​Пленарні засідання Верховної Ради України 20 грудня 2019 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Головуючий нагадав, що у п’ятницю проводиться «година запитань до Уряду». У сесійній залі присутні Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та члени Кабінету Міністрів.


У пленарному засіданні взяли участь Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та члени Кабінету Міністрів.

Головуючий також нагадав, що на Погоджувальній раді будо визначено, що члени Уряду відповідатимуть на запитання щодо вирішення конфлікту на Сході України у контексті нормандської зустрічі 9 грудня 2019 р.

Головуючий також повідомив про звернення від кількох фракцій з проханням щодо зміни процедури «години запитань до Уряду» сьогодні: півгодини віддати на запитання представнику Міністерства закордонних справ, 30 хвилин - Міністру фінансів у зв’язку з останніми подіями, які відбуваються в інформаційному просторі і 30 хвилин надати Прем’єр-міністру на відповіді на запитання.

Також він поінформував про пропозицію відмінити перерву з 12-ї до 12.30, сьогодні не розглядати питання «Різне», тобто до 13.30 продовжити пленарне засідання, а з 13.30 до 14.00 зачитати запити народних депутатів.

Головуючий запросив на трибуну Заступника Міністра закордонних справ Василя Боднара.

Урядовець поінформував про результати нормандського саміту, який відбувся у Парижі 9 грудня поточного року. Він зазначив, що саміт нормандської четвірки вкотре засвідчив нашу відданість мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі. «Ми у цьому контексті вдячні партнерам з Франції і Німеччини за надану підтримку. Саме ці дії української сторони уможливили Паризький саміт лідерів країн «нормандського формату». Мова йде про перезапуск розведення сил і погодження тексту формули Штанмайєра. Учасники зустрічі підтвердили пріоритетність безпекового треку Мінських домовленостей. Наразі нашим основним завданням є примус Кремля до виконання домовленостей, досягнутих в Парижі», - повідомив він.

Заступник Міністра відзначив, що Україна зі свого боку вже розпочала виконання своєї частини домовленостей. «Мова йде, насамперед про прийняте Верховною Радою рішення про продовження Закону про дію статусу особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Важливо зрозуміти, що сама по собі зустріч лідерів нормандської четвірки не може розглядатися як підстава для послаблення політичного чи санкційного тиску на москву. Головне для нас забезпечити міжнародну солідарність для того, щоб змусити російську федерацію повноцінно забезпечити виконання взятих на неї зобов’язань», - зазначив урядовець.

Заступник Міністра закордонних справ відповів на запитання фракцій, груп і окремих народних депутатів, які стосуються таких тем: угод, які були підписані під час Паризького саміту; дії Міністерства з організації процесу реалізації домовленостей, досягнутих в «нормандському форматі»; відведення військ в умовах недотримання припинення вогню; введення миротворчих сил ОБСЄ; формулювання та інкорпорації «формули Штайнмайєра» в українське законодавство; переговорів щодо транзиту газу і перспектив зменшення його ціни для українців; реакції МЗС на заяви президента рф в.путіна; звільнення заручників; моніторингу і вирішення екологічних проблем тимчасово окупованих територій Донбасу; компенсації збитків завданих окупацією Донбасу; дотримання режиму тиші на лінії зіткнення; розширення міжнародних форматів переговорів задля досягнення миру на Донбасі; дії Будапештського меморандуму; відновлення залізничного сполучення з окупованими територіями; термінів відкриття додаткових пунктів пропуску; інформаційної політики щодо тимчасово окупованих територій; стратегії МЗС щодо протидії російській агресії; альтернативи «мінському формату».

Головуючий надав слово Міністру фінансів Оксані Маркаровій.

Міністр фінансів поінформувала про результати бюджетного року за одинадцять місяців, зокрема, про причини з недовиконанням державного бюджету.

