​Посольство США, екс-генсек НАТО та президентка Естонії відреагували на удари бойовиків на Донбасі

Як повідомляв штаб ООС, 18 лютого позиції ЗСУ були атаковані в районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське та Хутір Вільний Луганської області. Посольство США в Україні закликало росію дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань. Таким чином американське дипломатичне представництво відреагувало на бій, який відбувся зранку 18 лютого в Луганській області, повідомляє «Голос Америки».


«Ми глибоко стурбовані сьогоднішніми повідомленнями про ескалацію конфлікту на Донбасі та наполегливо закликаємо росію дотримуватись своїх Мінських та Нормандських зобов’язань», – заявили в посольстві.

Представник України в Європейському союзі Микола Точицький заявив, що закликав партнерів у ЄС відреагувати на ескалацію конфлікту на Донбасі.

Подію прокоментував і колишній генсек НАТО, нині лобіст Андерс Фог Расмуссен.

«Підтримувані росією повстанці у Донбасі пішли на ескалацію, яка викликає занепокоєння. Цілями атаки стали численні позиції, використовувалась зброя, заборонена Мінськими угодами. Цю агресію мають засудити США та ЄС, і путін має зрозуміти, що єдиний шлях до кращих відносин між Заходом та росією пролягає через Україну».

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд також заявила, що напади з боку «підтримуваних росією сил» мають бути засуджені міжнародною спільнотою.

«Україна бореться у гарячій війні посеред Європи. Війні цінностей та принципів. Ми маємо разом підтримати Україну», - заявила Кальюлайд.

Зранку 18 лютого штаб української воєнної Операції об’єднаних сил повідомив, що бойовики атакували позиції української армії у районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське та Хутір Вільний. За даними Генштабу, один український військовий загинув, троє отримали поранення, ще двоє – контузію.

Бойовики підтримуваного росією угруповання «ЛНР» звинувачують українську армію в спробі наблизитися до їхніх позицій й подальшому артилерійському обстрілі.

У коментарі «Українській Правді» колишній військовий Андрій Римарук розповів, що бойовики спробували захопити територію, яка раніше перебувала у сірій зоні, а пізніша була зайнята ЗСУ, «щоб контролювати всі дії ворога, який регулярно з того напрямку обстрілював наші позиції, а українські війська періодично несли втрати».

«У січні військові ЗСУ неспішно зайшли на цю позицію, облаштувалися на ній. І ось півтора місяця потому ворог вирішив захопити «Баню», оскільки ті, хто її зайняв, мають перевагу», - розповів Римарук «Українській Правді».

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000–13 200 людей.

Золоте, 2 листопада 2019 року. Фото Радіо Свобода



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сегодня ночью рашисты нанесли комбинированный удар ракетами разных типов и ударными беспилотниками по нашей стране

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.