​Влада маніпулює базовим батьківським страхом

Істерика навколо загрози, яку несе інтернет нашим дітям, із самого початку виглядала штучною. З одного боку, російський сплеск закінчився ще минулого року. З іншого, природа істерики незрозуміла, оскільки в 2017 році в Україні не було ЖОДНОГО самогубства, пов'язаного із «синім китом» або будь-якою іншою онлайн-забавкою.


Проаналізувавши появу новин за темою, можна помітити цікаву закономірність. Всі вкидання були зроблені в суботу. Вкидання вихідного дня - популярна технологія залучення уваги. Вікенд - ідеальний час потрапити в новини з сенсацією, оскільки усі з родиною біля телевізорів, а інформаційне поле не забито «робочими» приводами. Інакше кажучи, коли будь-який з інфо-жахів з'являється у вихідний день, у фахівців з комунікацій завжди виникає питання про маніпулятивний характер вкидання. В разі «синього кита» простежуються чіткі 4 хвилі нагнітання паніки, кожна з яких починається у вихідний день. Причому, якщо всі останні хвилі були викликані діяльністю поліції, то найперше вкидання взагалі нічим не обґрунтоване. Глядачу показали два не пов'язаних між собою самогубства в харківській області, які взагалі не мали нічого спільного з так званими групами смерті. Репортаж про ці трагедії на ICTV явно маніпулює фактами. Подальша активність співробітників кіберполіції та ювенальної юстиції в соціальних мережах ще до появи основних вкидань теж викликає масу питань. Також, крім співробітників поліції, особливу активність у висвітленні проблеми зробили сайти та користувачі мережі, що пов'язані з НФ та БПП/АП. Ще цікаво, що поліція почала чистити власні архіви новин. Наприклад, саме перша новина від поліції про існування численних акаунтів українців в групах смерті, яка спровокувала другу інформаційну хвилю, вже прибрана з офіційного сайту. Але залишилися скріншоти (дивиться четверте посилання внизу).

Дозволю себе припустити, що істерика має конкретну мету - створити відчуття, що інтернет і соціальні мережі несуть значну загрозу. Причому для мене найогиднішим в цій історії є навіть не те, що органи влади маніпулюють базовим батьківським страхом, а те, що нас дурять за російськими шаблонами. Для росіян історія з синіми китами закінчилася прийняттям «Законів Ярової». В нас же на піку інформаційної кампанії без особливого шуму президентом були підписані два укази: «Про Загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації» і «Про Доктрину інформаційної безпеки України». Обидва укази в будь-якому суспільстві мали б викликати жваве обговорення, оскільки їхня імплементація може дуже обмежити свободу слова в країні. Але суспільство цю дискусію пропустило, оскільки було захоплено синіми китами.

Раджу почитати обидва укази. Там є багато цікавих й вірних моментів. Наприклад, про обмеження використання програмного забезпечення агресора на стратегічних підприємствах. Але там є також засекречені пункти. Особисто мене найбільше насторожують прописані повноваження органів з приводу блокування сайтів, а також зобов'язання операторів зв'язку на вимогу органів зберігати дані про трафік користувачів протягом трьох років та надавати дані про маршрути даних. Це все стосується нашої свободи слова та не може не викликати питань у суспільстві. Подібні речі були й в законі «Колесніченка - Олійника», підписаному януковичем за місяць до втечі. До речі, є певна іронія в тому, що одним з найгучніших адвокатів та одним з авторів доктрини інформаційної безпеки стала Вікторія Сюмар, голова комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики та заступник голови РНБО, в минулому палкий захисник свободи слова та один із засновників кампаній «Стоп Цензура» та «Чесно». Вікторія також стала піонером в фейсбуці стосовно поширення інформації про групи смерті. В день підпису президентом указу «Про Доктрину інформаційної безпеки України» вона пише в фб пост про то, що пів класу її доньки «в грі» та «за моєю інформацією, це студенти медуніверситету, які в такий спосіб проводили психологічні експерименти...». (12 посилання)

Отже, все виглядає так, що люди, які за три роки війни не змогли закрити газету «Вєсти», починають тихо закручувати гайки в інтернеті. Причому роблять це огидно, маніпулюючи дитячими смертями, страхами людей і створюючи ажіотаж навколо груп самогубців в російській соціальній мережі. Я щиро сподіваюся, що наше суспільство зможе відокремити зерно від полови і започаткувати широку дискусію стосовно окремих положень підписаних президентом указів. А також зробити вірні висновки про то, що деякі люди при владі занадто швидко почали ставитися до українського суспільства, як до малограмотних ідіотів. Це, до речі, стане їхньою фатальною помилкою.

Vasyl Arbuzov, facebook.com

Посилання:

*1 - http://fakty.ictv.ua/…/pryz-za-peremogu-samogubstvo-yak-gr…/
*2 - https://www.npu.gov.ua/uk/publish/article/2113319 (вже прибрали з сайту оригінал) https://web.archive.org/…/www.np…/uk/publish/article/2113319 (кеш)
*3 - https://www.youtube.com/watch?v=ltb242lEbLk

*4 - http://zn.ua/…/policeyskie-zaderzhali-administratorov-grupp…
*5 - https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=671662583016677&id=100005188231491

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=672244106291858&id=100005188231491
*6 - http://24tv.ua/…/shkirjak_zagovoril_o_zaprete_vkontakte_i_o…

*7 - http://podrobnosti.ua/2162171-gruppy-smerti-podrostkov-iz-k…

*8 - https://inforesist.org/v-bolnitse-ivano-frankovska-nashli-…/

*9 - http://espreso.tv/article/2017/02/21/po_toy_bik_internetu

*10 - https://tp.npu.gov.ua/uk/publish/article/193187

*11 - https://tsn.ua/…/sini-kiti-na-hersonschini-policiya-vryatuv…

*12 - https://www.facebook.com/vsiumar/posts/965727690228383

*13 - https://www.npu.gov.ua/ru/publish/article/2123409

Фотоколаж «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.