Українська політична традиція – цинічно брехати своїм виборцям

kurus departizatsiya

 
В Україні, що так потребує реформ і патріотів у владі, після Революції Гідності мало що змінилось. Олігархат вперто тримається за стару систему, вибудувану януковичем, а громадяни потерпають від нахабства чиновників на розвою корупції, яка, лишень оголосили про боротьбу з нею, підняла тарифи на свої послуги у спілкуванні з чиновниками. Відповідати за свою діяльність влада гаранта Порошенко – не збирається. Чому ситуація не змінюється і як бути людям «Конфлікти і закони» поцікавились у Координатора громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігоря Куруса.


Відкритих списків – не буде. Порошенко робить все від себе залежне, аби покласти парламент під себе і вже нині оголосив про об’єднання у блок, хоча і виборів ще не відбулось. Наскільки небезпечно для України захоплення влади одним блоком? Чи не буде це повторенням влади партії регіонів?

Я думаю, що тут не варто звинувачувати виключно Петра Порошенка. Усі парламентські партії на минулих виборах давали обіцянки змінити виборчу систему. Проте голосували у сесійній залі по іншому. Для прикладу, 2 вересня законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України» не підтримали: 54 депутати ВО «Батьківщина», 12 ударівців і уся фракція ВО «Собода». А про регіоналів та депутатів новостворених парламентських груп я взагалі не кажу. Але така вже українська політична традиція – цинічно брехати своїм виборцям. Безвідповідальність політиків - найперша біда України.

Щодо захоплення влади в Україні одним блоком. Думаю, що це - не реально. З кожним днем боротьба за насиджені крісла в парламенті буде жорстокіша. Може так статися, що вчорашні союзники, які стояли пліч-о-пліч на Майдані, стануть недругами, і метою боротьби стане не доля і розвиток України, а кількість здобутих місць у парламенті.

Ми пройшли Майдан. Втратили Крим. Ми маємо військову агресію Росії на Донбасі. Сподіваюсь, що цього разу народ не обдурити, бо за цей час ми стали свідоміші, відповідальніші і розумніші. Кожен з нас зробив висновки по діях і бездіяльності тих чи інших посадовців, депутатів та чиновників. Пустослів’ям , красивою картинкою і гречкою, сподіваюся, тепер українців не купити.

Як Ви прокоментуєте той факт, що команда Порошенко, часто-густо наголошуючи на демократії, тим не менш, постійно від неї йде. Доказ – голосування законів від 12 серпня. Також не арештовано жодного фінансиста сепаратистів та зрадників. Де ж очищення влади і чим така поведінка команди Порошенко обернеться для держави?

Низка законів та законопроектів, які були прийняті 12 серпня 2014 року, є небезпечними для українців, але я сподіваюся, що це не є вектором Петра Порошенка. Сьогодні ми маємо об’єднатися довкола президента, але не закривати очі на промахи його команди, і не піддавати огульній критиці. Маю сподівання, що Порошенко, як досвідчений керівник, зможе відсіяти політиків-популістів, які не раз зраджували своїх вождів, перебігаючи в інший табір, зуміє об’єднати довкола себе істинних патріотів, для яких збереження і розвиток України не лише передвиборчі гасла. Якщо ж станеться по-іншому, то сумнівів не має, що довго чекати не прийдеться для того, щоб повторити долю своїх попередників.

Що стосується покарання диверсантів, зрадників і сепаратистів. Дійсно, ми поки не маємо жодного прикладу судового покарання тих, хто почав і розкручує маховик військового протистояння. Але ж, знову таки, це не вина одного Порошенка, який очолив Україну два місяці тому. Я б ці питання скоріше адресував до Турчинова, Авакова і Наливайченка, які перебувають на своїх посадах з лютого цього року і, мало того, вони дали можливість втекти януковичу і його посіпакам, вони досі не розслідували та не передали до суду справ щодо побиття студентів в ніч на 30 листопада, розстрілу «Небесної сотні», здачі АР Крим Росії, розкрадання генералітетом Збройних сил і неадекватні дії керівників АТО.

Але Порошенко дуже часто сам вдається до популістських обіцянок, чому він повинен гнати популістів? Порошенко обіцяв відремонтувати Грушевського, закінчити АТО за три дні, закінчити війну після своєї інаугурації. Але він не виконує своїх обіцянок. Як і обіцянок берегти Україну, проводити реформи, чому?

