Звернення щодо обрання членів Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів

vischa rada

 

Звернення

Громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» до адвокатів щодо обрання членів Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів

12-13 червня 2015 р. адвокати планують зібратися, щоб обрати члена Вищої ради юстиції і члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, але це зібрання може підірвати легітимність усього складу нових Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Адвокатура має унікальну місію в суспільстві, адже на неї покладена відповідальність за якісну правову допомогу та відстоювання прав фізичних та юридичних осіб. Адвокати є незалежними і мають бути моральними авторитетами у суспільстві. У зв’язку з цим адвокати наділені повноваженням брати участь у формуванні таких важливих для належного функціонування системи правосуддя органів як Вища рада юстиції і Вища кваліфікаційна комісія суддів.

На жаль, останнім часом вищі і регіональні органи адвокатського самоврядування демонструють найгірші стандарти поведінки. Особливо це проявилося на ІІІ-ому З‘їзді адвокатів України, який розпочався у листопаді 2014 р., продовжив роботу у квітні 2015 р. і має далі відбуватися 12-13 червня 2015 р. Кожний його етап супроводжувався і супроводжується скандалами, недопуском окремих делегацій до участі, політичними замовленнями, підкупом адвокатів окремими кандидатами до Вищої ради юстиції, тиском і фальсифікаціями. Про всі ці факти стверджують самі представники адвокатської спільноти, їх перевіряють прокуратура і суди.

Вплив і тиск на адвокатів здійснюється на замовлення політичних еліт для того, щоб протягнути до Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів конкретних осіб. І це попри те, що у квітні уже двічі відбулося голосування щодо їхніх кандидатур. На червневий етап з’їзду знову був винесений той самий список кандидатів, незважаючи на те, що на попередніх етапах з’їзду їх двічі не підтримали.

Від формування і діяльності нової Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів багато в чому залежатиме довіра до судів. Якщо значну частину в складі цих органів становитимуть люди із сумнівною репутацією або яких обрали нечесно – це остаточно вб‘є довіру до системи правосуддя.

Тому потрібно вжити усіх заходів, щоб процес організації і проведення з’їзду адвокатів відповідав вимогам закону, а результати голосування – такими, що викликають довіру. Вважаємо, що має бути призначений новий з’їзд адвокатів і з новим висуненням кандидатів у Вищу раду юстиції. Це дало б можливість зберегти репутацію кандидатам, яких раніше з’їзд адвокатів двічі не підтримав. Але найважливіше –зберегти легітимність Вищої ради юстиції в очах суспільства.

Саме так, зважаючи на вимоги закону, зробили науковці і викладачі права, які у квітні не знайшли достойної кандидатури з числа суддів, і призначили новий з’їзд для обрання члена Вищої ради юстиції з нових претендентів-суддів або суддів у відставці. Нові з’їзд адвокатів і з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ мають обрати і членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Заради збереження легітимності формування вищих органів, які відповідають за якість суддівського корпусу, закликаємо:

адвокатів – не бути маріонетками в руках політиків і закрити скандальний ІІІ-ій З‘їзд адвокатів України, призначити новий з’їзд, який обиратиме членів Вищої ради юстиції за новим списком кандидатів, а також членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів;

усіх кандидатів до Вищої ради юстиції – спільною заявою зняти свої кандидатури на з’їзді, який уже двічі ухвалив рішення щодо них. Це дасть можливість зберегти свою професійну репутацію і не підривати довіру до нової Вищої ради юстиції.

11.06.2015

Реанімаційний пакет реформ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.