Принципи реформування виборчої системи в Україні

(Заява Української Патріотичної Асамблеї)

Ми, представники української громадськості, об’єднані в Українську Патріотичну Асамблею, заявляємо про небезпечну практику, що веде до цілковитого позбавлення українських громадян свого конституційного права обирати і бути обраними.

Політична система, сформована партіями, представленими в нинішньому парламенті, та їхніми партійними вождями, просякнута корупцією і не відображає законного прагнення громадян-виборців мати свою владу, що гідно відстоюватиме наші національні, соціальні, культурні, духовні та історичні потреби.

Якщо ти не є членом партії, то фактично не маєш можливості бути обраним не лише до вищого законодавчого органу держави, а й до органів місцевого самоврядування. Тим часом у політичних партіях представлено менше відсотка населення України, а самі політичні партії перетворилися із об’єднань громадян у закриті номенклатурні клуби задля обслуговування своїх партійних лідерів та наближеної до них олігархічної партноменклатури. Влада в Україні не чує голосу народу, а громадяни втратили останні залишки довіри до всіх без винятку органів державної влади.

Всі заклики демократизувати політичну систему в Україні, відкрити партійні списки, забезпечити громадянину і виборцю можливість впливати на те, хто конкретно представлятиме його інтереси в місті, районі, області, державі натикаються на глуху стіну несприйняття з боку існуючої Верховної Ради. Процес ротації та оновлення владних еліт, поява свіжих ідей, нових облич, новаторських поглядів – заблоковані.

З огляду на викладене Українська Патріотична Асамблея заявляє:

Обрання глави держави, гаранта дотримання конституційних прав громадян, територіальної цілісності й незалежності України – Президента України, має назавжди залишитися правом українського народу.

Вимагаємо широкої дискусії й прийняття на поточній сесії парламенту законів про вибори до Верховної Ради України і до органів місцевого самоврядування. Хто може бути депутатом і яке місце в партійному списку кому належить, мають визначати не парткерівники чи розмір грошових внесків кандидата у «фонд партії», а лише виборці. Партійні списки повинні бути, нарешті, відкриті.

Політичні партії задля уникнення корупції та їх перетворення в іменні фінансово-промислові групи повинні жорстко контролюватися суспільством, зокрема в частині джерел фінансування виборчих компаній. Факти продажу місць в списках, фінансування партій з-за кордону повинні піддаватися не лише громадському осуду, а й нести кримінальну відповідальність.

Судові та правоохоронні органи, системи, які забезпечують національну безпеку, повинні бути декриміналізовані й департизовані. Принципи квотно-партійних призначень на посади у вказані інституції повинні бути замінені принципами партійної незаангажованості і засадами служінню нації, людині, справедливості і законові.

Депутатська недоторканність має бути обмежена приміщенням Верховної Ради. Має бути ліквідована недоторканність суддів і узаконене обрання їх голосуванням, а не призначенням на посади довічно.

Має бути забезпечена повноцінна реалізація права брати участь у виборчих компаніях (обирати й бути обраним) для громадян України, які тимчасово працюють або живуть за кордоном.

Вимагаємо повернення до мажоритарної системи при обранні депутатів районних і місцевих рад. Обрання на однаковий термін мерів міст та депутатів міських рад.

Українська Патріотична Асамблея звертається до політичних сил України, громадськості, до всіх, кому небайдужі цінності демократії й реального народовладдя, із закликом об’єднати свої зусилля в забезпеченні реалізації права українського народу обирати й контролювати своїх повноважних представників. Ми впевнені, що від нашої скоординованої позиції залежить, чи стане український народ господарем на власній землі, окропленій кров’ю багатьох поколінь у боротьбі за свою державність.

Заява ухвалена 6 травня 2009 року за участі представників громадських об‘єднань та української громади

Михайло Ратушний, координатор Української патріотичної Асамблеї



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.