​Артем Ситник заявив, що Закон про ВАС потребує внесення негайних змін

Норму Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», яка передбачає, що до моменту створення Вищого антикорупційного суду (ВАС) апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції у справах НАБУ та САП розглядатимуть апеляційні суди загальної юрисдикції, потрібно усунути. Адже вона нівелюватиме зусилля правоохоронних органів у напрямку притягнення топ-посадовців до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень. На цьому наголосив Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник під час П’ятої зустрічі парламентсько-громадської платформи «Правоохоронні органи: компетенції, розмежування повноважень і синергія», що відбулася 14 червня 2018 року у Києві за підтримки Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM), повідомляє прес-служба НАБУ.


«Зараз у судах перебувають знакові для України справи, які стосуються раніше «недоторканних» осіб. Рішення у цих справах покажуть, наскільки ми просунулися в антикорупційній реформі, чи готова держава брати на себе відповідальність за винесення вироків у справах щодо великої корупції. Я сподіваюсь, що все ж таки цей нюанс буде усунутий», — підкреслив Артем Ситник.

За словами Директора Національного бюро, незважаючи на те, що згадана норма міститься у перехідних положеннях Закону про ВАС, вона має концептуальне значення з точки зору запуску антикорупційної юстиції у державі, а її поява — це суттєвий крок назад в антикорупційній реформі.

Міжнародні партнери України пообіцяли оприлюднити власну позицію з цього приводу згодом. «Ми вивчаємо текст Закону «Про Вищий антикорупційний суд» та після цього будемо готові повідомити офіційну позицію», — заявив голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х’юґ Мінґареллі.

Учасники дискусії зосередили увагу на потребі переглянути повноваження правоохоронних органів України з огляду на появу нових відомств, які спеціалізуються на протидії корупції. Зокрема, на думку європейських політиків, потрібно зупинити діяльність окремих підрозділів, які виконують не властиві функції для тих органів, у структурі яких вони діють. Також відзначили, що пріоритетом є завершення формування деяких спеціалізованих інституцій, серед яких — Державного бюро розслідувань та, звичайно, Вищого антикорупційного суду.

Довідково:

Парламентсько-громадська платформа є спільною ініціативою координатора проектів ОБСЄ в Україні та Консультативної місії Європейського Союзу у відповідь на виклики, що виникають в рамках процесу докорінних реформ, що тривають в Україні, включаючи сектор цивільної безпеки. Метою платформи є створення форуму для інклюзивного національного діалогу, суспільних дискусій, обговорення і розповсюдження інформації в контексті реформ. Формат передбачає регулярні тематичні дискусії за участю парламентаріїв, експертів, науковців, представників уряду, неурядових організацій та представників громадськості на теми, присвячені питанням реформування, і теми, що турбують суспільство.

Фото nabu.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.