​У 75-ті роковини депортації кримські татари залишаються жертвою жорстокості кремля - заява США

75 років тому більше 230 000 кримських татар було депортовано з Криму до Центральної Азії за указом СРСР про депортацію від 18 травня 1944 року. Два покоління кримські татари боролись за повернення до своєї Вітчизни, йдеться в заяві тимчасово повіреного у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміана, виданій з нагоди 75-тих роковин депортації, яку цитує «Голос Америки».


Після повернення до Криму у 1980-х кримські татари розвивали свою культуру, засновували школи, де навчали їх мовою, а також створили орган самоврядування – Меджліс, нагадує Каміан.

«Тепер Кримські татари – громадяни незалежної України – знову є жертвами репресій та жорстокості кремля, - йдеться в заяві. - Після незаконної окупації уряд росії вдавався до насильства, що включає вбивства, примусові зникнення, катування кримських татар і противників окупації».

Десятки тисяч татар мусили полишити Крим через побоювання за свою безпеку на землі своїх пращурів. Мустафі Джемілєву заборонено в'їзд до Криму, а десятки кримських татар утримують в російських в'язницях за політичними звинуваченнями, йдеться в заяві.

Серед порушень росії стосовно татар, в США наголосили на тому, що озброєні сили служб безпеки в масках тероризують оселі, школи, мечеті кримських татар. росія заборонила Меджліс, заблокувала і вигнала татаромовні ЗМІ і заборонила викладати в школах їх мову.

США закликали росію припинити репресії кримських татар та противників окупації і виконувати зобов'язання в рамках міжнародного права; припинити окупацію Криму та звільнити кримських татар та інших українців, несправедливо ув'язнених. У заяві також підтверджується, що санкції залишаться до повного повернення росією контролю над цією територією України.

Ще одним важливим виявом міжнародної солідарності з кримськими татарами стало рішення парламенту Латвії. 9 травня латвійський парламент визнав депортацію 1944 року геноцидом кримських татар.

«У цілому історичні джерела вказують на здійснюваний геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. У тому числі і проти кримських татар, як етнічної групи, щоб знищити її культуру і соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова і вижити кримських татар з їхньої Батьківщини», - цитує заяву Сейму український урядовий портал.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.