​Верховний суд України просить КСУ визнати неконституційним закон про статус суддів

Пленум Верховного суду України (ВСУ) звернувся до Конституційного суду з поданням про неконституційність ряду норм перехідних і прикінцевих положень закону про судоустрій і статус суддів від 2 червня 2016 року. За таке рішення одноголосно проголосував 21 член пленуму, передає УНІАН.


Голова ВСУ Ярослав Романюк у своїй доповіді зазначив, що пленум бачить неконституційними норми щодо ліквідації спеціалізованих судів і Верховного суду і створення нового, а також норму про необхідність проходження конкурсу суддями для заняття суддівських посад в оновленому Верховному суді.

Крім того, він заявив, що неконституційним є зобов'язання суддів, які призначені на випробувальний п'ятирічний термін, проходити конкурс на посаду судді. За словами Романюка, прикінцеві та перехідні положення вищезгаданого закону ставлять у нерівні умови суддів щодо їх пенсійного забезпечення.

Голова ВСУ заявив, що при створенні нового суду йдеться про реорганізацію Верховного суду, а не про створення нової судової інстанції, а тому оголошення конкурсу на посади в такому суді є неконституційним. На його думку, мова може йти тільки про кваліфікаційну оцінку суддів. При цьому він нагадав, що ліквідувати і створювати суди - це компетенція президента, а не Верховної Ради.

У цілому ж Романюк вважає, що положення, які пленум оскаржив в КСУ, прийняті парламентом для того, щоб звільнити всіх суддів, керуючись «революційною доцільністю».

«Це прихована форма для того, щоб звільнити всіх суддів», - упевнений він.

При цьому заступник міністра юстиції з питань євроінтеграції Сергій Пєтухов назвав звернення Верховного суду до Конституційного суду про неконституційність положень закону про судоустрій і статус суддів спробою зірвати судову реформу. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Отже, тепер офіційно - Верховний суд України буде оскаржувати в Конституційному суді конституційність судової реформи, - констатував він. - Як юрист я можу подискутувати про аргументованості правової позиції колег з ВСУ, коли вона буде опублікована. Але як громадянин, я вже зараз можу сказати - це спроба зірвати судову реформу з боку тих, хто не готовий оприлюднити свої доходи і довести у відкритому конкурсі своє право здійснювати правосуддя».

За твердженням Пєтухова, в Міністерстві юстиції очікували, що судова реформа викличе опір суддівського корпусу, і готові захищати її в Конституційному суді.

Фото kdka.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.