​Радбез ООН проголосує за скасування рішення США щодо Єрусалима

Рада Безпеки ООН має в понеділок винести на голосування проект резолюції, що закликає до скасування рішення президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. За всіма ознаками, США накладуть вето на цю резолюцію, повідомляє «Голос Америки».


В односторінковому проекті резолюції, який був підготовлений в Єгипті і виявився в розпорядженні Reuters, не згадуються США або Трамп. Дипломати кажуть, що документ отримав широку підтримку серед 15 членів Ради Безпеки, і хоча він навряд чи буде схвалений, голосування призведе до подальшої ізоляції Трампа в даному питанні.

Для прийняття резолюції повинні підтримати дев’ять членів ради, за умови, що жоден з постійних членів – США, Франція, Великобританія, росія і Китай – не скористається правом вето.

Раніше в цьому місяці президент Трамп раптово переглянув багаторічну політику США, визнавши Єрусалим столицею Ізраїлю. Рішення викликало обурення у палестинців. Трамп також планує перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалима.

Професор історії Коледжу Рендолф-Мекон Майкл Фішбах заявив «Голосу Америки», що рішення президента Трампа міняє багаторічну американську політику, а також те, що вважається «глобальною згодою» проти визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі назвала рішення Трампа «справедливим і правильним». Місія США при ООН в неділю не була доступна для коментарів.

Міністри закордонних справ арабських країн домовилися домагатися прийняття резолюції Ради Безпеки з даного питання. У проекті резолюції висловлюється «глибокий жаль у зв’язку з недавніми рішеннями, що стосуються статусу Єрусалима».

Документ підтверджує, що «будь-які рішення і дії, що мають на меті змінити характер, статус або демографічний склад Священного міста Єрусалиму, не мають юридичної сили, є недійсними і повинні бути скасовані згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки».

Проект резолюції також закликає всі країни світу утриматися від відкриття дипломатичних місій в Єрусалимі.

Ізраїль вважає місто своєю вічною і неподільною столицею і хоче, щоб там базувалися всі посольства.

Ніяке голосування або дебати не змінять реального стану речей, що полягає в тому, що Єрусалим – столиця Ізраїлю, заявив в суботу посол Ізраїлю в ООН Дані Данон.

Палестинці хочуть, щоб столиця незалежної палестинської держави перебувала в східному секторі міста, який Ізраїль захопив під час війни 1967 року. Міжнародне співтовариство ніколи не визнавало анексію Східного Єрусалима.

Проект резолюції вимагає, щоб «усі держави дотримувалися резолюції Ради Безпеки ООН, що стосуються Священного міста Єрусалиму, і не визнавали жодних дій або заходів, що суперечать цим резолюціям».

У резолюції Ради Безпеки ООН, прийнятої в грудні 2016 року, підкреслюється, що Радбез «не стане визнавати ніяких змін кордонів за станом на 4 червня 1967 року, що в тому числі по відношенню до Єрусалима, крім тих, які будуть визнані сторонами в ході переговорів».

Резолюція була схвалена 14 голосами «за». Адміністрація колишнього президента США Барака Обами тоді утрималася, незважаючи на великий тиск з боку Ізраїлю і Трампа, які вимагали, щоб Вашингтон скористався правом вето.

Фото United Nations



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.