​Адвокатура України готова рішуче захищати свою самоврядність і незалежність

Адвокатура України категорично наполягає на збереженні чинної моделі адвокатського самоврядування та готова рішуче захищати свою самоврядність і незалежність. Про це пише на своїй сторінці Фейсбук Олексій Фазекош з посиланням на прес-служба Ради адвокатів Закарпатської області.


«08 лютого 2018 року відбулося розширене засідання Ради адвокатів України. Серед питань, що обговорювалися, була критична ситуація, що склалася навколо підготовки законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Нагадаємо, що обурення адвокатської спільноти України викликає кулуарно розроблений профільний законопроект, у якому не враховані пропозиції регіональних органів адвокатського самоврядування та Національної асоціації адвокатів України. Адвокатура України наполягає на врахуванні позиції регіональних органів адвокатського самоврядування та Національної асоціації адвокатури України по всьому комплексу питань стосовно реформування цього правозахисного органу. Підготовано власний законопроект, на прийнятті якого ми наполягаємо. Також вважаємо, що будь-який профільний законопроект, що стосується адвокатської діяльності, повинен пройти через його аналіз Венеціанською комісією. Представники регіональних адвокатур у Раді адвокатів України та керівники регіональних органів адвокатського самоврядування були одностайні у наступному. Їх позицію тезисно сформулював Голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош.

1. Вважаємо, що чинна модель адвокатського самоврядування, як по виборчій процедурі її формування, так і по функціонуванню, у тому числі балансі повноважень та їх розпреділенні між регіональними та загальнонаціональними органами адвокатського самоврядування, відповідає європейським стандартам, інтересам адвокатської спільноти, є цілком ефективною, що доведено часом.

2. За жодних обставин є не тільки не доцільним, а навіть кроком у вчора і ретроградним, заміна конференцій за квотним принципом на так звані конференції, які по суті є загальними зборами адвокатів регіону, але термінологічно невірно визначені у законопроекті, як конференції, що суперечить самому понятійному апарату цього терміну, при яких легітимними рахуватимуться такі, які проведені за участю всього лиш п’яти, або десяти відсотків від кількості адвокатів у залежності від кількісного складу адвокатів регіону.

3. Різко критичної оцінки потребує спроба по суті федералізація адвокатури України зі створенням практично незалежних регіональних реєстрів, ліквідація всіх працюючих сьогодні органів адвокатського самоврядування і заміна їх на нову абсолютно нефункціонабельну, неефективну і навіть таку, яку буде важко сформувати, внаслідок недосконалості запропонованої в цьому законопроекті виборчої моделі, нову систему органів адвокатського самоврядування.

4. Вважаємо, що є вкрай неприпустимим прийняття обговорюваного профільного законопроекту у такій редакції, зокрема в розділі, що стосується органів адвокатського самоврядування. Наша позиція є категоричною в тому, що у нас сформовані нещодавно обрані на п’ятирічний термін легітимні органи адвокатського самоврядування, які повинні цю каденцію працювати в межах їх компетенції та розподілу балансу повноважень, визначених чинним Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Наразі, оскільки він створює ефективну модель адвокатського самоврядування, законодавчих змін, тим більше поспішного характеру, розділ, що визначає формування і діяльність органів адвокатського самоврядування, не потребує. Ми маємо відстояти свою позицію всіма рішучими, навіть радикального характеру засобами, щоб нас влада почула, оскільки мова йде про долю вітчизняної адвокатури, її незалежність, самоврядність та самостійність, її європейський вибір.

По закінченню засідання Ради адвокатів України відбулася спільна нарада членів Ради адвокатів України та керівників регіональних органів адвокатського самоврядування. Головою цієї наради обрано Олексія Фазекоша, а секретарем - Вікторію Гайворонську. В результаті наради при одноголосному голосуванні було прийнято резолюцію, текст якої буде оприлюднено та доведено до всіх компетентних осіб та органів, керівництва держави, парламентаріїв та інформовано відповідні європейські інституції», - йдеться в повідомленні.

Фото з відеоролика на Facebook



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.