​Пленарні засідання Верховної Ради України 13 квітня 2017 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання. Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.


Прийнято Закон про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про державні нагороди України» щодо присвоєння звання Герой України.

Законом доповнено розділ V «Прикінцеві положення» Закону України «Про державні нагороди України» пунктом, згідно з яким «звання Герой України може бути присвоєно, як виняток, посмертно іноземцю, нагородженому орденом Героїв Небесної Сотні, за здійснення визначного геройського вчинку, пов’язаного із відстоюванням конституційних засад демократії, прав і свобод людини під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року)».

Відповідний законопроект зареєстровано за № 6174.

Прийнято Закон «Про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї».

Законом встановлено, що пільги, визначені пунктами 1, 2, 4, 5, 6 та 20 частини 1 статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватимуться без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Закон прийнято з технічною правкою.

Проект Закону зареєстровано за №5713.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви у засіданні о 12.00. – 12.30.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Прийнято Закон «Про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль».

Верховна Рада України ратифікувала Угоду про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль, вчинену 22 грудня 2015 року в м. Єрусалимі, яка набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами другого письмового повідомлення про виконання Сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.

Проект Закону зареєстровано за №0143.

Прийнято Закон «Про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї».

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протокол до неї, вчинені 4 вересня 2013 року в м. Києві, які набирають чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього повідомлення про завершення Договірними Державами всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання ними чинності.

Проект Закону зареєстровано за №0141.

Народні депутати знову не підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви у засіданні о 12.00. – 12.30.

За результатами голосування парламентарії проекти постанов про визначення представника Верховної Ради України до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №6356 і про обрання члена Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №6357.

На вимогу двох фракцій головуючий надав слово Першому заступникові Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко.

І.Геращенко розповіла про роботу Мінської групи із звільнення заручників.

Вона повідомила, що «сьогодні мінська група, попри всю критику несправедливу, спромоглася в 2015 році витягти 50 осіб, коли інші звільнили - зеро, і звільнити 20 осіб в 2016 році, коли інші звільнили – зеро». «Мінська група звільнила цих заручників і ті, хто сьогодні вимагає від України відмови від мінського формату, грають на путіна. Тому що, насправді, це мрія путіна – залишити Україну сам на сам з російською федерацією». – наголосила народний депутат.

І.Геращенко нагадала, що під час зустрічі депутатських фракцій з мамами військовослужбовців, які перебувають в полоні, говорилося, «що держава не підтримує заручників». За її словами, «це говорили фракції, які не голосували за бюджет на 2017 рік, де ми з вами заклали підтримку родин заручників, де ми з вами заклали підтримку української армії.

І ключове, тепер те, що відбувається в Мінську. На жаль, враховуючи той факт, що заручники сьогодні стали оцим шантажем, в тому числі використовуваним місцевими князьками, які мало що в цьому розуміють, у нас їх збільшується. У нас сьогодні 126 заручників».

І.Геращенко зазначила, що процес звільнення заручників заблоковано з вересня 2016 року. «Що вимагають від України, щоб їх звільнити? Амністії. Я хочу провести рейтингове голосування: ви проголосуєте за тих, хто вбив українців, хто розрізав живіт нашому колезі Рибаку? Вони вимагають звільнити 62 вбивці, вони вимагають звільнити 30 тих, хто був причетний до злочинів не в зоні АТО. І Україна шукає компроміс», - наголосила вона.

Ми два місяці намагалися знайти ту міжнародну організацію, яка зробить, збере підписи тих людей - а їх кілька сотень, - які не бажають переміщатися на окуповані території, але яких ми готові передати. Категорично відмовились від Червоного Хреста представники ОРДО і ОРЛО, погодилися на ООН. І ось після 2 місяців важких перемовин відмовились і від ООН! І знаєте, що сказали? «Ми вимагаємо, щоб в українські тюрми зайшли представниці Антимайдану, з конкретними прізвищами, і вони верифіковували цих людей. Хто це в залі підтримає, підніміть руки!

Українська сторона вчора домоглася того, що цю верифікацію дуже важливо для того, щоб ми могли розпочати процес звільнення, і саме в Мінську ми цього домоглися, зробив Офіс Уповноваженої з прав людини Лутковської, тому що це її мандат, разом з ОБСЄ. Ось на якому ми етапі знаходимося. Ми знаходимося на етапі тому, щоб Червоний Хрест допустити до тюрем. А той, хто хоче допомогти заручникам… да ви на міжнародних зустрічах про це говоріть, про 126 заручників! путіну про це говоріть, а не Порошенко, тоді ви будете працювати на Україну!», - наголосила І.Геращенко.

Прийнято Закон «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств».

