​ЄСПЛ ухвалив рішення виплатити представникам ігорного бізнесу «Світ розваг» 513 тисяч євро

Про це пише на своїй сторінці Фейсбук адвокат Аркадій Бущенко: «Символічно, що це рішення прийнято ЄСПЛ в розпал нашої передвиборчої компанії. Можливо, це матиме певний охолоджуючий ефект для тих виборців, які шукають кандидатів, що пропонують прості рішення для складних проблем. Прості способи є, але вони коштують.


Тож ситуація у цій справі дуже проста.

Держава дозволила ігорний бізнес, продала недешеві ліцензії на 5 років, підприємці інвестували у цей бізнес немалі гроші. Більше того, попередніми кроками парламент давав зрозуміти бізнесу, що йому слід вкласти більше грошей, щоб його продовжувати. Коли бізнес піддався обіцянками, парламент просто заборонив цим займатися.

Жодних компенсацій за невиконані обіцянки, жодних пробачень, жодних спроб врегулювати питання. Парламент різко вирішив, що ігорний бізнес – то погані хлопці, а коли поганим хлопцям погано, то це добре. Ось що пише ЄСПЛ:

«Немає жодних доказів, що на рівні законодавства була якась спроба знайти збалансоване рішення: законодавець навіть не навів будь-яких доводів на користь найбільш обмежувального підходу повної заборони з цілого ряду доступних йому можливостей, і, що найважливіше, для введення в дію так раптово… Твердження першого заявника про те, що відповідний проект закону навіть не був предметом якогось експертного аналізу, так і не було спростоване». Суд встановив порушення права на мирне володіння майном на тих підставах, що законодавець, впроваджуючи із блискавичною швидкістю такі драконівські обмеження, не надав бізнесу ані будь-якого помітного перехідного періоду для підготовки, ані компенсації понесених втрат.

Чому так? Vox populi. Як видно з рішення ЄСПЛ, ця заборона грального бізнесу була прийнята напередодні президентських перегонів 2009 року, як в тому анекдоті «так совпало».

Щоб уникнути непорозумінь: ЄСПЛ не каже, що ігорний бізнес – класна штука. Він взагалі не висловлюється з цього приводу, оскільки це не його справа. ЄСПЛ каже, що якщо ви (народ, держава) щось робите, то прораховуйте ціну, яку доведеться за це сплатити, а не перекладайте збитки від ваших рішень на інших. Тоді цей vox, можливо, стане вимірюватися не гучністю і не буде підштовхувати політиків на дурниці у гарній обкладинці», - написав Аркадій Бущенко.

Рішення «Світ розваг та інші проти України» тут http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-193994.

Фото DW



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.