​Кому війна, а кому мати рідна, або Вкрадена надія на житло...

І знову історія як адвокат Целовальніченко «захищає» переселенців…


Проблема із забезпеченням житла в Україні після початку анексії Криму та початку військових дій на сході України стала першочерговим питанням для вирішення з боку державної влади та органів місцевого самоврядування... але не для всіх, бо хтось на цьому заробляє...

Як зазначено на сайті Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, «Зареєстровано понад 1,5 мільйона внутрішніх переселенців, але немає даних, скільки з них потребують вирішення житлового питання», - зазначив голова правління Держмолодьжитла. За оціночними даними Фонду, понад 60% переселенців не мають наміру повертатися на території колишнього проживання і потребують вирішення житлового питання».

https://www.molod-kredit.gov.ua/pres-tsentr/novyny...

Крім того, «понад 15 тисяч учасників антитерористичної операції перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування» - про це під час звіту в Укрінформі про роботу у 2017 році Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО сказав перший заступник голови Держслужби Ігор Мальцев.

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2408671-na...

А є ще черги осіб, які постраждали внаслідок вибуху на ЧАЄС, особи з інвалідністю та інші категорії, що стоять на чергах по отриманню житла та мають право на більш лояльні, пільгові умови щодо його отримання.

Але завжди є люди, які хочуть на цьому заробити, самим збагатитись на тих, хто дійсно потребує допомоги.

Мабуть, багато хто з внутрішньо переміщених осіб пам'ятає прояв різкої активності адвоката та «правозахисниці», голови ГО «Луганська правозахисна група» Целовальніченко Наталії Євгенівни, у 2016 -2017 роках, яка почала публікувати в соціальних мережах оптимістичні пости щодо можливості переселенців отримати безоплатно житло в м. Обухові та активно збирати «голоси» та підписи.

Ці пости та заклики потім зникли, більшість з ВПО вже і забули, де вони підписались та яку інформацію про себе надали. На жаль, житло з них ніхто так і не отримав...

Але це був не кінець історії, а тільки її початок, бо як ми знаємо, більшість «роботи» відбувається завжди «за кадром».

Спершу, давайте згадаємо, хто така пані Целовальніченко. Це дуже відома особистість серед переселенців: скільки обіцянок, скільки закликів, скільки щирих промов на радіо або телевізійних програмах. І в той же час велика кількість неспростованих нею публікацій в ЗМІ щодо махінації по відношенню до переселенців.

Так, це вона відправляла порожні незаповнені заяви до Європейського суду про компенсацію майна, при цьому брала плату в 100 - 600 у.о., так, це вона умовляла підписати конфіденційні угоди з переселенцями, щоб вони мовчали про суми оплати, щоб вона не сплачувала податки та не звітувала про доходи. Так, це той адвокат, щодо якої ЄСПЛ прийняв безпрецедентне рішення щодо заборони їх в будь який спосіб позиватись до суду або представляти інтереси інших осіб з огляду на її шахрайську та образливу діяльність. Крім цього, інформація про особу розміщена на сайті Миротворець.

https://vilneslovo.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D...

https://vilneslovo.com/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0...

https://gordonua.com/ukr/news/war/-jespl-virishiv-...

https://www.eurointegration.com.ua/news/2018/12/13...

https://myrotvorets.center/criminal/celovalnichenk...

Ще одною відомою жінкою цієї історії є Ягодзинська Татяна Михайлівна, яка є депутатом міськради Українки від партії «Самопоміч», співробітником Трипільської ТЕС, а також керівницею об'єднання кооперативів «Будуємо разом», до складу якої входять такі кооперативи: «Кальміус», «Паритет», «Обрій», «Успіх плюс», «Стугна» та «Надійний дім».

Про неї та її «здобутки» можна дізнатись у відповідному розслідуванні Ольги Нос, де показано, що всі кооперативи утворені одними і тими ж особами (депутатами міськрад від партії «Самопоміч» та іншими членами цієї партії), а також, що всі кооперативи заявили про бажання отримати безоплатно землю від відповідних міськрад під будівництво житла для пільговиків.

http://landschemes.tilda.ws/stugna

Але в даному розслідуванні ми концентруємо увагу лише на одному кооперативі з такою рідною для переселенців назвою «Кальміус», бо саме цей кооператив, можливо через допомогу Наталії Целовальніченко або «щирій дружбі» голови Обухівської міськради та партії «Самопоміч», але тільки цей кооператив успішно став власником цінного клаптика землі під Києвом, де вже почались продажі квартир.

