Тоталітарна Україна

Те, що сьогодні відбувається в Україні, не може не турбувати. Держава, що досягла певних демократичних цінностей і спромоглася навіть зробити великий крок в перед в захисті свободи слова і громадянських свобод, наразі зробила декілька кроків назад і вже перетворюється на тоталітарну країну. І хоча в певних моментах олігархи і партія влади роблять спробу позиціонувати себе демократами, шість давно виписаних ознак тоталітаризму в Україні вже можна побачити і неозброєним оком.
 
Партія Регіонів робить спробу загравати з європейськими демократами, постійно наголошуючи, що все, що відбувається в Україні,і це – боротьба з корупцією. Проте, якщо звернутись до історії і уважно розглянути на прикладі України усі ознаки тоталітаризму, можна побачити, що партія влади не опікується ані боротьбою з корупцією, ані розвитком демократії. Її мета – насадження в Україні тоталітаризму, щоправда з деякими видозмінами у бік дикого капіталізму.
 
Тоталітаризм - політичний лад, під час якого усі сфери суспільного життя знаходяться під контролем держави. Він характеризується фактичною ліквідацією прав і свобод громадян, а також репресіями щодо опозиції та інакодумців. Нічого не нагадує? Тоді - Welcome to the totalitarian Ukraine.
 
Перша ознака українського тоталітаризму
 
Монополізація влади тим чи іншим політичним лідером є першою ознакою тоталітарної держави. Чи є щось подібне в Україні? А як же! Перше, що зробив Янукович, прийшовши до влади, - почав вибудовувати вертикаль влади під себе. За один рік він спромігся за підтримки парламентських тушок поєднати в своїй особі законодавчу і виконавчу влади, а судову, за допомогою так званої судової реформи, перетворив на ляльковий театр маріонеток, що повністю підконтрольний Вищій Раді Юстиції, яка у собі уособлює повну представницьку функцію правлячої партії.
 
Янукович вже почав відчувати себе таким собі фюрером, оскільки вже спромігся створити власну вертикаль влади і, як і належить диктатору, почав впроваджувати свою повноту влади через зміщення і призначення чиновників лише за своїм власним бажанням. І, як наразі усім відомо, призначає він на посади лише своїх «донєцьких», яких може контролювати і залякувати. Що ж до їхнього контролю, то Янукович на прикладі соціаліста-комуніста-олігарха Волги, та кримського Грача вже показав олігархічному клану зубки, давши зрозуміти, що тих, хто його не влаштовуватиме, не лише будуть звільняти з посад, а й переслідуватимуть за кримінальними статтям. За найкращих обставин, їх штучно піддаватимуть забуттю, як Шуфрича.
 
Друга ознака українського тоталітаризму
 
Радянський союз був тоталітарною державою. І однією з ознак тоталітаризму було існування єдиної правлячої партії. Янукович наразі в Україні робить спробу створити дещо подібне. Ні, він не проголошує партію олігархів єдиною. Але запровадив в державі механізми, які нівелюють багатопартійність як таку, в принципі. Спочатку він скупив парламент, поклавши під себе тушок, які за декілька мільйонів доларів продали і ідеї, і виборців, і душу. Потому привчив електорат, що в Україні важливими є не ідеї, а гроші. Тож ПР запровадила проведення мітингів за гроші. За ним цю ідею підхопив БЮТ. Проте більшість партій, які не фінансуються олігархами, не мають коштів фінансувати багатолюдні мітинги. Тож і можливостей у них значно менше.
 
Щоправда, наразі той самий БЮТ вже усвідомив свою помилку, але ПР вкорінює у маси ідеологію, що в Україні абсолютно всі мітинги і протести – проплачені. Хоча насправді це не відповідає дійсності, і моніторинг того ж інтернету доведе, що в країні існує велика кількість людей, які готові вийти і відстоювати власні права за ідею і покращення життя.
 
А арешт Тимошенко, за вкрай розмитим звинуваченням, ще раз підтверджує: влада хоче знищити лідера опозиції будь-за що. Але те, що люди пішли в бійку біля Печерського суду, говорить, що люди можуть вийти на вулицю і без грошей. І вже не завжди на мирні демонстрації.
 
