​Пленарні засідання Верховної Ради України 3 вересня 2019 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив другу сесію Верховної Ради України дев'ятого скликання. Для участі у пленарному засіданні зареєструвались 393 народних депутати.


Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив, що у засіданні беруть участь Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, члени Уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки влади, присутні посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, представники громадських організацій.

Д.Разумков оголосив другу сесію Верховної Ради України дев'ятого скликання відкритою.

У залі прозвучав Гімн України.

Головуючий відкрив ранкове засідання Верховної Ради.

З трибуни парламенту присягу народного депутата України склали Сергій Ларін (представник політичної партії «Опозиційна платформа - За життя»), а також представники політичної партії «Слуга народу» Анатолій Остапенко, Тетяна Циба, Іван Калаур, Юлія Гришина, Ольга Руденко.

Голова Верховної Ради оголосив про входження даних народних депутатів до складу депутатських фракцій.

Представники депутатських фракцій і груп виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями і пропозиціями.

Верховна Рада підтримала порядок денний засідання 3 вересня.

Народні депутати підтримала продовження пленарної роботи Верховної Ради до завершення розгляду питань порядну денного.

Верховна Рада перейшла до розгляду проекту Закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (№7203).

З трибуни Верховної Ради виступив Президент України Володимир Зеленський, який наголосив, що розгляд питання зняття депутатської недоторканності давно назрів і постійно відкладався.

В.Зеленський закликав народних депутатів ухвалити даний Закон.

Законопроект представив Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.

Він підкреслив: «Проект Закону залишає чинного норму, згідно з якою депутата не можна притягнути до відповідальності за те, що він пропонує і говорить. Тобто зняття недоторканості – це не політичне переслідування».

Ф.Веніславський розповів про правові підстави розгляду проекту Закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)». Зокрема, повідомив про позитивний висновок Конституційного Суду України щодо даного законопроекту.

Представник Президента нагадав, щоб даний Закон був ухвалений, за нього мають проголосувати більш як 300 народних депутатів і висловив сподівання, що він буде прийнятий.

Висновок Комітету з питань правової політики озвучила заступник голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Зокрема, вона повідомила, що Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді, поданий Президентом України як невідкладний, проект Закону «Про зняття недоторканності з народних депутатів України» прийняти в цілому як Закон.

Доповідач відповіла на запитання народних депутатів.

Народні депутати обговорили законопроект.

Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (7203). За це рішення проголосували 373 народних депутати.

Прийнято Закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)».

Даним законом вилучаються два абзаци зі статті 80 Конституції України, які обумовлюють недоторканність народних депутатів України.

Нова редакція даної статті Конституції ухвалена у такому вигляді: «Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Проект Закону зареєстровано за №7203.

Д.Разумков оголосив перерву в засіданні до 12.15.

Після перерви головуючий оголосив до розгляду питання про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013).

Із доповіддю виступив Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.

Ф.Веніславський відповів на запитання представників фракцій і груп.

Із співдоповідю виступив член Комітету з питань правової політики Олександр Мережко, який виклав суть законопроекту.

За його словами, проектом Закону, з метою скасування адвокатської монополії, пропонується внести зміни до Конституції України.

Народні депутати перейшли до обговорення даного питання.

Верховна Рада прийняла в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013). За дане рішення проголосували 337 народних депутатів.

Народні депутати перейшли до розгляду проекту Постанови«Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань)» (№1014).

Законопроект представив Федір Веніславський.

Із співдоповідю виступив член Комітету з питань правової політики Олексій Кучер, який доповів, що Комітет з питань правової політики прийняв рішення рекомендувати Верховні Раді включити до прядку денного другої сесії Верховної Ради та направити до Конституційного Суду для одержання висновку щодо їх відповідності вимогам Конституції України проект Закону «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань) (№1014).

Народні депутати обговорюють пропонований законопроект.

Головуючий продовжив ранкове пленарне засідання на 15 хвилин.

Із заключним словом виступили Представник Президента України у Конституційному Суді України і представник Комітету з питань правової політики.

Верховна Рада 282-ма голосами прийняла в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань)» (№1014).

Голова Верховної Ради закрив ранкове засідання.

Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради розпочалося о 16.00.

Після перерви зареєструвалося 325 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив вечірнє засідання Верховної Ради.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови «Про звільнення з посади члена Ради Національного банку України Милованова Т.С.» (№2004).

Питання розглядається за скороченою процедурою.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів, що Верховна Рада має звільнити Тимофія Милованова з посади члена Національного банку України, оскільки на першій сесії Верховної Ради дев’ятого скликання він був призначений Міністром розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Народні депутати 320-ма голосами звільнили Тимофія Милованова з посади члена Національного банку України.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)» (№1015)».

