​До Дня журналіста. Без пафосу

Шановні колеги, сьогодні, як і кожного року в цей день понад чверть століття, лунатимуть з високих кабінетів і трибун слова про те, що свобода слова є однією з найголовніших цінностей демократичної України, а об’єктивна й неупереджена інформація – потужною зброєю у боротьбі за державну незалежність.


І, звичайно ж, особливий упор робитиметься на необхідності забезпечення прав і свобод українських журналістів, захисту та особистої безпеки.

Держслужбовці і народні обранці всіх рівнів вчергове нагадають нам з вами (нам!) найбільш резонансні випадки і імена загиблих колег і «бранців Кремля» та щиро обіцятимуть «докласти всіх зусиль для звільнення з неволі, знаходження замовників і виконавців, покарання винних», – адже це «справа честі»!

А ми вчергове ретранслюватимемо все це в теле- та радіоефірах, на шпальтах газет (тих, які ще залишились) і безмежних просторах Інтернету. А чому б й ні?! Це ж не пресловута «джинса» і навіть не ненависні «темники»! Більшість з нас зробить це добровільно, навіть не замислюючись ані над формою, ані над змістом – прокляття ритуалу не відпускає нас ні на мить, як олівьє з «совєцкім шампанським» на Новий рік!!!

6 червня, що було проголошено Днем журналіста вже в незалежній Україні, втратило сенс, навіть не набувши його, на відміну від приватизованих радянською владою 1 травня та 8 березня! І в цьому, на превеликий жаль, тільки наша з вами вада.

Толеруючи нещирі вітання і обіцянки, ми тим самим «за замовченням» даємо згоду на необов’язковість їх виконання. Гібридність сьогодення нівелює професію і фахова солідарність лишається вже тільки в гучних промовах під час круглих столів за участі поважних іноземних донорів та ритуальних маршах Хрещатиком в День пам’яті Георгія Гонгадзе.

На жаль…

Тож (да пробачать мені всі, хто і від мене чекав в цей день «правильних» слів та побажань), хочу лише висловити сподівання, що рано чи пізно (бажано б, звичайно, раніше) ми усвідомимо, що «четверта влада» не лише гарне словосполучення, а одна з базових складових дійсно незалежної держави.

І цю владу необхідно не тільки вибороти, а й утримати, отримуючи в якості заслуженої нагороди підтримку і повагу суспільства!

Щиро ваш Ігор Чайка,
Голова Комітету Незалежної медіа-профспілки України

Фото nmpu.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.