Влада продовжує реалізацію технології скасування реєстрації опозиційних кандидатів

img 1403

 
Знаходить своє підтвердження реалізація незаконного сценарію влади, спрямованого на скасування реєстрації кандидата в депутати у виборчому окрузі № 97 Павла Різаненка - вважають в партії “УДАР”.


22 жовтня 2012 року оружна виборча комісія, замість активної підготовки до виборів, подала одразу три позови в різні суди Київської області з надуманих підстав з метою встановлення факту непроживання Різаненка на території України протягом останніх 5 років.

На жаль, прогноз юристів партії “УДАР” щодо реалізації владою технології скасування реєстрації Павла Різаненка почав справджуватися. Як повідомив керівник юридичного департаменту, представник партії в ЦВК Валерій Карпунцов, постановою Баришівського райсуду Київської області від 23 жовтня 2012 року залишено без задоволення адміністративний позов окружної виборчої комісії виборчого округу № 97 до Баришівського районного Комунального підприємства «Районне інформаційне агентство» редакція газети «Баришівські Вісті». 

В мотивувальній частині цього рішення без будь-яких правових підстав суд ототожнив вимоги Закону України «Про громадянство України» щодо «безперервного проживання в Україні», як критерію для набуття особою громадянства України, та положення Закону «Про вибори народних депутатів України», в якому йдеться про «проживання в Україні» (а не безперервне проживання!), як умова обрання народним депутатом України.

Про завідому неправосудність зазначеного судового рішення свідчить також той факт, що суд фактично ототожнює поняття «перебування» та «проживання» на території України, хоча в Законі «Про вибори народних депутатів України» йдеться саме про проживання на території України (а не фактичне чи безперервне проживання). Також без будь-яких правових та логічних підстав суд робить висновок «про невідповідність Різаненка П.О. вимогам, визначеним законодавством для права бути обраним народним депутатом».

В партії “УДАР” зазначають: незважаючи на необґрунтованість та абсурдність мотивів суду, що лягли в основу такого рішення, влада все-таки намагатиметься використати його, щоб скасувати реєстрацію та не допустити Різаненка до виборів.

Партія «УДАР» звертає увагу, що будь-які мотиви, які суд поклав в основу свого рішення, не є обставинами, що встановлені рішенням суду. Адже в такому випадку зацікавлена особа навіть не може оскаржити ці, так звані «обставини». Особливо, коли йдеться про розгляд справи щодо особи, яка не є стороною у справі і навіть не знала про її розгляд!

Більше того, адміністративний суд взагалі не наділений повноваженнями встановлювати факти, що мають юридичне значення.

Звертаємо увагу, що Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 17 серпня 2012 року та Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 21 серпня 2012 року було відмовлено в скасуванні реєстрації відомого футболіста Андрія Шевченка з підстав його фактичного непроживання на території України протягом останніх п’яти років.

В наведених судових рішеннях зокрема було зазначено таке:

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що ч. 2 статті 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України» не вимагає безперервного знаходження громадянина України в межах території України та прирівняних до неї екстериторіальних об'єктах з метою реалізації ним свого пасивного виборчого права...

Будь-який громадянин України вправі виїжджати з території України без обмежень кількості та тривалості перебування поза межами території України, наприклад, у відпустку, на лікування або відрядження...

При наявності в особи паспорта громадянина України і відомостей в ньому про прописку протягом останніх п'яти років як факту реєстрації постійного місця проживання, вважається, що ця особа проживала в Україні протягом останніх п'яти років».

Партія «УДАР» закликає суддів не піддаватися тиску влади, не ухвалювати неправосудних рішень та не брати участі у схемах штучного корегування волевиявлення громадян. “Партія ініціюватиме розслідування кожного факту зловживань та порушень з боку суддів під час розгляду виборчих справ та ухвалення ними неправосудних рішень, а також вживатиме всіх можливих заходів щодо притягнення до відповідальності тих, хто порушив закон”-зазначають в “УДАРі”.

Також партія «УДАР» закликає міжнародних спостерігачів посилити увагу до фактів тиску з боку партії влади на судову систему України та до фактів використання завідомо неправосудних рішень з метою спотворення результатів волевиявлення громадян. В “УДАРі сподіваються, що думка світової спільноти допоможе повернути перебіг виборчого процесу в Україні в межі правового поля, повідомляє прес-служба «УДАРу».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.