Нагірний Карабах: Мінськ, який здох

Вірменія заявила третього жовтня, що використовуватиме «всі необхідні засоби» для захисту етнічних вірмен від нападу Азербайджану, який оголосив, що його війська захопили низку сіл у боях за гірський анклав Нагірний Карабах. Кількість загиблих в боях за Нагірний Карабах зросла щонайменше до 230. Кожна сторона заявила, що знищила сотні танків іншої. Азербайджанська сторона заявила про виграш, і президент Ільхам Алієв надіслав привітання військовому командирові, привітавши його з тим, що армія відбила певну кількість поселень.


«Сьогодні азербайджанська армія підняла прапор Азербайджану в Мадагізі. Мадагіз - наш», - заявив Алієв у соцмережах. Згодом він оголосив про взяття ще семи сіл. Сотні людей вийшли на вулиці столиці Азербайджану Баку святкуючи цю подію, тримаючи прапори та плакати із написом «Карабах був і буде нашим».

Представник Міністерства оборони Вірменії Арцрун Ованесян заявив, що ситуація часто змінюється. «У такій великій війні такі зміни є природними. «Ми можемо зайняти позицію, а потім залишити її через годину», - сказав він журналістам.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у телевізійному зверненні до громадян заявив, що бойові дії на всьому фронті були напруженими. «На сьогодні ми вже маємо значні людські втрати, як військові, так і цивільні, велика кількість військової техніки вже непридатна для використання, але супротивник досі не зміг вирішити жодного зі своїх стратегічних питань», - сказав він.

До цього часу збройні сили Вірменії стримувались від вступу у війну поряд із військами Нагірного Карабаху. Але Пашинян зобразив конфлікт як національну боротьбу і порівняв його з війною країни з Османською Туреччиною на початку 20 століття.

Його міністерство закордонних справ заявило, що Вірменія, як гарант безпеки Нагірного Карабаху, вживатиме «всіх необхідних засобів та заходів», щоб запобігти, «масовим звірствам» силами Азербайджану та його союзника Туреччини. Представник міністерства відмовилася коментувати, які кроки ці звірства можуть спричинити.

Останні бойові дії - наймасштабніші з 1990-х років, коли було вбито близько 30 000 людей. Сьогодні військові операції в нагорному Карабасі викликають занепокоєння міжнародної спільноти і змушують замислитись щодо стабільності на Південному Кавказі, адже саме через Південний Кавказ прокладено трубопроводи, що доставляють азербайджанську нафту та газ на світові ринки.

24 березня 1992 року ОБСЄ сформувала Мінську групу мета якої була сприяти врегулюванню Нагорно-карабахського конфлікту. І тоді теж участь у групі складали: росія, Франція та США. Проте, як нещодавнонаголосив міністр іноземний справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на спільній прес-конференції з італійським колегою Луїджі ді Майо: Мінська група ОБСЄ за роки свого існування навіть не намагалася врегулювати вірмено-азербайджанський конфлікт.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.