​Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України 22 травня 2019 року

Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 240 народних депутатів. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у зв'язку з вимогою Президента України про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України восьмого скликання та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України відкрив позачергове засідання.


А.Парубій повідомив, що сьогодні виповнюється 140 років з дня народження Головного отамана військ УНР Симона Петлюри. «А 23 травня українці будуть відзначати День героїв. У цей день 1938 року більшовицький агент у Роттердамі убив провідника ОУН Євгена Коновальця. Ні Петлюра, ні Коновалець ніколи не пропонували українцям референдум про примирення з Росією. Ці люди боролися з Росією, воювали за Україну», - зазначив він. «Для тих, хто пропонує помиритися з Росією нагадаю: саме 22 травня 2014 року біля української Волновахи росіяни жорстоко і цинічно розстріляли колону 51-ї бригади. 18 українців тоді трагічно загинули. Не допустимо, щоб життя тисяч українців були віддані намарне і вшануємо хвилиною мовчання тих, хто загинув у боротьбі за Українську державу. Ми їх не зрадимо!», - наголосив А.Парубій.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували їх пам’ять.

А.Парубій поінформував народних депутатів про консультації голів депутатських фракцій з Президентом України Володимиром Зеленським, що відбулися учора.

Він зауважив, що кілька разів задавав запитання Президентові щодо підстав для підписання Указу про розпуск Парламенту. «Я почув тільки одну відповідь, що коаліції не існує вже два роки», - сказав Голова Верховної Ради.

А.Парубій наголосив: «У Конституції України не знайшов серед повноважень Президента повноваження встановлювати або стверджувати про існування коаліції, як не має таких повноважень і Голова Верховної Ради». «Для мене, як для Голови Парламенту, існував єдиний факт - коли 17 травня 2019 року сама коаліція оголосила про свій розпуск з цієї трибуни. Це єдиний факт. І з цього моменту почався конституційний термін – 30 днів для формування нової коаліції», - підкреслив А.Парубій.

Виходячи з цього, керівник Верховної Ради заявив, що вважає Указ Президента про розпуск Парламенту таким, що суперечить діючій Конституції. «Це не тільки зневаження Конституції, а заведення воюючої України в конституційну кризу», - сказав він.

А.Парубій зазначив, що народні депутати готують звернення в Конституційний суд стосовно конституційності Указу Президента про розпуск Парламенту і заявив, що підтримує цю ініціативу. «Однак, як Голова Верховної Ради я повинен дати політичну оцінку цьому Указу і сказати, що його автор буде нести відповідальність і по закону, і перед народом України», - сказав керівник Парламенту.

Голова Верховної Ради поінформував, що до нього надійшло звернення від Президента України, в якому зазначено два законопроекти для включення в порядок денний сесії і, згідно із законом України, підписано розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України. Паралельно А.Парубій звернувся із проханням уточнити, «які номери законів пан Президент хоче, щоб були розглянуті». «Один із законопроектів був поданий дві години тому і він є зареєстрований. Другий – був поданий об 11.45, але, на жаль, він був поданий з дуже грубим порушенням регламенту», - сказав він додавши, що «зараз усіма силами Апарату ми допомагаємо Представнику Президента привести у відповідність до закону подання і він одразу буде зареєстрований».

Головуючий запропонував обговорити ситуацію, що склалася, і надав слово для виступу представникам депутатських фракцій.

Після закінчення виступів головуючий повідомив, що зараз готуються зміни до виборчого законодавства і поки вони будуть узгоджуватися виступлять народні депутати.

А.Парубій повідомив, що щойно до Верховної Ради надійшов проект Закону підписаний Президентом України. Він дав доручення Апарату невідкладно зареєструвати його, розмножити і роздати народним депутатам.

Після цього на голосування для включення в порядок денний сесії буде поставлено обидва законопроекти.

Для того, щоб дати час на розмноження цих документів головуючий продовжив виступи народних депутатів.

Із заявами від фракцій «Опозиційний блок» і «Відродження» виступили народний депутат Олександр Долженков, від фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Народний блок» - народний депутат Максим Бурбак.

Головуючий після закінчення виступів поставив на голосування питання про включення до порядку денного законопроектів: про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України №10319 і про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками) №10319-1.

За включення цих проектів проголосувало 92 народних депутати.

На голосування також було поставлено для включення до порядку денного законопроект про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу №10317.

За результатами голосування законопроект підтримали 127 народних депутатів з 226 необхідних для позитивного рішення.

Законопроекти не включено до порядку денного.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила про вихід народних депутатів Світлани Заліщук, Аркадія Корнацького, Сергія Лещенка і Мустафи Найєма зі складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

І.Геращенко також оголосила про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Бізнесварта», співголовами якого обрано народних депутатів Івана Мірошниченка та Сергія Лабазюка.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закрив позачергове пленарне засідання.

Наступне чергове пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 28 травня.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.