​Більше ніж 200 мільярдів брудних євро загрожують «цифровій утопії» Естонії

Естонія прагне стати цифровим суспільством, однак цифрові технології виявились вразливими до брудних грошей та порушень міжнародних санкцій. Про це пише Reuters, передає «Голос Америки».


Скандал навколо естонського представництва Danske Bank вибухнув після того, як голову центрального банку Латвії звинуватили у хабарництві та заяв США про можливе відмивання коштів. Danske Bank перебуває під слідством через виявлені підозрілі операції на більше ніж 200 мільярдів євро.

Досі невідомо, хто точно стоїть за цими операціями, однак, попередня інформація свідчить, що гроші надходили з росії, Молдови та Азербайджану.

У ситуації з Danske Bank підозрілі операції проводились через офшорні компанії, однак програма «е-резидентів» в Естонії також становить ризик для зловживань для переведення брудних грошей, пише Reuters.

Останнім часом Естонія перетворилась на центр цифрових інновацій завдяки проекту «е-Естонія», покликаному усунути бюрократичні перепони в різних сферах: від голосування до видачі рецептів на ліки.

До деяких послуг програми мають доступ і іноземці через програму е-резидент. Саме через цю програму громадяни з країн, які перебувають під американськими санкціями, такі як Іран та Північна Корея, можуть отримати доступ і до банківської системи країни, пише видання. На тепер більше 50 000 осіб мають цифрові ідентифікаційні картки в Естонії, повідомляє Reuters.

Близько третини е-резидентів приходять з Фінляндії, росії, України та Німеччини, відповідно до офіційних даних.

Регулятор банківської сфери закликає місцеві банки ретельно перевіряти е-резидентів перед тим, як дозволити їм користуватись банківськими послугами в Естонії.

Банкіри повідомляють про перевірки осіб е-резидентів, а деякі банки уникають працювати з ними.

«Ми не бачимо бізнесу тут, - говорить Ерккі Раасуке з великого регіонального банку Luminor в коментарі Reuters, - якщо можливі ризики в сфері відмивання грошей та порушенні санкції матеріалізуються, це може бути дуже вагомо».

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.