Для представлення законопроекту Д.Разумков запросив на трибуну Представника Президента України у Конституційному Суді України Федора Веніславського.

Представник Президента України зазначив, що законопроектом пропонується доповнити перелік суб'єктів права законодавчої ініціативи, визначених статтею 93 Конституції України, таким суб'єктом, як народ.

Із співдоповіддю виступила заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Доповідачі відповіли на запитання народних депутатів.

Представники фракцій і груп виступають в рамках обговорення законопроекту.

Верховна Рада прийняла в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)» (№1015). За даний законопроект проголосували 338 народних депутатів.

Народні депутати перейшли до розгляду проекту Постанови «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції України (щодо уповноважених Верховної Ради України)» (№1016).

Законопроект представив Представник Президента України у Конституційному Суді України Федор Веніславський.

У співдоповіді заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря зазначила, що Комітет рекомендує включити законопроект до порядку денного і подати на висновок Конституційного Суду.

Народні депутати обговорили пропонований законопроект.

Ф.Веніславський у заключному слові підкреслив: «Жодна з існуючих контрольних функцій Верховної Ради не зазнає змін із прийняттям даного законопроекту».

Верховна Рада прийняла в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції України (щодо уповноважених Верховної Ради України)» (№1016). Законопроект підтримали 298 народних депутатів.

Голова Верховної Ради оголосив до розгляду проект Постанови «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)» (№1017).

Доповідаючи законопроект, Представник Президента України у Конституційному Суді України Федор Веніславський поінформував, що законопроектом пропонується: зменшити склад народних депутатів України до трьохсот, запровадити такий виборчий ценз, як володіння державною мовою, а також в статті 77 Конституції України пропонується закріпити пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Із співдоповіддю виступила заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Вона повідомила, що Комітет на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного другої сесії і направити на висновок Конституційного Суду.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив народних депутатів до обговорення проекту Постанови.

З трибуни Верховної Ради виступили представники фракцій і окремі народні депутати.

У заключному слові Ф.Веніславський наголосив: «Даний законопроект повністю відповідає очікуванням народу».

Верховна Рада 258 голосами підтримала в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)» (№1017).

Верховна Рада перейшла до розгляду проекту Постанови «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)» (№1027).

Законопроект доповідає Представник Президента України у Конституційному Суді України Федор Веніславський.

Документом пропонується удосконалити перелік підстав та окремі елементи механізму дострокового припинення повноважень народних депутатів України. Зокрема, додано до переліку підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України: встановлення судом факту неособистого голосування народним депутатом України у Верховній Раді України, тобто голосування народним депутатом України замість іншого народного депутата України або надання народним депутатом України можливості проголосувати замість нього іншому народному депутату України, – з моменту набрання законної сили рішенням суду про встановлення такого факту.

Визначено механізм дострокового припинення повноважень народного депутата України за наступними підставами: відсутність його без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету Верховної Ради України, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії.

Комітет з питань правової політики прийняв рішення рекомендувати Верховні Раді включити до прядку денного другої сесії Верховної Ради та направити до Конституційного Суду для одержання висновку щодо їх відповідності вимогам Конституції України проект Закону «Про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)» (№1027), повідомила заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Народні депутати обговорили законопроект.

Із заключними словами виступили Представник Президента у Конституційному Суді України та заступник Голови Комітету з питань правової політики, які закликали Верховну Раду підтримати законопроект.

Народні депутати прийняли в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)» (№1027). Законопроект підтримали 279 народних депутатів.

Народні депутати розглядають проект Постанови «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України)» (№1028).

Як зазначив, представляючи законопроект Представник Президента України у Конституційному Суді України Федор Веніславський, документом пропонується передбачити можливість створення консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України у межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України, для здійснення своїх повноважень.

Заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря повідомила, що Комітет, розглянувши даний законопроект, рекомендує Верховній Раді внести його до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направили до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України.

Народні депутати виступили під час обговорення законопроекту.

Ф.Веніславський у заключному слові наголосив: «Верховна Рада утворювала різні органи, хоча це не передбачено Конституцією. Закон Про Регламент не наділяє Верховну Раду додатковими повноваженнями. Даний законопроект дозволить парламенту реалізовувати право на утворення консультативних органів згідно з Конституцією».

Верховна Рада 264-ма голосами підтримала в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України)» (№1028).

Закриваючи вечірнє засідання, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підкреслив: «Сьогодні ми зробили історичну річ – зняли депутатську недоторканність». Він подякував народним депутатам і працівникам Апарату Верховної Ради.

До кінця тижня, 4-6 вересня, народні депутати працюватимуть у комітетах.

Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок, 10 вересня, о 10.00.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.