​Зміни до закону про релігійні організації суперечать Конституції України

Те, що наразі проголосували депутати, - я маю на увазі зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації» - абсолютно суперечить Конституції України і є прямим втручанням влади у справи релігійних громад.


Якщо хто не в курсі, то до статті 8 закону дописаний механізм зміни підлеглості релігійної громади.

Депутати постановили, що «рішення про зміну підлеглості ... ухвалюються загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення)».

Мені цікаво, як депутати хочуть визначати кількість членів релігійної громади, якщо такі реєстри не ведуться, і ведення їх взагалі-то не відповідає Конституції України, яка надає громадянам України невід’ємне право на свободу віросповідання.

Більш того, щоб зрозуміти, що нововведення (ключова цитата у повідомленні вище) є неможливими для легального практичного застосування саме під час переходу від московської до української церкви, варто лише відкрити статут УПЦ МП: там взагалі немає жодної згадки про кількість членів релігійної громади, необхідної для визнання загальних зборів повноважними.

Тобто, той, хто писав і подавав цей законопроект, навіть не ознайомився з типовим статутом релігійної організації...

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ. Стаття 35. Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.

Тетяна Висоцька, favebook.com

Фото korrespondent.net



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.