Так що таке «кооперативна схема» та яку вона несе загрозу для суспільства?

І дотепер в Земельному кодексі України є норма, яка міститься в статті 41, що органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування можуть безоплатно надати землю житловим кооперативам.

На жаль, на практиці реально діючі кооперативи, члени яких є пільговими категоріями громадян, але які не мають «друзів» у відповідних міськрадах, дуже рідко можуть реалізувати таке право, бо на заваді стають бюрократичні та інші чинники...

А ось тим, хто має «друзів», ніщо не може завадити, все проходить швидко та, як кажуть у народі, «по маслу»...

Дивимось, як це відбувалось в місті Обухові.

27.04.2016 року Обухівська міська рада приймає рішення, яким передбачає подальші заходи виділення земельних ділянок під будівництво ДОСТУПНОГО ЖИТЛА для осіб, що постраждали від ЧАЄС, ВПО, ветеранів АТО;

(Рішення Обухівської міськради № 167/11-9-VII «Про надання дозволу на внесення змін до детального плану території 3-го мікрорайону в м. Обухів, Київська область»).

Вже через місяць, 24.05.2016 року, створюється кооператив «Кальміус» (код ЄДР 40502589), керівницею якого була Ягодзинська Т. М., а потім з 04.11.2016 року – Федоров Сергій Григорович.

Окремо треба звернути увагу на деякі нюанси створення цього кооперативу:

Згідно з ст. 134 Житловим кодексом на облік бажаючих вступити до житлово-будівельного кооперативу беруться громадяни, які постійно проживають у даному населеному пункті і потребують поліпшення житлових умов. Але із засновників (членів) «Кальміус»: Курілєх Т.С, Бородай Л.А, Фєдоров С.Г, Пономаренко А.В, перелік яких був закріплений в Статуті ОК «Кальміус», лише Пономаренко А.В. перебуває на квартирному обліку в Обухівській міській раді, а всі інші взагалі ПРОЖИВАЮТЬ У МІСТІ УКРАЇНКА ОБУХІВСЬКОГО РАЙОНУ.

При цьому відсутні будь які докази наявності пільгових категорій членів/засновників «Кальміус». Так, до Обухівської міської ради були подані лише такі документи: Статут, виписка з ЄДР, витяг з протоколу, збірний кадастровий план земельної ділянки та сам лист-заява. Крім цього, на момент заснування «Кальміус» взагалі налічував всього 3 члени.

Та і взагалі відповідно до Статуту «Кальміусу», метою діяльності цього кооперативу не є забезпечення доступним житлом переселенців, ветеранів АТО та інших пільгових категорій громадян України. Статут «Кальміусу» взагалі жодним чином не виділяє пільгові категорії як першочергові при отриманні житла, будівництва саме «доступного житла», як це було наголошено Обухівською міською радою, таким чином відсутній механізм забезпечення цільового використання земельної ділянки.

А ще дивним відкриттям є те, що «Кальміус» вказує щодо членства 308 ВПО, які нібито стоять на обліку на отримання житла в органах місцевого самоврядування, хоча станом на 01.10.2018 року на квартирному обліку при виконавчому комітеті Обухівській міській раді ВІДСУТНІ внутрішньо переміщені особи, а учасників АТО - 37 осіб. Бо ВПО на той час НЕ МАЛО право стати на облік на отримання житла без реєстрації місця проживання (зміни в законодавстві відбулись вже пізніше).

І ось ми повертаємось до діяльності пані Целовальніченко. Дійсно, навіщо брати третю особу в схему, де чітко прописані всі дії та задіяні особи?

Але давайте поглянемо на ситуацію з іншого боку.

Хто інший з дієвих у цій історії осіб, які взагалі не є пільговиками, могли б піти на контакти з переселенцями та зібрати такі необхідні для фальсифікації зборів «Кальміус» підписи та персональні дані ВПО? Хто ще?

