​Міноборони незаконно віддало під розорювання унікальний Тарутинський степ

Ландшафтний заказник «Тарутинський степ», що зберігає останні недоторкані степові екосистеми України, зараз розорюють місцеві фермери за контрактами з Міноборони (якому ця земля взагалі не належить). З 5200 га заказника, який є об’єктом природо-заповідного фонду України та охороняється законом, вже більше 1500 га знищено.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі ГО «Центр регіональних досліджень».

За інформацією прес-служби, раніше на цій та прилеглих територіях розміщувався військовий полігон, але він був розформований і його землі віднесено до земель запасу. 26 квітня 2012 року на частині земель колишнього полігону рішенням Одеської обласної ради № 445-VI був створений один з найбільших в Україні степових заповідних об’єктів – заказник «Тарутинський степ».

За оцінками фахівців, природну цінність Тарутинського степу можна порівняти із всесвітньо відомою Асканією-Нової. Ландшафт Тарутинського степу має величезне культурне значення, оскільки є одним з останніх збережених степових ділянок не тільки України, а і Європи.

«Всього в Україні збережено менше 2% степових екосистем. Це останні збережені степи в Європі такої площі. Маємо унікальний шанс зробити цю місцевість перлиною туризму», - зазначає Олена Тарасова-Красієва, національний координатор WWF в Україні.

Заказник є місцем поширення багатьох видів рослин, занесених до Червоної книги України, та оселищ, включених до міжнародної Резолюції 4 Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція) 1979 р. На виконання Бернської конвенції Україна здійснює роботи щодо проектування європейської мережі природоохоронних територій – так званої Смарагдової мережі. Заказник «Тарутинський степ» включений до неї. Важливо зазначити, що «Тарутинський степ» – це чи не останнє в Україні місце, де зберігся рідкісний степовий ссавець - мишівка степова.

Чиновники Міноборони хочуть повністю повернути колишній військовий полігон (більше 24 тис. га) і «не вірять» в унікальність та цінність цієї території з екологічної точки зору, й всупереч закону не визнають існування заказника «Тарутинський степ» на цих землях. Важливо, що повернути землі колишнього полігону Міноборони хоче не з метою проведення військових навчань на цій території, а з метою отримання прибутку від комерційної сільськогосподарської експлуатації землі.

Міноборони посилається на скасовані у судовому порядку розпорядження Тарутинської РДА № 10100/А-2005 та № 368/А-2005 про надання статусу земель запасу територіям колишнього полігону (це сталось в 14.06.2012 року) і скасовані по цій причині у судовому порядку погодження створення заказника, надані сільською радою, районною радою і районною адміністрацією. Але, головне, що саме рішення обласної ради не було скасовано в судовому порядку. Також не було прийняте інше рішення обласної ради про скасування заказника, відповідно, він є законним об’єктом природно-заповідного фонду України і охороняється законодавством.

На захист заказника від фермерів та військовослужбовців виступила Тарутинська районна державна адміністрація, яка звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом. У ньому вимагає прийняти ухвалу про забезпечення позову, а саме про заборону проведення ПП «Шанс-2016» будь-яких сільськогосподарських робіт на спірних земельних ділянках до вирішення спору по суті. Крім того, головною позовною вимогою є визнання недійсним договору між КЕЦ та ПП «Шанс».

До кампанії на захист заказника долучились громадські організації, в тому числі «Центр регіональних досліджень», «Екологія. Право. Людина», WWF в Україні та інші, що працюють над формуванням в Україні Смарагдової мережі в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Також до них долучилися народні депутати, члени антикорупційного комітету Верховної Ради України. Роботи із розорювання ведуться шаленими темпами, техніка працює і вдень і вночі.

Розорювання заповідних земель проводиться на підставі договорів між ПП «Шанс» (на вирощування сільськогосподарських культур на земельних ділянках загальною площею 1039 га Веселодолинської сільради Тарутинського району Одеської області) та іншими підприємцями і Білгород-Дністровською квартирно-експлуатаційною частиною (КЕЦ). Остання не є власником земельних ділянок, а тому не може ними розпоряджатися. З огляду на те, що заказник відноситься до територій, що охороняються державою, його пошкодження несе за собою відповідальність за ст. 252 Кримінального кодексу.

У ніч з 3 на 4 листопада незаконні роботи по розорюванню степу були припинені лише завдяки блокуванню техніки активістами.

Фото из Facebook Ивана Русева



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.