Юрій Луценко: Генеральний прокурор, а також його заступник - заочні учасники судового процесу

19.12.2011. О 9:10 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані сорок шість свідків із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Розгляд справи 13 грудня ознаменувався новим підходом до допиту свідків - зачитуванням попередніх свідчень під час досудового слідства. Тож, розпочавши допит сорок сьомого свідка Василя Шелудька ще 28 листопада, суд, не дочекавшись закінчення лікування свідка, просто почитав чергові «казки» від прокуратури, підписані свідком у ГПУ.
 
Заперечення сторони захисту суд не почув. Юрій Луценко в свою чергу повідомив судову колегію, що аналогічні порушення були оскаржені в Європейському суді і справа була виграна позивачем. Для прикладу екс-міністр зачитав справу рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олег Колесник проти України» від 19 лютого 2010 року. У цій справі заявник стверджував, зокрема, що розгляд його справи судом був несправедливим, що його було допитано за відсутності адвоката та змушено надати зізнавальні показання, а також що він був позбавлений можливості допитати важливих свідків обвинувачення. Зачитуючи дану справу, Луценко наголосив, що Україна її програла.
 
Після тривалого читання протоколу свідка В.Шелудька екс-міністр Юрій Луценко заявив клопотання про те, щоб суд допитав свідка після його одужання.
 
Захисники також звернули увагу суду на те, що навіть у протоколах свідок Василь Шелудько плутається у своїх показаннях. Луценко нагадав і факт допиту свідка В. Мельника, свідчення якого в суді повністю перекреслили протоколи допитів.
 
Проте суддя Сергій Вовк не задовольнив клопотання Юрія Луценка, аргументувавши своє рішення тим, що неявка свідка була з поважних причин, а процесуальна дія була закінчена тим, що протокол допиту свідка зачитали на засіданні.
 
10:00 Суд продовжив засідання у справі Луценка
 
Сьогодні Печерський районний суд вчасно продовжив засідання у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Перед початком засідання під стінами суду зібралося близько 30 активістів, одягнених в червоні жилетки з написом «Свободу Луценку». Крім того, вони тримали плакати «Свободу Луценко», «Україна в небезпеці», «Я повернусь» та ін. Під будівлею лунали українські повстанські пісні.
 
Дружина підсудного Ірина Луценко перед початком засідання привітала чоловіка з Днем народження і подарувала йому букет троянд. Приєдналася до привітанням також прес-служба «Народної самооборони», подарувавши екс-міністру шеститомник У. Черчілля.
 
Також із минулим святом Юрія Луценка привітали і представники наметового містечка під Печерським судом, які присутні на засіданні.
 
На засідання також прийшли старший син Луценка - Олександр, брат Сергій, колеги, соратники. Серед них - народні депутати Ю. Гримчак, О. Доній, І. Геращенко.
 
Однак на засіданні відсутній керівник захисту екс-міністра Луценка адвокат Ігор Фомін. Підсудний повідомив, що він перебуває у відрядженні за кордоном. Юрій Луценко вважає, що без нього проводити засідання не можна.
 
Представники державного обвинувачення, у свою чергу, виступають за проведення суду.
 
Порадившись на місці, суддя Сергій Вовк вирішив продовжити судове засідання без адвоката Фоміна.
 
Тоді екс-міністр зазначив: «Я вважаю, що засідання можна проводити, тільки тихо, щоб пісні не заважати - привітання з Днем народження». Додамо, що в цей час лунала одна із улюблених пісень Луценка – пісня Т.Чубая «Я піду в далекі гори».
 
Після цього рішення Юрій Луценко заявив клопотання про доповнення кримінальної справи заявами заступника генпрокурора Рената Кузьміна в ЗМІ, а також по окремий постанові на ім'я Генерального прокурора про те, щоб він вжив заходів щодо свого зама.
 
«Заступник генпрокурора Кузьмін продовжує тиснути на свідків... Він без вироку суду називає Луценка винним», - зазначив підсудний і додав, що« таке обвинувачення - необґрунтоване».
 
Він також нагадав, що генеральний прокурор, а також його заступник - заочні учасники судового процесу.
 
Юрій Луценко також нагадав про складові присяги прокурорів. «Це виклик вам всім трьом, шановні судді», - резюмував Юрій Луценко, звертаючись до судової колегії.
 
