​Польща не зацікавлена, щоб «усі відносини з Україною затьмарювали деякі історичні проблеми»

Думки, що Варшава хоче вибирати Україні героїв або вплинути на зміст українських підручників з історії, є абсолютно невиправданими – сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький. Чиновник у розмові з Польським пресовим агентством (РАР) застерігає водночас, що польський уряд не може погодитися на те, щоб полякам відбирали право поховати своїх близьких, засвітити лампадку та помолитися, повідомляє Польське радіо.


Бартоша Ціхоцького, який очолює роботу групи з питань історично-правового діалогу з Ізраїлем, журналісти Польського пресового агентства запитували про те, чому, незважаючи на заперечення Києва щодо внесення змін до Закону про ІПН, прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький не вирішив створити подібну групу щодо діалогу з Україною.

Чиновник пояснив, що польська пропозиція створити «політичний механізм для врегулювання всіх цих питань, щодо яких обидві сторони мають свої очікування або претензії, такі як пошук тлінних останків, ексгумації, святкування або повернення культурних благ», не викликала зацікавлення Києва.

Він наголосив, що в контексті колишніх суперечок Польща «не може погодитися» на створення комісії лише з питань зміни до Закону про Інститут національної пам'яті.

«Тим більше, що коли у 2015 році в Україні був прийнятий весь пакет історичних законів, ніхто не запропонував нам жодної двосторонньої комісії, хоча за ці два роки Варшава неодноразово конфіденційно за допомогою політичних каналів звертала увагу на ці закони і просила віднестися до наших застережень» - додав Бартош Ціхоцький.

У той же час заступник міністра зазначив, що президент Анджей Дуда, направляючи до Конституційного трибуналу зміни положень щодо, зокрема, заперечення злочинів українських націоналістів, «зробив те, на що не спромігся його український колега Петро Порошенко».

На зауваження, що, можливо, у зв'язку з розвитком добрих стратегічних відносин з іншими партнерами, Україна все менше потребує Польщі як посередника в діалозі з ЄС та НАТО, заступник міністра заявив, що таке мислення «буде шкідливим насамперед для самого Києва».

«З усією повагою до ролі німецького уряду у створенні та підтримці політики санкцій проти росії, з усією вдячністю за роль Німеччини у наданні допомоги Україні, яка страждає від військової та економічної кризи, та все таки, це не польський уряд будує Nord Stream 2 з росією, це не наш президент їздить на переговори з владіміром путіним і надсилає йому поздоровлення після виборів» - наголосив Бартош Ціхоцький.

За словами Ціхоцького, «Польща має багато чого запропонувати Україні, тому що ми вважаємо це також нашим інтересом». «Наша економіка потребує українських працівників, наші університети українських студентів, наш бізнес українських менеджерів; те, що відбувається в Донбасі, і що відбувається в Криму, є для нас питанням національної безпеки - ми не можемо погодитися з цим не тому, що ми хочемо зробити приємність нашим партнерам у Києві, а тому, що це також знижує рівень нашої безпеки», - ствердив Ціхоцький.

Водночас він підкреслив, що Польща не є зацікавлена в тому, щоб «усі відносини з Україною затьмарювали деякі історичні проблеми».

Бартош Ціхоцький. Фото polskieradio.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.