Популізм - це характерна риса української політики. Проте, я думаю, що війну на Донбасі так просто не вдасться закінчити. І тому всю вину покладати на Порошенка не варто. Інша річ, що під час виборів він або не дооцінював глибини проблеми, або просто обдурив нас. Тому активісти громадської кампанії «За відповідальну владу» наполягають на політичній відповідальності політиків за свої слова і дії. Іншими словами, українці мають отримати дієвий інструмент покарання політиків і чиновників за брехню. Я сподіваюся, що громадяни зроблять правильні висновки зі всіх заяв і дій гаранта. Щодо реформ, то тут мають працювати і депутати ВР, які так захопилися піаром, що забули про свої прямі обов’язки, і Уряд, який чомусь опікується лише міжнародними кредитами. Я боюся, що якщо Петро Олексійович ще трохи потягне з реформами, які вкрай необхідні країні, то і в нього і в України може бути погане майбутнє. Але хочеться, щоб було навпаки.

Ви ратуєте за відповідальну владу. На жаль, нині ми спостерігаємо лише її безвідповідальність. Люди – лютують, влада наголошує,що не можна критикувати Порошенко і зрадників АТО, бо це – вигідно Кремлю, проте сама влада все робить для того, аби люди бунтували. Що відбувається в суспільстві і як можливо врегулювати ситуацію?

Ми маємо справу з інформаційною диверсією Росії. Однак, дії ворогів України мають благодатне підґрунтя. По-перше, влада досі не здійснила реформ, які обіцяла на Майдані. По-друге, наші бійці і досі не мають належного забезпечення озброєння попри витрачання величезних коштів на АТО. І як має вести себе громадянин України, коли Арсеній Яценюк заявляє про виділення Урядом мільярдних сум на АТО, а в зоні бойових дій досі немає ні техніки, ні облаштування для нормальної організації відсічі агресору? Українці-волонтери змушені за свої кошти купувати облаштування для солдат, які їдуть на Схід, за свої кошти ремонтувати літаки, танки і БТРи. Очевидно, що в таких умовах критика влади є цілком адекватною реакцією суспільства. Тому слід нагадати слова Тичини, з якими Порошенко звернувся до народу України в день Незалежності: «Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була…». Влада повинна бути чесною і відвертою зі своїми громадянами. Це і є відповідальність влади. Тоді нам не страшний ні Путін, ні путлер, ні інший зовнішній чи внутрішній ворог.

Ви теж визнаєте, що на АТО виділяють багато коштів. Але, як Ви вважаєте: куди ж вони зникають, і чому влада не має контролю коштів, відправлених за номером 565, а також державою? Що відбувається в країні, якщо крадійство існує навіть у такій ситуації і за це нікого не карають? На жаль, усі розуміють, що подібне не може відбуватись без певного покровительства від влади…

Це взагалі неподобство. Хтось помирає за державу, а хтось на цьому наживається. Я взагалі думаю, що усіх генералів і полковників, які протягом 23 років розкрадали Збройні Сили, треба притягнути до відповідальності. Я сподіваюся, що прийде час і відповідальна влада покарає усіх військових і цивільних «щурів», які збагачуються на країні, на війні і на горі людей. Злочинці мають бути покарані.

Ваше ставлення до того, що не покарано братів Литвинів, один з яких вже втік, другий і до сьогодні очолює Держкордонслужбу, а третій повинен нести відповідальність за Харківські угоди?

Я думаю, що карати треба не тільки Литвинів. За останні роки таких «діячів» з’явилося дуже багато. Але це проблема нашої правоохоронної системи, де працюють негідники, які за гроші відпустили бандита януковича, а в СІЗО посадять зовсім невинну людину. Ми, в рамках Громадської кампанії «За відповідальну владу», розробили законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам», згідно з яким саме суспільство, а не чиновники, зможуть повикидати з владних кабінетів негідників, брехунів і зрадників, яких там дуже багато.

Пане Ігоре, як Ви ставитесь до того, як нині поводить себе влада і в який спосіб можна змусити її на люстрацію?

Влада поводить себе у всіх звичаях та традиціях українського політикуму. Ми повинні позбутися негідників у владі через проведення люстрації, а також через запровадження в Україні елементів прямої демократії. Наші сучасні політики не поспішають рубати сук, на якому сидять. Якщо діяльність влади фінансується з корупційних джерел, то вона ніколи не створить ефективного Антикорупційного бюро. Якщо у парламенті більшість – політичні пристосуванці, то вони ніколи не запустять процедуру люстрації, що ми і спостерігаємо. Очищення влади не має залежати від партійного боса, нечесного прокурора, продажного судді чи нахабного міліціонера. Ми повинні дати право і законні інструменти громадам звільнятися від зрадників, демагогів і популістів в органах влади від села і до Києва. Такими інструментами є напрацювання Громадської кампанії «За відповідальну владу»: законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам», який дасть громадянам можливість безпосередньо без скарг, без рішення партій звільняти з керівних посад - нездар , хабарників, брехунів і негідників, а зареєстрований у ВР законопроект «Про право громадян ініціювати розгляд нормативних документів органами влади та місцевого самоврядування», який відновить комунікацію між громадянами і владою і дасть можливість усім громадянам, а не лише політикам, брати участь у законотворенні. Це не панацея, але це рішучі кроки до очищення влади в Україні.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.