Екс-міністр також Луценко порівняв заяви представників ГПУ із показами вже допитаних у суді свідків: «Жодне показання допитаного жодного свідка не підтверджує брехню ГПУ».
 
Сторона прокуратури назвала прохання Луценка винести окрему ухвалу щодо Кузьміна провокацією. У відповідь Луценко обурився.
 
«Якщо заявляти клопотання - це провокація суду, то де ми живемо? Може, мені вже самому застрелитися? Може, видасте мені мотузку і мило в камеру, щоб я повісився? Якщо я не вправі заявляти клопотання, який сенс у цьому судовому засіданні?», - заявив він.
 
Захисник у справі Ірина Луценко також заявила: «Кузьмін дозволив собі публічно визнати Луценка злочинцем. Ми бачимо відсутність змагальності сторін, бо однією із причин затримання Луценка є його інтерв’ю і публічні заяви в пресі».
 
Вислухавши захист, суд після наради на місці ухвалив: залишити дане клопотання щодо заступника Генпрокурора Р.Кузьміна без задоволення та виніс окрему ухвалу – дане клопотання направити до Генеральної прокуратури України за належністю.
 
Адвокат Олексій Баганець також хотів заявити наступне клопотання, проте суддя Вовк висловив заперечення і оголосив про допит сорок восьмого свідка у справі.
 
10:20 Суд перейшов до допиту чергового свідка
 
Суд почав допит свідка Олександра Фокіна, заступника міністра внутрішніх справ, який згідно з розподілом обов'язків займався питаннями матеріально-технічного забезпечення МВС України.
 
«Це була службова ситуація, коли міністр дає доручення своїм заступникам», - прокоментував свідок виділення житла водієві Леоніду Приступлюку.
 
«Тоді мені здавалося, що це звичайне доручення, воно не здавалося мені екстраординарним, це звичайне доручення, яке може дати міністр», - зазначив Фокін.
 
Свідок також повідомив, що передав дане доручення керівнику Господарського управління МВС В. Шелудьку.
 
Ю.Луценко запитав у свідка, чи існував принцип надання позачергового житла тим, хто переходив на службу в міністерство з інших регіонів.
 
Фокін відповів: «Так, такі випадки були. Вони стосувалися керівників першого рангу МВС і одного керівника департаменту – Паскала, заступника міністра Рудика, тих керівників, які мали право на позачергове житло».
 
Луценко поставив уточнююче запитання: «Чи вважали ви незаконною вказівку міністра Луценка?».
 
Свідок заявив: «Я тоді не вважав незаконною цю вказівку, бо це була звичайна практика турбування керівника про своїх підлеглих».
 
Також на питання екс-міністра свідок Фокін зазначив, що він знає, що «втручання в роботу житлової комісії МВС є неприпустимим. Тільки комісія вирішує питання про надання житла і це резюме комісії і є підставою для виділення квартири».
 
«Чи отримували ви незаконні вказівки від міністра Луценка чи третіх осіб із посиланням на нього», - запитав Луценко.
 
«Ні, я не отримував незаконних вказівок», - заявив свідок Фокін.
 
11:25 Адвокат озвучив ще одне клопотання
 
Адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про те, щоб суддя Сергій Вовк називав імена свідків, яких планується допитувати заздалегідь, після попереднього судового засідання.
 
Крім того, захисник вимагав, щоб суд використав привід щодо свідків, які систематично не з'являються на засідання. Олексій Баганець також нагадав, що суд має право стягнути з них штраф у розмірі половини їх заробітної плати.
 
«У захисту є перевірена інформація про те, що свідки систематично не з'являються до суду у зв'язку з тиском на них», - зазначив адвокат. Він також зачитав одну з пояснювальних записок свідка, в якій йдеться про те, що він сильно завантажений на роботі в МВС і просить про продовження судового засідання без його участі.
 
Тому адвокат Баганець просить винести окрему ухвалу для МВС.
 
Порадившись на місці, суд вирішив залишити без задоволення клопотання адвоката Олексія Баганця про привід свідків до суду.
 
При цьому суддя Сергій Вовк нагадав, що привід до суду - це право, а не обов'язок суду.
 
Оскільки свідків сьогодні більше не викликали, Вовк повідомив, що наступне судове засідання відбудеться в середу, 21 грудня 2011 року, о 9.10 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.