​Голова ІНП Польщі прокоментував заяву голови ІНП України про помилки в ексгумаційних роботах в Грушовичах

Представники української сторони були свідками ексгумаційних праць у Грушовичах, і після завершення робіт у червні цього року українська сторона оцінила їх позитивно, - заявив голова польського Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек, повідомляє Польське радіо.


Історик відповів на заяву голови українського Інституту нацпам’яті Володимира В’ятровича про те, що польські історики припустилися багатьох помилок під час праці в Грушовичах:

«Ми справді показали свою добру волю і запросили українську сторону. Вони (українські історики – ред.) були свідками всього, що відбувалося у Грушовичах, а після завершення робіт дякували нам за те, що ми там зробили. Ми вирішили певну проблему, адже виявилося, що там немає членів УПА. І була на цю тему згода. Ця згода, на превеликий жаль, тривала кількадесят годин».

Ярослав Шарек також підкреслив, що українська сторона брала участь у тих археологічних дослідженнях, була там присутня, а тому «висунуті звинувачення для нас цілком незрозумілі».

Голова ІНП Польщі звернув увагу, що досі не отримав відповіді на листа стосовно подальших ексгумаційних робіт у десяти локаціях в Україні. Метою праць у Грушовичах, які почалися у травні цього року, було з’ясування, чи під демонтованим пам’ятником УПА були поховані воїни УПА. Під пам’ятником знайдено останки шістнадцяти осіб, чоловіків, жінок та дітей.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович дорікнув експертам Інституту національної пам’яті Польщі через помилки під час дослідження місця, у якому знесли пам’ятник УПА у Грушовичах на Підкарпатті. Польський ІНП, на його думку, обмежив площу проведення дослідницьких робіт і тому не міг знайти останки вояків УПА.

«Тезу про «відсутність поховань членів УПА» ми вважаємо недостатньо обґрунтованою. Роботу над з’ясуванням цього питання потрібно продовжити, також завдяки наступним глибоким опрацюванням архівних джерел», - вважає В’ятрович.

Інформація про позицію Українського інституту національної пам’яті щодо робіт у Грушовичах є у листі голови цієї установи Володимира В’ятровича до голови ІНП Польщі Ярослава Шарека. Це черговий етап польсько-української суперечки довкола історії обох народів. Дослідження, про які пише В’ятрович, у травні цього року провело Бюро пошуків та ідентифікації ІНП.

На початку червня Інститут національної пам’яті Польщі передав українській стороні доповідь про проведені археологічні дослідження на цвинтарі у Грушовичах.

Пам’ятник УПА в Грушовичах. Фото nowiny24.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.