​Виставку, присвячену польському письменнику Станіславу Вінцензу і його творчості, відкрили у Верховній Раді України

У вівторок, 6 листопада, віце-спікер Сейму Польщі, голова польсько-української групи Сенату та Сейму Польщі Беата Мазурек взяла участь у відкритті у Києві української версії виставки «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)». Виставку, присвячену польському письменнику і його творчості, відкрили у Верховній раді України, повідомляє Польське радіо.


Присутні польські та українські парламентарії наголосили на внеску письменника у процес поєднання обох народів.

На відкритті експозиції український депутат Микола Княжицький наголосив на тому, що ця виставка має розкрити українській аудиторії постать видатного польського письменника та філософа, народженого на Гуцульщині - автора твору «На високій полонині», який називають «Іліадою та Одиссеєю гуцулів» - Станіслава Вінценза.

Княжицький, який також є співголовою Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Польщею, наголосив, що Станіслав Вінценз був польським патріотом, пов’язаним із процесом поєднання. Він зазначив, що пошук примирення між усіма народами, які жили на території тодішньої України, став для Вінценза метою його життя.

Експозиція складається з декількох десятків стендів з цитатами з творів Станіслава Вінценза, зокрема світлинами з Гуцульщини, якою захоплювався письменник.

Віце-спікер Сейму Польщі Беата Мазурек, у свою чергу, підкреслила, що Станіслав Вінценз у своїй творчості, крім художніх та наукових цінностей, помістив інший дуже важливий елемент – ідеал сусідської спільноти. Вона додала, що цей ідеал побудований на різноманітності та розумінні.

На переконання заступниці спікера Сейму, доробок дослідника та митця є дуже важливим елементом спільної польсько-української національної спадщини.

Автор виставки «Діалог про долю і душу» - літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший.

Після презентації у Верховній раді України, виставка подорожуватиме Україною від Києва до села Криворівня Верховинського району в Івано-Франківській області, де експонуватиметься на постійній основі.

Фото rada.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.