​Extra legem

Я вибачаюсь, але почну з риторичного запитання: чи може журналіст або редактор будь-якого ЗМІ порушувати Закони України? Відповідь настільки очевидна, як те, що вдень завжди світло, а вночі – темно: ні, журналісти (втім, як і кожен свідомий громадянин країни) не можуть порушувати закони!


Але, як з’ясовується, і в цій, здавалось би, очевидності далеко не все так очевидно.

Наприклад, народні обранці всіх рівнів. І, якщо до «гри в наперстки» з законом представниками Верховної Ради ми, хоча й не призвичаїлися, але довідуємось про це щоденно завдяки тим же журналістам (в першу чергу!), то щодо маніпулювання законами на кшталт «дишла» творцями місцевого самоврядування інформація на загальноукраїнський рівень потрапляє не завжди.

Але порушення законів, наслідком чого стає порушення прав журналістів, зазвичай, закінчується тим, що «дишло» раптово перетворюється на «бумеранг» і повертається до «законотворців» з парадоксальною (для них!) вимогою дотримуватись норм закону. Не того, що вони самі щойно вигадали, а існуючого!

Депутати Сватівської районної ради, що на Луганщині, на чолі з головою ради пані Вітою Сліпець теж вирішили, що на території окремо взятої громади їм можна трактувати законодавство на свій розсуд. Навіть (увага!) – попри заперечення власного юриста!!!

Адже, тільки саме вільним трактуванням Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» можна пояснити відмову пані Сліпець підписувати угоду про передачу засновницьких прав на видання «Новини Сватівщини». Хоча ще 5 травня 2017 року і згідно з вже згаданим Законом, і згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» була завершена процедура реорганізації юридичної особи КП «Редакція газети «Новини Сватівщини» з визначенням правонаступника – ТОВ «МЕДІА «НОВИНИ СВАТІВЩИНИ», про що є і відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Але, поки колектив законно!!! реформованого видання готувався до самостійного існування, в тому числі – і в фінансово-господарському аспекті, Сватівська районна рада, як з’ясувалось, ще 20 квітня 2017 року приймає рішення № 18/24 «Про призупинення дії рішення 5 сесії Сватівської районної ради 7 скликання № 5/10 від 11.02.2016 року «Про реформування друкованого засобу масової інформації та Комунального підприємства «Редакція газети «Новини Сватівщини». Бінго!!! Сватівські «законотворці» вирішили самостійно доповнити Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», – адже до цього часу поняття «призупинення процесу реорганізації юридичної особи шляхом перетворення» вказаний Закон не містив.

Що ж спонукало місцевих обранців до редагування законодавства? Герой одного відомого мультфільму з цього приводу сказав би: «Бувають такі люди до чужого добра жадібні!» і був би абсолютно правий! Адже рішення № 18/24 Сватівської районної ради про «призупинення» її ж власного рішення № 5/10 аргументується необхідністю «вирішення майнових питань». Тобто, перекладаючи з чиновницької мови на людську, – необхідністю забрати у щойно реформованого ЗМІ «адміністративну будівлю загальною площею 248,6 м. кв., гаражі цегляні, гараж шлакоблочний, гараж блочний, гараж металевий, обкладений цеглою, які розташовані за адресою м. Сватове, пров. Заводський, 1». Причому – і це знову «законодавче ноу-хау» сватівських депутатів – в їх трактуванні, як з’ясувалось, можна вирішувати «майнові питання» шляхом «передачі на баланс Сватівської районної ради» майна, яке на законних підставах належить іншій юридичній особі, а саме – ТОВ «МЕДІА «НОВИНИ СВАТІВЩИНИ». У народі така «передача на баланс» вже давно іменується як нахабний «віджим»!

І саме «вирішення майнових питань» сьогодні і є головним аргументом, який, як вважає голова райради пані Сліпець, дозволяє їй порушувати діюче законодавство і шантажувати журналістський колектив, відмовляючись від підписання угоди про передачу засновницьких прав на видання «Новини Сватівщини».

Але, якщо голова Сватівської райради та місцеве панство з депутатського корпусу забули чи не знали, а юридична служба ще не встигла їм нагадати, мушу повідомити, що, окрім вільного трактування вже вищезгаданих Законів України, їх діяльність, як на мене, підлягає вивченню з огляду на статтю 171 Кримінального кодексу України, а саме:

«Стаття 171. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів

Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

Втім, на відміну від «законотворців» зі Сватова, я не беру на себе повноваження фахівця з юридичних питань, а тому, сподіваюсь, ті, хто має належну освіту, а, окрім того, ще й в силу своїх професійних обов’язків мають стежити за дотриманням законів в країні, зможуть більш фахово пояснити місцевому депутатському корпусу суттєву різницю між De iure та Extra legem!!!

P. S. На всяк випадок, для тих, хто вже трактує закони на свій розсуд, але ще не встиг освоїти термінологію: De iure – за законом, Extra legem – поза законом.

Ігор ЧАЙКА, голова Незалежної медіа-профспілки України

Фото svatovo.ws



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.