​Рада суддів України закликає громадськість утриматись від необґрунтованих заяв щодо кваліфікаційного оцінювання суддів

Зважаючи на численні запити, що надходять від представників ЗМІ, та інтерес громадськості до організації роботи Окружного адміністративного суду міста Києва, а також зважаючи на окремі заяви стосовно проходження кваліфікаційного оцінювання суддями цього суду, прес-служба Ради суддів України вважає за доцільне повідомити наступне:


Рада суддів України в межах наданих повноважень постійно використовує усі наявні правові засоби для забезпечення незалежності судів і суддів, спрямовуючи свої сили на максимальне сприяння створенню необхідних умов для нормальної роботи суду, суддів і працівників апарату.

У той же час Рада суддів України постійно наголошує на тому, що гарантією суддівської незалежності є чесне, справедливе правосуддя, як основа його підтримки з боку громадянського суспільства. Лише здоровий організм здатний гідно протистояти зовнішній та внутрішній інфекції, боротися з нею і перемагати загрози. Це саме стосується судової влади. Переконання громадян у необхідності захисту правосуддя формується і за рахунок довіри і впевненості у чесності і добросовісності поведінки суддів, їх високоморальних етичних стандартах.

Оскільки, відповідно до статті 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», вищий орган суддівського самоврядування здійснює контроль за організацією діяльності судів, Рада суддів України розглядає можливість здійснення моніторингового візиту до Окружного адміністративного суду міста Києва задля з’ясування питань, пов’язаних із забезпеченням нормальної роботи цієї судової установи. Представники Ради суддів України повинні скласти об'єктивну оцінку ситуації, що склалася, і повідомити свою думку громадськості.

Рада суддів України також наголошує на тому, що суддівське самоврядування є, перш за все, однією з гарантій забезпечення незалежності суддів. Діяльність органів суддівського самоврядування має сприяти створенню належних організаційних та інших умов для забезпечення діяльності судів і суддів, утверджувати незалежність суду, забезпечувати захист суддів від втручання в їхню діяльність.

Маємо повідомити і те, що відповідно до Перехідних Положень Конституції України всі діючі судді повинні пройти кваліфікаційне оцінювання. Кваліфікаційне оцінювання суддів здійснюється в межах процедур та положень визначених Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Проходити чи не проходити кваліфікаційне оцінювання вирішує кожний суддя самостійно, проте непроходження такого оцінювання призводить до наслідків, передбачених законом. І врешті - відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади.

Прес-служба Ради суддів України нагадує, що основними засадами діяльності органів судової влади є: відкритість, гласність, законність, незалежність, об’єктивність, повне з’ясування обставин. Тож закликаємо представників громадськості та ЗМІ утриматись від необґрунтованих заяв, припущень та маніпулятивних закликів.

Прес-служба Ради суддів України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.