​Трамп відмовився підписати підсумкове комюніке саміту «Великої сімки»

США протиставили себе союзникам на саміті «Великої сімки», відмовившись підписати підсумкове комюніке - після того, як президент Трамп звинуватив прем'єр-міністра Канади (приймаючої країни саміту) Джастіна Трюдо в «нечесності і слабкості», повідомляє «Голос Америки».


У своєму виступі після від'їзду Трампа Трюдо назвав нові американські мита на алюміній і сталь «образливими», після чого Трамп доручив представникам США не підписувати заключне комюніке, яке традиційно оприлюднять всі сім лідерів, які беруть участь в саміті.

«Грунтуючись на помилкових заявах Джастіна [Трюдо] на його прес-конференції і на тому факті, що Канада стягує величезні мита з наших американських фермерів, робітників і компаній, я доручив представникам США не підписувати комюніке, в той час як ми розглядаємо можливість введення мит на автомобілі, що заполонили американський ринок!» - написав Трамп в Твіттері.

«Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо був такий лагідний і м'який на наших засіданнях G7 лише для того, щоб дати прес-конференцію після мого від'їзду і заявити, що «американські мита в деякому роді образливі» і що він «не дозволить, щоб їм верховодили». Дуже нечесно і слабко. Наші мита - це відповідь на його 270% на молочні продукти», - йдеться в іншому твіті Трампа.

Президент Франції Еммануель Макрон засудив позицію Трампа, заявивши, що «міжнародне співробітництво не може здійснюватися під диктатом нападів гніву і мимохідних заяв». Він назвав відмову Трампа підписати комюніке проявом «неузгодженості і непослідовності».

«Німеччина підтримує узгоджене комюніке», - заявив прес-секретар канцлера Німеччини Ангели Меркель Штеффен Зайберт.

Трюдо закрив щорічний саміт «Великої сімки» в Канаді в суботу, відмовившись йти на поступки в питаннях, по яких у нього виникли розбіжності з Трампом, особливо в тому, що стосується нових мит на сталь і алюміній, що викликали обурення Канади і ЄС.

У заключному виступі він сказав, що Канада прийме відповідні заходи проти американських товарів вже 1 липня.

«Я безпосередньо вказав президенту, що канадська сторона дуже серйозно ставиться до того, що США вирішили ввести значні мита, - сказав Трюдо після закінчення саміту. - Ми, канадці, ввічливі, розважливі, але ми не дозволимо, щоб нами верховодили».

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей зайняла аналогічну позицію, пообіцявши у відповідь заходи у зв'язку з введенням мит на товари з ЄС.

«Скорочення обсягів торгівлі через мито підриває конкуренцію, знижує продуктивність, позбавляє стимулів до інновацій і в кінцевому підсумку робить всіх біднішими, - сказала вона. - У відповідь ЄС введе контрзаходи».

Трюдо і Мей виступили проти Трампа і з іншого питання - відносинах з росією. Трамп виступив за те, щоб росія знову приєдналася до «сімки», після її виключення з «Великої вісімки» в 2014 році у зв'язку з російською агресією на сході України і анексією Кримського півострова.

За словами Трюдо, він «навіть близько не зацікавлений» у тому, щоб росія приєдналася до групи, яка об'єднує сім найбільш розвинених економік світу.

«Ми домовилися про те, щоб бути готовими до введення подальших обмежувальних заходів проти росії в разі потреби», - додала Мей.

Саміт «Великої сімки». Квебек, Канада. 9 червня 2018 р. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.