Апеляційний суд підтримав рішення про дефективність офіційної веб-сторінки Мінприроди

6 листопада 2010 року Київський апеляційний адміністративний суд став на сторону громадськості і визнав офіційну сторінку Мінприроди як таку, що не відповідає порядку функціонування офіційних веб-сторінок центральних органів виконавчої влади.
 
 
Як повідомлялося раніше, 30 серпня 2010 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення по справі за позовом МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (Мінприроди) щодо його офіційної веб-сторінки. У своєму позові ЕПЛ посилалася на норми Оргуської конвенції про активне поширення екологічної інформації та норми чинного законодавства України у сфері екологічного інформування та порядку функціонування офіційних веб-сторінок центральних органів державної виконавчої влади. У позові йшлося про відсутність на сайті інформації про основні функції структурних підрозділів Мінприроди, про види і обсяги екологічної інформації, якою володіє відповідач, про міжнародні договори у сфері охорони довкілля і звіти про стан їхнього дотримання і виконання, про державні цільові програми у екологічній сфері. Також ЕПЛ вказувала на відсутність на сайті вільного доступу громадськості до останніх національних доповідей про стан навколишнього природного середовища чи будь-яких списків чи реєстрів, які ведуться відповідачем, зокрема, списків підприємств-забруднювачів, текстів дозвільних документів у відповідній сфері, і багато іншого.
 
Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про незаконність бездіяльності Мінприроди щодо повноти та регулярності наповнення Інтернет-сторінки відповідача та зобов'язав останнього привести її у відповідність до вимог чинного законодавства.
 
Не погодившись із таким рішенням, Мінприроди України подало апеляцію, яка була розглянута судом 4 листопада цього року. Своїм рішенням суд апеляційної інстанції відкинув основний аргумент Мінприроди з приводу того, що у серпні 2010 року - за кілька днів до винесення рішення - офіційна веб-сторінка Мінприроди була оновлена, а судовий розгляд відбувався стосовно старої версії сайту. Апеляційний суд вказав, що і стара, і нова версії сайту є тим самим офіційним сайтом Мінприроди, і що новий веб-сайт не відповідає вимогам чинного законодавства у тому ж об'ємі, а відповідно рішення суду першої інстанції, винесене щодо нового сайту, є цілком законним і обґрунтованим.
 
Із оголошенням рішення апеляційного суду рішення суду першої інстанції вступило в законну силу. А це означає, що Мінприроди зобов'язано протягом одного місяця, тобто до 4 грудня 2010 року, подати суду звіт про виконання рішення, а саме про те, які Мінприроди вчинило дії для приведення його сайту у відповідність до вимог чинного законодавства України.
 
Єлизавета АЛЕКСЄЄВА, провідний юрисконсульт ЕПЛ


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.