​«Кримська світлиця»: як Мінкульт ховає ювіляра!

Як ми добре пам'ятаємо з достатньо драматичних подій минулого року, навколо протистояння колективу Національного газетно-журнального видавництва (НГЖВ – ред.) за підтримки Незалежної медіа-профспілки України з Міністерством культури України у боротьбі за існування НГЖВ, Міністерство культури на чолі з паном Ніщуком продемонструвало кричущу байдужість до долі національних культурологічних видань.


Незважаючи на те, що в результаті 5-місячних зусиль ДП «НГЖВ» та НМПУ в рамках колективного трудового спору (КТС) та під час засідань за модераторством Національної служби посередництва і примирення, Мінкультом був затверджений штатний розпис на 2017 рік, відповідні кошти не були передбачені чиновниками від культури і не закладені в бюджеті України! Таким чином, працівники НГЖВ й досі не отримали належних їм коштів та продовжують напівжебрацьке існування!!! На відміну від їх «культурних патронів»...

Але, як з'ясовується, відомство вирішило не зупинятися на досягнутому і підготувало черговий «сюрприз» видавництву: напередодні 25-річчя з дня заснування єдиної україномовної газети Криму, що знаходиться зараз у складі НГЖВ, - «Кримської світлиці» - Мінкульт відмовився від фінансування видання, фактично гарантуючи припинення його існування. Те, що не змогли зробити окупанти, успішно втілюють в життя ті, хто, за посадою, мав би служити інтересам держави!!!

Розуміючи марність спроб пошуку патріотичних та, врешті-решт, гуманістичних якостей «друзів української культури» у відповідному міністерстві, Незалежна медіа-профспілка України лишає за собою право звернення до міжнародних партнерів з метою захисту прав не тільки своїх членів, а й чисельної громади українського (!!!) Криму, яку сама держава фактично позбавляє єдиного достовірного друкованого джерела інформації в умовах окупації півострова та нищівної інформаційної війни з боку агресора!

Нижче подаємо звернення трудового колективу «Кримської світлиці» до Незалежної медіа-профспілки України.


Секретаріату НМПУ
редакція газети
«Кримська світлиця»


В умовах фактичної війни з рф на території нашої держави ЗМІ виконують надважливу роль в протистоянні пропагандистським атакам агресора. Газета «Кримська світлиця» є готовим інструментом захисту від інформаційних атак з боку рф. Це єдина україномовна газета Криму, що систематично висвітлює події з життя українського півострова. Знаність, солідний досвід роботи в інформаційному просторі, обізнаність в кримській тематиці, а головне — ідейне спрямування видання, сьогодні зобов’язують громадськість зберегти цінні напрацювання української громади Криму.

У грудні 2017 газета «Кримська світлиця» відзначатиме своє 25-ти річчя. На її сторінках розкривалися актуальні питання півострова в контексті життя України. Видання неодноразово виступало ініціатором та організатором різноманітних мовних, літературних, пісенних та інших конкурсів у Криму, чим, зокрема, згуртовувало навколо себе українство півострова. Про газету та її добрі справи знають не лише в автономії та Україні, а й у близькому та далекому зарубіжжі — росії, Польщі, Канаді, Америці, Австралії...

Унаслідок російської окупації півострова газета «Кримська світлиця», що видається з 1992 року в Криму, опинилася під загрозою знищення. У 2016 році Державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво», в підпорядкуванні якого перебуває редакція газети, прийняло рішення про переведення «Кримської світлиці» до Києва. З червня 2016 року було повністю відновлено редакційну діяльність видання, яке не виходило з моменту окупації Криму. Окупація півострова спричинила низку істотних проблем в існуванні видання. Через евакуацію з окупованої території редакція газети втратила приміщення, частину працівників, матеріально-технічну базу, читацьку аудиторію тощо. Попри істотні негаразди, зусиллями ентузіастів, вимушених переселенців, працівників редакції робиться все, аби зберегти видання і вижити на материковій Україні. Проте цих зусиль замало і газета потребує державної підтримки.

На даний час газета виходить щотижнево у форматі 8-ми сторінок накладом 1000 примірників, відновлено її передплату та продаж. До газети спостерігається підвищений інтерес з боку громадянського суспільства та міжнародних організацій. І це попри те, що на сьогодні працівники редакції не забезпечені належними умовами праці:

- у власності редакції газети зараз перебуває лише один комп’ютер, який придбали за власні кошти симпатики видання у 2016 р.;

- приміщення, в якому розмістилася редакція, а також матеріально-технічна база надані керівництвом Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» з фондів інших редакцій;

- неналежне фінансове забезпечення істотно ускладнює роботу редакції вже на рівні катастрофічного недокомплекту штату (через брак коштів редакція укомплектована лише на 60 %).

Крім того, опинившись в скрутній ситуації, газета «Кримська світлиця» відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» ще й потрапила під другий етап роздержавлення (цей процес має завершитися до кінця 2018 року), результатом чого є вихід органів державної влади та органів місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції. Таким чином, Міністерство культури України як співзасновник видання повідомило редакцію про свій вихід.

Редакція газети неодноразово зверталася до Міністерства культури України як співзасновника видання з проханням посприяти у вирішенні основних проблем, але стикнулася лише з байдужістю.

З огляду на те, що органи місцевого самоврядування відсутні на окупованій території і не захищають інтереси кримчан, нині фактично нема інституцій, які можуть узяти на себе питання підтримки кримських ЗМІ.

На основі розрахунків фінансово-економічного відділу Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» та з метою виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» для повноцінного функціонування газети «Кримська світлиця» у 2018 році необхідно 2 562 929 грн.

У проекті Державно бюджету України на підтримку культурологічних друкованих ЗМІ, серед яких і газета «Кримська світлиця», на 2018 рік істотно зменшено фінансування цих видань, що повністю суперечить Доктрині інформаційної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 25 лютого 2017 року № 47/2017. Заявлене на 2018 рік Мінкультом фінансування «Кримської світлиці» призведе не лише до призупинення виходу газети, а є свідченням протиправного невиконання положень Доктрини інформаційної безпеки України, зокрема ігноруються базові національні інтереси України в інформаційній сфері, як-от: розвиток та захист національної інформаційної інфраструктури; збереження і примноження духовних, культурних і моральних цінностей Українського народу; формування ефективної правової системи захисту особи, суспільства та держави від деструктивних пропагандистських впливів (ст. 3 п. 2). Недофінансування «Кримської світлиці» є бойкотом актуальних загроз національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері, таких як: інформаційна експансія держави-агресора та контрольованих нею структур, зокрема шляхом розширення власної інформаційної інфраструктури на території України та в інших державах; інформаційне домінування держави-агресора на тимчасово окупованих територіях; недостатня розвиненість національної інформаційної інфраструктури, що обмежує можливості України ефективно протидіяти інформаційній агресії та проактивно діяти в інформаційній сфері для реалізації національних інтересів України (ст. 4). Крім того, недофінансування єдиної друкованої державної кримської газети засвідчує заперечення пріоритетів державної політики в інформаційній сфері, серед яких — боротьба з дезінформацією та деструктивною пропагандою з боку російської федерації (ст. 5 п. 1) та задоволення потреб населення тимчасово окупованих територій в об'єктивній, оперативній і достовірній інформації (ст. 5 п. 2).

З повагою,
головний редактор газети
«Кримська світлиця»
В.В. Мержвинський

Фото humanrights.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.