​Офіційно визнано колективний трудовий спір між працівниками НГЖВ та Мінкультом

Національна служба посередництва і примирення зареєструвала колективний трудовий конфлікт між колективом ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» та Міністерством культури України. Цей спір має прецедентний характер, адже офіційно визнано, що стороною, яка має виконати зобов’язання по підвищенню зарплат журналістам та іншим працівникам редакцій, що входять до складу НГЖВ, є Мінкульт, а не адміністрація підприємства. Розпорядження винесли 27 грудня 2016 року.


Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа-профспілки України.

Служба посередництва зареєструвала наступні вимоги працівників видавництва до Міністерства:

- Здійснити перерахунок заробітних плат відповідно до Постанови КМУ № 292.
- Затвердити новий штатний розпис.
- Виплатити різницю по заробітній платі з травня по жовтень 2016 року відповідно до Постанови КМУ №292 «Деякі питання оплати праці державних службовців в 2016 році».

Національна служба посередництва і примирення зазначила, що в межах повноважень забезпечить сприяння вирішенню трудового спору.

У той же час заступник Міністра культури Тамара Мазур на зустрічі з головою Незалежної медіа-профспілки Ігорем Чайкою та директором ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрієм Щекуном продовжила наполягати на тому, що тягар оплати праці покладається на адміністрацію підприємства. Заступник міністра хоч і визнала, що Мінкульт як співзасновник видань, згідно засновницькому договору, має покривати витрати на заробітну плату працівників редакцій, однак в її розумінні «редакція» це виключно журналісти. Верстальники, дизайнери, коректор, бухгалтер до складу редакції друкованого ЗМІ, на її думку, не входять. Тому кошти на підвищення їх зарплат має шукати адміністрація НГЖВ. Під час зустрічі суттєвого компромісу досягнути так і не вдалося. Представники Міністерства запропонували адміністрації зробити додаткові розрахунки по сумі, яка необхідна для погашення різниці в зарплаті журналістам з травня по грудень 2016 року. Після чого, за словами пані Мазур, можна шукати ресурси для погашення цієї заборгованості.

Незрозумілим досі залишається механізм підвищення рівня оплати праці журналістів на 2017 рік. Міністерство знов не дало відповіді, чи готово воно напрацьовувати проект змін до держбюджету України та відстоювати його на рівні Міністерства фінансів України, Кабінету Міністрів України та профільних парламентських комітетів, щоб збільшити підтримку національних культурологічних видань та забезпечити реальне підняття зарплат журналістам цих видань.

Також під час зустрічі обговорено ряд питань стосовно покращення роботи «Національного газетно-журнального видавництва», а також шляхи виходу Міністерства культури зі складу співзасновників ЗМІ на виконання вимог ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Наступна зустріч призначена на 20 січня 2017 року.

Однак, в рамках офіційного колективного трудового спору із представників медіа-профспілки сформована примирна комісія, до складу якої ввійшли: перший заступник голови, головний юрисконсульт НМПУ Олександр Тарасов (голова комісії), голова НМПУ Ігор Чайка (член комісії), член первинного осередку в НГЖВ, головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Мержвинський (член комісії). До роботи у комісії буде залучений й директор ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрій Щекун. Тепер, відповідно до закону, із представниками до примирної комісії має визначитись Мінкульт. У свою чергу, профспілкова сторона буде наполягати, щоб зустрічі примирної комісії відбулись ще до 20 січня 2017 року. Вже до цієї дати мають бути випрацювані чіткі механізми виплати різниці по зарплаті з травня по грудень цього року, а також механізми збільшення зарплати у 2017 році.

Нагадаємо, що це вже четверта зустріч медіа-профспілки з представниками Міністерства стосовно трудового конфлікту працівників НГЖВ з Міністерством культури. НМПУ і надалі буде відстоювати права працівників до повного вирішення трудового спору на користь видавництва.

Нагадаємо, що у квітні вийшла постанова КМУ №292 «Деякі питання оплати праці державних службовців в 2016 році», якою передбачено збільшення розміру окладів державних службовців. Журналісти державних ЗМІ прирівняні до держслужбовців і ще з травня повинні були отримувати відповідну зарплату.

Фото прес-служби НМПУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.