Та все ж прагнення до панування однієї політичної партії в Україні впроваджується швидкими темпами. Чого варто те, що влада свідомо вимагала від багатьох осіб, що посіли у невеличких регіонах певні посади, вступу до Партії регіонів. І наразі в Україні склалась ситуація, коли більшість партій не мають доступу ані до комітетів ВР, ані реального впливу на суспільство.
 
Наразі ж Янукович і його команда втілюють мрію про введення нового виборчого законодавства, яке допоможе правлячій партії за допомогою введення мажоритарної системи скупити округи і в такий спосіб отримати більшість у парламенті.
 
Також не підлягає запереченню той факт, що створена партійна система, що нав’язується Партією регіонів, підтримує і захищає інтереси лише правлячого політичного режиму. У цій системі немає місця критичним виступам і опозиційним рухам. Остання теза доводиться легко: усі, хто критикував податковий кодекс і вийшов на майдан, потрапили в жорнова тоталітарної зброї – каральних органів, які чомусь носять назву правоохоронних, проте такими, по суті, давно не є.
 
Взялась Партія регіонів і за згортання свободи слова, а також за обмеження впливу непідконтрольних ЗМІ на суспільство. Позбавивши частот критично налаштованих до влади 5 каналу та ТВІ, влада обмежила їхню аудиторію, зменшивши їхній вплив на маси. Проте чітко почала дезінформувати суспільство через більшість підконтрольних ЗМІ. Найкращим прикладом дезінформації можна вважати «викид» інформації щодо «боротьби з корупцією» (на фоні постійних відкатів з бюджету для представників олігархічної правлячої верхівки), а також повідомлення, що в країні падає інфляція, зменшується безробіття, а продукти не дорожчають. Так, наприклад, мешканці Криму та багатьох інших регіонів переконані, що кияни найменше платять за комунальні послуги. Проте це – міф, який було штучно створено для того, щоб у суспільстві існувало певне протистояння і незадоволення мешканців одних областей іншими.
 
Пропаганда та інформаційне забезпечення населення тепер в Україні носять централізований і майже державний характер. Представники Партії регіонів, як і належить носіям тоталітарної правлячої партії, вдаються до тоталітарної риторики, використовуючи терміни та вішаючи ярлики. Також з початку цього року, як і належить тоталітарному режимові, влада почала створювати в умах простих українці «образ ворога». Такими планували виставити свободівців, яких хотіли представити як терористів, що підривають усе, палять офіси ПР, і взагалі - є небезпечними для суспільства. Одразу владі зробити це не вдалося. Їхній план зірвали свої ж «братки» з Макіївки, які, закладаючи вибухівку, вимагали повернення конкретного боргу. Наразі за вибухи в Донецькій області судять людей, які навряд чи передані євро взагалі бачили (а передання коштів було знято 5 каналом і відео є на Ютубі).
 
Взялась ПР і за створення міфів, якими можна контролювати свідомість пересічних, недалекоглядних і незаполітизованих громадян. Останній, доволі смішний міф, що запустили серед адвокатської спільноти, це те, що Тимошенко не платить коштів своїм адвокатам, саме тому на неї не хочуть працювати. А ті, що у неї є – родом з Західної України і працюють за ідею.
 
Третя ознака українського тоталітаризму
 
Зважаючи на те, що Янукович і його команда не користуються популярністю у широких верств населення так, як це було у Гітлера, чи як було у Путіна, коли він прийшов до влади, третю ознаку тоталітарного режиму в Україні втілити важко, оскільки влада, що привчила запрошувати людей на мітинги за гроші, тепер не може розраховувати на створення широких суспільно-політичних рухів, які б забезпечили їй масову соціальну підтримку. Проте Партія регіонів пішла іншим шляхом. «Конфлікти і закони» володіють інформацією, що під керівництвом ПР створюються такі собі бригади (табори) із малолітніх зеків, які вже вийшли на волю і тепер їм влаштовують наметові табори, в яких вчать бойовим прийомам і іншим навичкам, що можуть стати корисними при проведенні провокацій під час реальних мітингів.
 
