концентрацію, порядку початку розгляду справ та закриття справ без прийняття рішення по суті; підвищення розміру штрафів, які вправі накладати територіальні відділення Антимонопольного комітету України; виконання рішень Антимонопольного комітету України тощо.

Проект Закону зареєстровано за №6723.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції».

Законопроектом передбачається внести зміни до Законів «Про захист економічної конкуренції» і «Про Антимонопольний комітет України», спрямовані на вдосконалення процедури розслідування порушень у сфері економічної конкуренції, закріплення в цих законах прав осіб, які беруть участь у справах, шо розглядаються органами Антимонопольного комітету України, гарантій цих прав, а також механізмів реалізації таких прав.

Проект Закону зареєстровано за №6746.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України».

Законом встановлено для стабілізації розрахунків не застосовувати загальний порядок реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних для платників податку на Оптовому ринку електричної енергії України доповнити розділ ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України новим підрозділом 93.

Законом, зокрема, передбачено:

податкові накладні, складені і не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних з 01.07.2015 року до дати набрання чинності законопроекту, виробниками електричної енергії, що здійснюють постачання ДП «Енергоринок» вважати зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних без застосування штрафних санкцій за порушення строків реєстрації, та такими, що надають право формування податкового кредиту ДП «Енергоринок».

Перелік виробників електричної енергії та Перелік податкових накладних, на які поширюватиметься зазначений порядок, визначатиме і затверджуватиме Кабінет Міністрів України.

Законом надається право платникам податку, без обмеження будь-яких термінів та категорій платників податку, реєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних на суму грошових зобов'язань або податкового боргу, розстрочених або відстрочених на підставі рішення контролюючого органу або суду (збільшувати показник ?Накл у формулі на суму податкових зобов'язань задекларованих до сплати у податковій декларації але фактично не сплачених до бюджету).

Законопроект прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань податкової та митної політики і техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №6005-д.

Народні депутати за результатами голосування відхилили проект Закону про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» щодо підтримки літакобудівної галузі» №6538.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.