​Україна отримала статус аспіранта на вступ до НАТО

Двері Північноатлантичного союзу відкриті для будь-якої європейської країни, якщо вона відповідає певним вимогам, готова взяти на себе певні зобов’язання і вносить вклад до безпеки Євроатлантичного регіону.


У цей час чотири країни визнали, що вони прагнуть стати членами цього оборонного союзу: Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія і Україна, йдеться на офіційній сторінці НАТО, повідомляє «Голос Америки».

Торік членом НАТО стала Чорногорія, а інша колишня югославська республіка отримала запевнення, що вона отримає запрошення після досягнення угоди з Грецією щодо зміни у назві країни (одна з провінцій Греції також називається Македонією).

Дотепер в альянсі офіційно не визнавали прагнення України до набуття членства. Ще більше, після загострення відносин між Україною і Угорщиною з приводу угорської меншини на Закарпатті, це питання стало навіть більш сумнівним. Раніше, на саміті в Бухаресті в 2008-му році, союзники погодились, що Грузія та Україна в майбутньому також будуть членами НАТО.

Тепер, коли Україна отримала статус країни-аспіранта, яка висловлює бажання стати членом оборонного союзу, вона повинна отримати запрошення до інтенсивного діалогу і проводити необхідні реформи, йдеться у поясненні НАТО.

Президент України Петро Порошенко привітав визнання альянсом прагнення України. Він сказав, що наступний крок у цьому процесі буде План дій щодо членства. Про це було сказано в листі президента генеральному секретареві Єнсу Столтенбеґу в лютому цього року і в ході дуже інтенсивної, але так званої «тихої» дипломатії. А приблизно два тижні тому президент сказав, що розглядається можливість внести додаток до преамбули до Конституції про прагнення України вступити до ЄС і НАТО.

Остаточне рішення щодо цього мусить мати підтримку двох третин складу Верховної Ради.

Фото rferl.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.