Четверта ознака українського тоталітаризму
 
Четвертою ознакою тоталітарної держави є втілення в країні тотального внутрішньодержавного терору. З цією ознакою в правлячої партії взагалі немає жодних протиріч. Влада вже запустила механізм терору і залякування заради того, щоб викликати у громадян постійний страх і невпевненість у власних силах. Арешт активістів податкового майдану, а також дівчини, що смажила на вічному вогні яєчню, тому – стовідсоткове підтвердження. Влада арештами цих осіб залякує суспільство, даючи їм зрозуміти, що усіх, хто буде виходити на протести, може очікувати така сама участь. І, як і відбувається в тоталітарній країні, людина, як індивід, починає відчувати незахищеність перед державною машиною, що, звісно, може призвести до апатії, боягузтва і небажання на щось впливати в політичному житті країни.
 
Що ж до того, що міліція, прокуратура і суди за час правління Януковича стовідсотково перетворились на апарат залякування, то наразі вже жоден свідомий громадянин не поставить цю тезу під сумнів
 
П’ята ознака українського тоталітаризму
 
З п’ятою ознакою тоталітарної держави, що уособлює повний централізований порядок економічного життя і економічний контроль усіх сфер життя у представників правлячої партії, дещо не склалось. Хоча вони спробували це зробити, коли знищили малий бізнес, запровадивши новий податковий кодекс. За півроку в країні було ліквідовано велику кількість дрібних підприємців, яких (як агітував Азаров) треба було б відправити на контрольовані владою заводи. Але у цьому випадку вийшов пшик. Заводів в Україні немає, а люди, які вже звикли працювати особисто на себе, не занадто поспішали ставати найманою силою, а тому пішли працювати у тіньову економіку. Зате влада отримала удар в пику: виявилось, що ці підприємці платили велику кількість податків, які аж ніяк не бажають перекладати на свої плечі олігархи, що є представниками цієї ж правлячої партії. Тож наразі влада змушена викручуватись і вносити зміни в закони, аби дати можливість дрібним підприємцям працювати.
 
Щоправда, в усіх інших аспектах економічного життя влада взяла контроль. Наразі усі тендери виграють лише компанії, що наближені до ПР, влада свідомо банкрутує господарства і підприємства, які їй або не підконтрольні, або які належать їхнім опонентам. І зважаючи на те, що вже і Порошенко купує заводи за межами України (аби уберегти свої капітали від голодних вовків, які хочуть і грошей і влади), а більшість багатих осіб повиводили кошти за межі України, можна констатувати: дотримуючись державного монополізму в господарській сфері, український тоталітарний режим виганяє з економіки ту частину промислового і фінансового бізнесу, яка не бажає з ним співпрацювати. А зважаючи на останню інформацію щодо того, що в державі може знову відбутись реприватизація, можна сміливо говорити про те, що відібрані підприємства, будуть передаватись до рук лояльних до влади підприємців і олігархів.
 
Чи буде шоста ознака українського тоталітаризму?
 
З останньою ознакою тоталітарної держави у правлячої партії поки що пшик. Річ у тім, що вона є суто ідеологічною, оскільки вимагає насадження в суспільстві однієї, єдино вірної ідеології. Але яка ідеологія може бути у партії, що привела до влади колишніх зеків, бандитів і марнотратів, метою яких є власне збагачення? Гітлер – мав ідеологію, Сталін і Муссоліні – також. У Януковича її немає, оскільки ця партія аж ніяк не доведе суспільству винятковість своєї історичної місії, тому що люди чудово усвідомлюють, що ця влада ніколи і нікого не буде захищати. Єдине, що вона відстоюватиме – власні капітали, які все одно знаходяться не в Україні.
 
І неможливість втілення шостої ознаки може стати для України тим рятівним колом, який призведе до унеможливлювання насадження повного тоталітаризму в Україні.
 
Оксана КОТОМКІНА


Коментарі

  +0 #1 Киев 5 авг. 2011 г., 23:00:15
Украинцы, пусть у нас разные политические взгляды, разный достаток и разная культура, но то, что в стране устраняется ЕДИНСТВЕННАЯ оппозиция опасно для всех нас. Это единственный способ контроля власти в демократическом государстве. Мы должны объединиться чтобы защитить республику. Даже если вы сторонники сегодняшней власти, но нельзя доверять ей на все 100, это удел быдла и рабов. Ради будущего наших детей мы не должны допустить установления ДИКТАТУРЫ!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.