Документом передбачено призупинити виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень, а також справи про банкрутство державних вугільних підприємств на період до 1 січня 2019 року, крім рішень про виплату заробітної плати, вихідної допомоги, інших виплат (компенсацій), що належать працівнику у зв’язку з трудовими відносинами тощо та рішень про стягнення заборгованості до фондів загальнообов’язкового соціального страхування та Пенсійного Фонду України.

Відповідний законопроект зареєстровано за № 6212.

Ухвалено Закон «Про ринок електричної енергії України».

Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії і регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Відповідний законопроект зареєстровано за № 4493.

Головуючий закрив ранкове засідання.

О 16 годині розпочалося вечірнє засідання Верховної Ради України.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Прийнято Закон «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо посилення соціального захисту деяких категорій)».

Законом до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» внесено зміни, згідно з якими дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, з 1 січня 2018 року надати право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника незалежно від причинного зв’язку смерті годувальників з Чорнобильською катастрофою.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Відповідний законопроект зареєстровано за №5594.

Прийнято за основу законопроект про внесення змін до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Проектом (№5297) передбачено, що одноразова компенсація виплачується учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків інших ядерних аварій, особам, які брали участь у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, які стали інвалідами внаслідок відповідних ядерних аварій та випробувань, участі у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, сім’ям, які втратили годувальника, та батькам померлого із числа осіб, які віднесені до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, дружині (чоловіку), якщо вона (він) не одружилася (одружився) вдруге, померлого годувальника, смерть якого пов’язана з участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт.

Щорічна допомога на оздоровлення виплачується громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, і постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесеним до категорії 1, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій, громадянам, які брали участь у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, і постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесеним до категорії 2 або 3, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, та евакуйованим із зони відчуження у 1986 році.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності».

Законодавчим актом з метою дерегуляції господарської діяльності у будівництві внесено зміни до Кодексу цивільного захисту, законів «Про архітектурну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності», якими: виключено із Кодексу положення про надання центральним органом виконавчої влади, який виконує функції з нормування у будівництві щодо заходів цивільного захисту при проектуванні та будівництві; змінено вимоги до професійної атестації громадян, які допускаються до виконання робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури; викладено в новій редакції поняття «технічні умови».

Законом також врегульовано процедуру збору даних державної статистичної звітності щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Проект Закону зареєстровано за №5587.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження».

Законопроектом пропонується врегулювати правові підстави внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) та його закриття.

Проектом пропонується:

частину першу статті 214 Кримінального процесуального кодексу (КПК України) доповнити новим абзацом, який передбачає, що до ЄРДР не вносяться відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, щодо яких прийнято рішення про закриття кримінального провадження або існує вирок суду по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили;

частину першу статті 284 Кримінального процесуального кодексу доповнити новим пунктом, який передбачає, що кримінальне провадження закривається у випадку існування не скасованої постанови слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 цієї частини.

Проект Закону зареєстровано за №6220.

Прийнято Закон «Про приватну детективну (розшукову) діяльність».

Законодавчим актом легалізовано приватну детективну діяльність.

Закон визначає загальні правові засади організації приватної детективної (розшукової) діяльності в Україні як одного з шляхів забезпечення конституційних гарантій людини та громадянина на захист своїх законних прав та інтересів.

Згідно із Законом, «Приватна детективна діяльність ґрунтується на принципах верховенства права, законності, диспозитивності, об’єктивності та неупередженості, дотримання прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, поваги до людської гідності, добросовісності, незалежності суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності, конфіденційності та збереження професійної таємниці, взаємодії з правоохоронними органами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами».

Законом встановлено, що приватним детективом може бути громадянин України, який досяг 21 року, володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту або стаж роботи в оперативних підрозділах чи органах досудового розслідування не менше трьох років, пройшов відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності та отримав у встановленому законом порядку свідоцтво про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Законом також визначено:

види та правовий статус суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності;

процедуру видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю;

види детективних послуг, що можуть надаватися суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов'язки цих суб'єктів;

питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність;

процедуру отримання дозволу на придбання, зберігання і застосування спеціальних засобів та умови їх застосування;

здійснення контролю за діяльністю суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №3726.

Прийнято Постанову «Про звільнення Білоуса І.О. з посади Голови Фонду державного майна України».

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановила звільнити Білоуса Ігоря Олеговича з посади Голови Фонду державного майна України за власним бажанням.

Відповідний проект постанови зареєстровано за №6354.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо удосконалення порядку організації роботи Національного агентства з питань запобігання корупції №6335.

За результатами голосування відхилено проект Закону про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення №5259.

Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді двох міжфракційних депутатських об’єднань – «Пласт», головою якого обрано народного депутата Віктора Кривенка, і «Сприяння у визволенні військовополонених», головою якого обрано народного депутата Сергія Мельничука.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.