​Медіа асоціації не дозволили закривати веб сайти ЗМІ без суду

Минулого тижня Верховна Рада прийняла Законопроект № 3081-Д, до якого були включені принципові зміни, про які просили найбільші українські медійні об’єднання.

Так, з початку 2016 року УАВПП, АНРВУ, НСЖУ, за підтримки громадської ради при Держкомтелерадіо, послідовно відстоювали тезу про те, що ніхто не повинен отримати законну можливість закривати доступ до веб сайтів українських газет без рішення суду. У початковій версії законопроекту 3081-Д така можливість була, будь-хто міг закривати веб сайт під прапором боротьби з піратством. Цей законопроект навіть був прийнятий у першому читанні. Та завдяки спільній роботі медіа асоціацій, його було змінено так, аби він дозволяв боротися з піратами без шкоди для ЗМІ. Але хостери все ж мають блокувати аудіовізуальний контент, якщо отримають відповідну претензію від адвоката.


Крім цього, зроблено важливий крок до прозорості власності в Інтернет: тепер власники сайтів зобов’язані надавати громадськості інформацію про адресу своєї електронної пошти та поштову адресу. Якщо такої інформації веб сайт не міститиме, його власник не матиме права заперечувати вимоги щодо блокування контенту.

Принципові позиції, що були внесені до законопроекту завдяки активній участі медіа асоціацій у доопрацюванні тексту цього важливого документу, зокрема, включають:

- застосування досудової процедури захисту авторських прав тільки до аудіовізуального контенту (ст. 52-1 Порядок захисту авторського права і (або) суміжних прав, визначений цією статтею, застосовується до відносин, пов’язаних з використанням аудіовізуальних творів, музичних творів, комп’ютерних програм, відеограм, фонограм, передач (програм) організацій мовлення.)

- подання заяви про блокування тільки за представництвом адвоката та відповідальність за необґрунтоване звернення (Заявник звертається із заявою про припинення порушення виключно за представництвом (посередництвом) адвоката.)

- автоматичне відновлення доступу до інформації у випадку неподання позову до суду (10. Постачальник послуг хостингу відновлює доступ до інформації на десятий робочий день із дня надсилання заявнику копії повідомлення, передбаченого частиною дев’ятою цієї статті, якщо протягом цього часу заявник не надав йому документи, що підтверджують відкриття судового провадження про захист його прав на об’єкт (об’єкти) авторського права і (або) суміжних прав, щодо якого (яких) подавалася заява про припинення порушення.)

Завдяки цим змінам, закон не створює ризиків чи перешкод для видавців преси та веб сайтів газет, окрім тих, які використовують аудіовізуальний контент. Йдеться про відео та аудіо файли, які розміщуються на веб сайтах. Видавцям, які запозичують та розміщують такі матеріали, слід подбати про те, аби їх використання відбувалося у відповідності до вимог законодавства про авторське право. Це також стосується матеріалів, які були розміщені раніше - до прийняття закону - адже їх доступність на веб сайті може бути порушенням. Слід подбати про наявність на веб сайті контактів, які дозволять скаржнику зв’язатися з редакцією та оперативно вирішити конфлікт - без блокування та застосування юридичних процедур.

Від імені видавців, об’єднаних в Українську Асоціацію Медіа Бізнесу (стара назва – УАВПП), дякуємо всім, хто брав участь у доопрацюванні цього важливого закону: Асоціації незалежних регіональних видавців України, Громадській раді при Держкомтелерадіо та керівництву Держкомтелерадіо, Національній спілці журналістів України (НСЖУ), народним депутатам – членам Комітетів ВРУ (1) З питань культури і духовності (Голова – пан Микола Княжицький) та (2) З питань свободи слова та інформаційної політики (Голова – пані Вікторія Сюмар), та ще багатьом іншим колегам і однодумцям, хто активно підтримував необхідність дотримання засад демократії та свободи слова, одночасно наводячи лад у питаннях боротьби з піратством та захисту авторського права в Україні.

Українська асоціація медіа бізнесу

Фото tyzhden.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.