​Суд заборонив Київському метрополітену виплачувати мільярдний борг колишній фірмі Фукса

Подільський районний суд Києва низкою своїх постанов від 17-25 липня за клопотанням Київської місцевої прокуратури №7 наклав арешт на кошти комунального підприємства «Київський метрополітен», які знаходяться на рахунках в «Укрексімбанку», «Ощадбанку», «Промінвестбанку», «УкрСиббанку» , «Індустріалбанку», «Айбокс Банку».


При цьому суд підкреслив, що забороняє «Київському метрополітену» перераховувати кошти з відповідних рахунків для ТОВ «Австро-Угорська Лізингова Компанія» (раніше - ТОВ «Укррослізинг»), повідомляє БізнесЦензор з посиланням на Finbalance.

Згідно з матеріалами суду, у ході розслідування прокуратура і поліція дійшли висновку, що в 2017-2018 роках КП «Київський метрополітен» необґрунтовано перерахувало для ТОВ «Укррослізинг» 304,5 млн грн в якості погашення винагороди, комісії, штрафів та коригуючого коефіцієнта за лізинговим договором 2009 року (за яким столичне метро отримало 100 вагонів).

«При цьому сума грошових коштів, які підлягають подальшому безпідставному стягненню з КП «Київський метрополітен» на користь ТОВ «Укррослізинг» на 15 липня складає 629,33 млн грн», - йдеться в судових матеріалах.

Нагадаємо, у грудні 2018 року «Київський метрополітен» перерахував для ТОВ «Укррослізинг» (ТОВ «Австро-Угорська Лізингова Компанія») 478 млн грн на підставі мирової угоди від 20 листопада 2018 року.

Згідно з судовими матеріалами і текстом відповідного мирової угоди, на дату підписання сума заборгованості КП «Київський метрополітен» перед ТОВ «Австро-Угорська Лізингова Компанія» склала 1,65 млрд грн. При цьому боржник зобов'язався погасити весь борг в наступні терміни: 656 млн грн - до 31 грудня 2018 року і 994 млн грн - до 31 грудня 2019 року.

Нагадаємо, у 2009 році КП «Київський метрополітен» підписав при схваленні київської влади договір на поставку 100 вагонів метро з компанією-переможцем тендеру «Укррослізинг».

Засновником «Укррослізинг» була кіпрська фірма, близька до соратника віктора януковича, колишнього народного депутата від «Партії регіонів» Юрія Іванющенка. У 2010 році в складі бенефіціарів з'явилася також фірма, підконтрольна російському «Зовнішекономбанку».

Пізніше власником «Укррослізинг» став бізнесмен Павло Фукс, який викупив компанію в кінці 2017 - на початку 2018 року. Сам Фукс заявив, що пізніше в 2018 році продав компанію. Згідно з даними держреєстру, на даний час кінцевим бенефіціаром є громадянин Австрії Уве Крістіан Ешнер.

Згідно з даними з відкритих джерел, Уве Ешнер є керуючим директором австрійської фірми FIS Capital GmbH. За даними на її сайті, FIS Capital спеціалізується на портфельних інвестиціях, бізнес-консультуваннях та створенні «сімейних офісів», здійснює посередництво при пошуку інвесторів, а також захист від втручання і несанкціонованого доступу третіх сторін.

У 2016-2017 роках суди винесли рішення, згідно з яким КП «Київський метрополітен» було зобов'язане погасити заборгованість перед ТОВ «Укррослізинг» в розмірі 1,97 млрд грн за договором лізингу, згідно з яким фірма у 2009 році передала метрополітену в користування 40 головних і 60 проміжних вагонів. З них менше половини - плата за самі вагони метро, а понад мільярд гривень - коефіцієнт коригування, який виник через зміну валютного курсу.

Джерело: biz.censor.net.ua

Фото Liga.net



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.