​«Автомайдан» та правозахисники проти призначень поліцейських Лютого та Гоптарєва

Велике обурення викликало призначення на голову Нацполіції Черкаської області голови поліції Кривого Рогу Валерія Лютого, а також намагання призначити головою криворізької поліції заступника Лютого Олександра Гоптарєва.


Про ситуацію довкола скандальних призначень розповіли учасники прес-конференції «Поліцейське свавілля проти журналістів та активістів в Черкасах і Кривому Розі» в Києві, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі Інформагенції УІС.

У прес-конференції взяли участь Анатолій Руденко - криворізький правозахисник, Олександр Клягін – жертва свавілля з боку високопоставлених чинів МВС у Кривому Розі, передусім, Гоптарєва; Сергій Федько - керівник Громадянської мережі «Опора» в Дніпропетровській області, представники черкаського «Автомайдану», активіст Андрій Власенко, журналісти Сергій Новіков та Ігор Рудич.

За словами Олександра Клягіна, в 2007 році, коли він був водієм рейсового автобуса в Кривому Розі, його зробили винним в смертельному ДТП за участі сина підполковника СБУ Кулика.

«Я стояв на переході, горіло червоне світло. В цю хвилину в мене в’їхала «Мазда», якою кермував син підполковника СБУ Кулика. Після зіткнення «Мазда» буквально влетіла на пішохідну частину, де насмерть збила молодого хлопця і травмувала дівчину. Гоптарєв, який був слідчим у справі, сфальсифікував свідчення дівчини, що вижила в ДТП, «відмазавши» «мажора», а мене зробивши винним. Мені дали три роки умовно, а потім суд ще й зобов’язав мене виплачувати матеріальну компенсацію родичам загиблого. Хоча експертиза встановила брехливість свідчень сина СБУшника і довела мою невинність в тій трагічній події», - зазначив Олександр Клягін.

Правозахисник Анатолій Руденко також заявив, що Гоптарєв під час роботи в МВС Кривого Рогу відбирав нерухомість і майно криворіжан. Він, за словами Руденка, підпоював молодих водіїв, а потім вимагав підписати документи на передачу майна в обмін на невідкриття проти них кримінальної справи. Одним з постраждалих, що звернувся до криворізьких правозахисників, був і учасник АТО Павло Вовк, у якого Гоптраєв «віджав» квартиру.

Що ж до нового очільника черкаської поліції Валерія Лютого, то тут запитань не менше.

За словами представника черкаського «Автомайдану» Андрія Котиченка, Лютий взагалі не пройшов переатестацію і його мали понизити. Крім того, в часи режиму януковича Валерій Лютий обіймав посаду радника Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

«Ми звернулися до Хатії Деканоідзе з приводу неприпустимості призначення Лютого, вона обіцяла відреагувати. Та буквально за декілька днів подала у відставку, після чого практично одразу Лютого було призначено керівником Нацполіції у Черкаській області», - розповідає «автомайданівець».

Активісти також інкримінують Лютому та Гоптарєву небажання розслідувати факти порушень з боку криворізької влади під керуванням Юрія Вілкула.

За свідченнями громадського активіста Андрія Власенка, за часи мерства Вілкула станом на 2014 рік було виявлено недостачу коштів в міському бюджет сумою в понад 7 млн. грн. За словами Власенка, команда Вілкула «відмивала» ці гроші шляхом створення фіктивних комунальних підприємств.

«Попри тиск громадськості, справа по цьому питанню зрушила з місця лише під час Революції Гідності, але стараннями Гоптарєва її було заведено в «глухий кут», - розповів Власенко.

Що ж до сприяння діянням Вілкула з боку Валерія Лютого, то цей персонаж відзначився побиттям помічника нардепа Єгора Соболєва під час скандальних виборчих перегонів у Кривому Розі восени 2015 року, результати яких були сфальсифіковані на користь того ж Юрія Вілкула і скасовані Верховною Радою.

Фото прес-служби Інформагенції УІС



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.