Чи існує формула успiхy пpoтecтiв?

protesty

 
За останні три роки Україну сколихнула велика кількість протестних рухів. Люди протестували проти свавілля влади, забудов, антиконституційних законів та політичних репресій. Однак більшість цих протестів не досягли успіху. Взяти б хочаб протест проти закону про мови. Навіть депутати, що оголошували голодування, і ті зрадили людей, що сиділи під Українським домом.


Хоча спілка молодих політологів та громадська організація за мирний протест вважають, що все ж деякі протести були вдалими і навіть зробили спробу продемонструвати журналістам формулу успіху протестів. Та чи є вона тією формулою, застосування якої допоможе обєднати протестувальників?

Як відповів кореспонденту «Конфлікти і закони» Андрій Єременко, автор проекту та голова спілки молодих політологів, більшість протестів від політиків є невдалими, оскільки ці особи, ведучи за собою людей, насправді переслідують не ті цілі, які констатують у зверненнях до громади.

І тут з ним важко не погодитись, позаяк суспільство відчуває фальш у популістських заявах опозиціонерів, і, як зазначив все той же Андрій Єремеєнко під ча прес-конференції в УНІАН, громадяни не довіряють опозиції, оскільки відчувають, що боротьба ведеться не за права людей, а між олігархічними кланами, коли певні олігархи тепер хочуть усунути інших.

Як повідомили учасники прес-конференції, реалізація їхнього проекту довела, що лише масовими акцiями домогтись вiд влади істотних поступок пpактично неможливо. У той же час можновладцi дуже швидко йдуть на компромiси, коли стикаються з продуманим опором громади. На думку Андрiя Єременка, запорукою ycпixy у боротьбi за власнi інтереси є системнiсть пiдходу до вирiшеня проблеми. «Якщо проблема настiльки вагома, що потребує масових акцiй, це означае, що лише масовими акцiями їх вирiшити практично неможливо», - зазначив він.

На думку організаторів прес-конференції, аби досягти поставленої мети, необхiдно проводити фахову юридичну i лобiстську роботy, а протести використовувати як один з інструментів впливу. «Готуючись до протистояння з владою,необхiдно запастись терпiнням i налаштуватись на системну роботy. У бiльшостi випадкiв для того, щоб представники влади почали йти на поступки, боротьба має тривати не менше нiж пiвроку.

Також організатори прес-конференції зазначили, що за даними «Центру дослiдження суспiльства» у2012 роцi на кожні 100 протестiв було всього 5 успiшних.

Щоб навчити громадян протестувати правильно і раціонально, виступаючі розказали про 10 відеороликів, переглянувши які, можна зрощуміти рецепт успіху майбутнього протесту.

Щоправда, виступаючі погодились з корепондентом журналу «Конфлікти і закони», що громадяни, які все ж виходять на протести, частіш за все роблять це - протестуючи проти забудови або відсутності гарячої води, а оть вийти і відстояти власні права на захист своїх повноважень щодо впливу на чиновників або самоврядування, то тут громада мовчить і не реагує, неначе не усвідомлює, що економіка і покращення життя насправді залежить саме від того, наскільки суспільство контролює чиновників, депутатів і можновладців.

Щоправда, правозахисник Володимир Чемерис, і голова ВГО «Інститут Республіка» зазначив, що протест проти законопроекту 2450 щодо заборони мирних протестів громадян мав певний успіх. «Кампанiя за дотримання права на свободу мирних зiбрань в Українi є тривалою i продовжується до сьогодiшнього дня. Вона включає не лише протестну, а й просвітницьку, аналітичну, законотворчу, лобістську та інформаційну діяльність.Якщо говорити саме про компонент компанії – протести, ми автоматично досягали бажаного результату - знiмали законопроект з розгляду у Верховнiй Радi, оiганiзовуючи протести у 17 містах України всього за нiч, змушували депутатiв вносити поправки до законопроекту тощо. Успiхом наших протестiв є єдине бачення та злагодженiсть дiй понад 100 громадських, правозахисних органiзацiй та профспiлок. Коли сотні наших активістів виходять на протести у бiльшостi обласних центрів України, у влади не знаходиться контраргyменту i вона змушена йти на поступки» - розповiв Володимир Чемерис.

Проте, і організатори прес-конференції цього не сказали, в суспільстві не існує лідера, який би міг очолити протестні настрої громадян, будучи з ними в одній кагорті, а не захищаючи інтереси певних олігархічних кіл, або оппозиції, яка теж нині хоч і бажає змінити владу, проте не може гарантувати громадянам суттєвих змін, а громадяни це відчувають, а тому і не бажають виходити на протести, аби змінювати шило на мило.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.