​Запропоновані зміни до КПК ставлять під загрозу незалежність та блокують роботу НАБУ і САП

Ухвалення змін до Кримінального процесуального кодексу України, передбачених законопроектом №8336, усуває недоліки так званих «правок Лозового» при призначенні експертиз фактично у всіх провадженнях, окрім тих, розслідування яких здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України. Крім того, запропоновані нововведення можуть поставити під загрозу незалежність Бюро та ускладнити притягнення винних у топ-корупції осіб до кримінальної відповідальності, повідомляє прес-служба НАБУ.


Проект Закону, який розглядатиметься комітетами ВРУ 17 жовтня, передбачає можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів, водночас залишає обов’язок сторони обвинувачення звертатися з клопотанням до слідчого судді у разі необхідності проведення експертизи відео-, звукозапису, почеркознавчої, лінгвістичної, економічної або товарознавчої експертизи (якщо вартість об’єкта в 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Це саме ті види експертизи, які здійснюються саме під час розслідування детективами НАБУ і прокурорами САП корупційних кримінальних правопорушень.

Тобто, під приводом «полегшити негативні наслідки «правок Лозового» та декларуючи наміри боротися з корупцією в державі, окремі політики вносять на розгляд парламенту законопроект, який практично унеможливлює таку боротьбу та зводить нанівець попередні досягнення Бюро.

Серед небезпечних нововведень, які пропонують народні обранці, - створення Єдиного державного реєстру судових експертиз та експертних досліджень. Це може загрожувати розголошенням таємниці досудового розслідування та дасть можливість фігурантам кримінальних проваджень ще на стадії слідства слідкувати за перебігом слідчих дій, дізнаватися, які експертизи призначаються, та мати можливість «повпливати» на їхні результати.

Викликає занепокоєння і пропозиція заборонити допити як свідка експерта, який підготував висновок у провадженні. Замість цього законопроектом пропонується надання письмових роз’яснень. Відтак, експерт може надати висновок, а потім, у випадку «суперечностей» або «запитань», у письмовому роз’ясненні змінити свою думку.

Національне бюро вважає неприйнятними запропоновані зміни до законодавства та закликає парламентарів у повній мірі скасувати норми, які унеможливлюють ефективні розслідування корупційних злочинів, становлять загрозу незалежності правоохоронних органів, порушують права потерпілих, цивільних позивачів та інших учасників кримінального процесу.

Також у НАБУ звертають увагу, що серед ключових рекомендацій міжнародних експертів, які проводили оцінку ефективності роботи новостворених антикорупційних інституцій, є необхідність уникати внесення змін до законодавства, що регулює роботу НАБУ і САП, без попередніх ґрунтовних консультацій за участю НАБУ, САП, інших правоохоронних органів, громадянського суспільства, експертів та інших зацікавлених сторін.

Фото прес-служби НАБУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.