О.Маркарова запевнила, що «все знаходиться під контролем і ми планово, спокійно, як і в попередні роки, завершимо 2019 р. і ввійдемо у 2020 р., який буде роком прискореного зростання добробуту наших громадян».

Міністр поінформувала про ситуацію за одинадцять місяців року. Вона зазначила, що є фактори, які вплинули на певне недовиконання бюджету по доходам. Це недовиконання є повністю контрольованим. Воно не вимагає ніяких секвестрів чи інших складних змін. Зрозуміло звідки прийшло не невиконання. Ми вживаємо заходів, які дозволять нам профінансувати всі видатки.

У державному бюджеті є два типи видатків: захищені видатки і незахищені. Що таке захищені видатки - це зарплати, це медикаменти, це пенсій, це соціальні видатки, це все, що стосується у тому числі безпеки і оборони. Ці всі видатки фінансуються ритмічно з початку року і вони продовжують так само фінансуватися. З ними немає ніяких жодних проблем і не буде. Це захищені видатки закупівлі товарів, послуг тощо.

Міністр ще раз запевнила народних депутатів, що всі важливі видатки будуть проведені.

Міністр фінансів відповіла на запитання народних депутатів, які стосуються таких питань: зупинки платежів Державним казначейством; перспективи виплати заборгованості із зарплати шахтарям до кінця року; причини недонадходжень до бюджету і заходи для їх покриття; фінансування ремонту доріг; внесення змін до законодавства з метою скасування необґрунтованих пільг; формула фінансування університетів на 2020 рік; участь Міністерства у підготовці проекту закону про середню освіту; участь працівників Мінфіну в роботі профільного Комітету.

Головуючий надав слово длявиступу Прем’єр-міністру Олексію Гончаруку.

Глава Уряду поінформував про причини, які впливають на виконання державного бюджету на 2019 р., про переговори, які зараз ведуться по газу, та про погашення заборгованості по зарплатах шахтарям і освітянам.

О.Гончарук звернувся до депутатської фракції «Слуга народу» зі словами «не вестися на провокації». «Нам дістався дуже складний бюджет. Взагалі закривати рік з чужим бюджетом це важко», - зазначив він.

Урядовець навів такий приклад - «люди в минулому році прийняли бюджет, зафіксували суму доходів, а потім після цього прийняли лобістську норму про те, щоб звільнити оподаткування від розмитнення компонентів для зеленої енергетики. Всім зрозуміло… Таким чином, ми втратили 9 млрд гривень. Тобто, в бюджеті це є, але реально грошей немає. І по таких позиціях ми можемо проходитися досить довго.

Другий компонент, який безумовно впливає, це - курс гривні. Курс гривні - це показник, за який відповідає Національний банк. Можуть довго розказувати про те, чому так відбувається, які передумови. Скажу лише те, що це негативно впливає на державний бюджет. Ми звичайно недоотримуємо кошти.

Третє - це кон'юнктура ціни на енергоносії. В бюджеті буди закладені кошти від оподаткування, в тому числі, газу. Подивіться, скільки коштував він на момент, коли бюджет планувався, і подивіться скільки він коштує зараз.

У нас дійсно перезапускаються два нових органи - податкова і митниця. Чутки про те, що там погано працюють, не виконують план та інше, неправда. Можемо зробити окрему презентацію по кожному відомству. За останні два місяці, наприклад, митниця перевиконує план», - додав він.

Прем’єр-міністр відповів на запитання народних депутатів, що стосуються: перерозподілу коштів фонду соціального розвитку; дії грального бізнесу під прикриттям державних лотерей; затримки виплати коштів пораненим; заборгованості з відшкодування ПДВ; ситуації, що склалися у вугільній галузі; облігацій ОВДП; виконання Урядом рішень Конституційного суду України; здешевлення кредитів для фермерів, фінансування програм розвитку сільського господарства.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Головуючий надав слово народному депутату Володимиру Ар’єву, який виступив із заявою від двох фракцій. Заява стосувалася обшуків на телеканалі «Думська ТБ» в Одесі, в яких фракція «Європейська солідарність» вбачає спробу політичного тиску на незалежні засоби масової інформації.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив, що у зв’язку з великою кількістю пропозицій, які були подані до прийнятого у першого читанні проекту Закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», він дав доручення Комітету з питань аграрної та земельної політики провести засідання Комітету 26, 27, 28 грудня 2019 року та 2, 3, 6, 8, 9, 10 січня 2020 року для розгляду пропозицій до даного законопроекту.

Народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

Підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині №2457 доповіла заступник Голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва.

Представник Комітету повідомив, що профільний комітету рекомендує прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

За результатами голосування законопроект 320 голосами «за» було прийнято в цілому.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо Фонду розвитку підприємництва №2589.

Законопроект доповідає Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням пропозицій щодо техніко-юридичних та редакційних уточнень.

275 голосами законопроект прийнято за основу.

Верховна Рада 292 голосами «за» прийняла проект Постанови №2627 «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», якою члена фракції політичної партії «Слуга народу» Сергія Мандзія обрано членом Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Із заявою від фракцій «Слуга народу» і «Опозиційна платформа за життя» виступив народний депутат Нестор Шуфрич, який поінформував, що відбулася нарада Комітету з питань свободи слова, головою якого він є, на якому було розглянуто заяву журналістського колективу одеського телеканалу «Думська ТБ».

Згідно із заявою, внаслідок слідчих дій, які проводить НАБУ на підставі ухвали суду, була зупинена робота каналу «Думська ТБ». За словами Нестора Шуфрича, дана інформація підтвердилась.

За його словами, члени Комітету прийняли рішення звернутися до Державного бюро розслідувань щодо з’ясування обставин, які стали причиною зупинення трансляції даного телеканалу, а також перевірки на предмет наявності ознак злочину, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України щодо втручання в журналістську діяльність працівників телеканалу, що спричинила зупинення телетрансляції каналу «Думська ТБ».

Підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я №2428 доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію законопроекту у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

297 голосами «за» законопроект прийнято в цілому.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Розділу ІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (щодо визначення розмірів посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників правоохоронних та інших органів державної влади) №2572.

Законопроект доповів народний депутат Денис Монастирський.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу та в цілому.

Законопроект прийнято в цілому 277 голосами «за».

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми законодавчого процесу №2492.

Проект доповів народний депутат Павло Фролов.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з дорученням Комітету підготувати законопроект до другого читання, передбачивши внесення відповідних змін, зазначених у висновку Комітету, та з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши наполовину строк подання таких пропозицій і поправок.

Законопроект 259 голосами «за» прийнято за основу.

Головуючий оголосив про вихід народного депутата Владіслава Поляка зі складу депутатської групи «За майбутнє» згідно із поданою ним заявою.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців №2524 доповів перший заступник Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. Він зазначив, що Комітет рекомендує прийняти законопроект за основу.

299 голосами законопроект прийнято за основу.

Верховна Рада ухвалила Постанови: «Про затвердження Голови та складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України» №2557, «Про зміни у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування пожежі (вибухів) на складах боєприпасів в м. Ічня (Чернігівська обл.), м. Калинівка (Вінницька обл.), м. Балаклія, (Харківська обл.), м. Сватове, (Луганська обл.), м. Кривий Ріг (Дніпропетровська обл.) у період з 2014 по 2018 роки» №2391, «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році» №2163.

За результатами голосування на доопрацювання направлено законопроекти про внутрішній водний транспорт за №№1182, 1182-1, 1182-2.

У другому читанні та в цілому прийнято законопроекти про внесення змін до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій) (друге читання із скороченням строку підготовки) №1197 і про внесення зміни до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб з інвалідністю внаслідок війни №1198.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я №2429 доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

259 голосами законопроект прийнято за основу.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав народних депутатів з прийдешніми святами і оголосив пленарне засідання закритим.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.