А ось вона могла. Крім цього, вона знала Тетяну ще до цього, тобто її не було лячно допускати. Для розуміння читачів, Клименко Олександр Олексійович - чоловік Наталії, а Самусевич Костянтин Сергійович - засновник та член одного з кооперативів. Невідомими в цій задачі залишилась поки родина Іванових.

І вже 11.11.2016 року відбуваються загальні збори «Кальміус», на яких згідно витягу з Протоколу присутні аж 117 осіб та ще запрошені депутати Обухівської міської ради та члени виконкому Обухівської міської ради.

Дивно, але така чисельність зборів та «участь» у них посадових осіб органів місцевої влади чомусь зовсім не зацікавила місцеві ЗМІ і ніде про ці збори не можна знайти інформацію. Місцеві жителі також не можуть згадати такий ажіотаж в їхньому місті.

Але ще слід уточнити, Обухівська міська рада та її виконком не надають відповіді, хто був присутнім з їх співробітників.

На загальних зборах було вирішено звернутись до Обухівської міськради з проханням надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою та виділення безоплатно землі під будівництво доступного житла.

У січні 2017року Виконком надає відповідь за № 145 щодо можливості виділення земельної ділянки в межах мікрорайону № 3 м. Обухів після затвердження відповідної містобудівельної та розпорядчої документації даної території і тільки в рамках будівництва ДОСТУПНОГО ЖИТЛА для відповідних пільгових категорій осіб.

А вже 28 лютого 2017 року на сесії Обухівської міської ради виноситься рішення про резервування земельної ділянки під будівництво «доступного житла».

На місцевих сайтах ЗМІ з'являються велика кількість статей з подяками «Кальміус» «особисто Обухівському міському голові Левченку Олександру Миколайовичу за підтримку», а також обіцянка, що «Вимушено-переміщені жителі нашого міста зможуть отримати часткове фінансування будівництва від міжнародних організацій-донорів (така допомога можлива тільки через громадські організації)».

https://obukhiv.info/2017/03/27/%D0%B0%D0%BA%D1%82...

І звичайно, без труднощів 27 квітня 2017 року Обухівська міська рада приймає рішення щодо затвердження землеустрою «Кальміус» та передання безоплатно земельної ділянки під будівництво «доступного житла».

Залишається відкритим питання: чому не звернули увагу посадові особи виконкому та Обухівської міської ради на багаточисельні порушення законодавства при створенні, оформленні документації кооперативу, чому не повернули документи на доопрацювання, а, навпаки, передали заяву «Кальміус» на розгляд сесії міської ради?

Може, ця причина пояснить нам також, чому ТОВ «Обухівтранс», директором якого є пан Лук`яненко Олександр Іванович, він же депутат та голова осередку партії «Самопоміч» в Обухові, є монополістом в пасажирському перевезенні? І чому місцева влада та правоохоронні органи жодним чином не реагують на відсутність документів у водіїв Обухівтранс?

http://stopcor.org/perevizniki-tov-obuhiv-trans-ma...

Чи не дуже часто діяльність Обухівської міськради та конкретно його голови Левченко Олександра Миколайовича, що є членом партії «За життя», пов’язана з партією «Самопоміч»?!

Як сміються деякі опитані нами особи, що просили залишитись анонімними: «Спершу треба стати членом партії «Самопоміч», щоб йти пропонувати Левченко якусь цікаву схему».

Наразі доступ до цього сайту повністю обмежений (тільки через пароль).

А що в цьому поганого, скаже шановний читач? Ну, скрізь є відсоток «відкатів», але головне, що якийсь переселенець або ветеран АТО отримає житло безоплатно. Та, на жаль, буде неправий, бо жоден з пільговиків не зміг та не зможе отримати це ДОСТУПНЕ житло.

Як тільки кооператив отримав позитивне рішення міськради про виділення землі, зразу розмістив інформацію на власному сайті про продаж житла по ринковій ціні. І по телефонах, вказаних на сайті, ні про які пільги для переселенцях та учасників/ветеранів АТО ніхто не хоче розмовляти.

https://www.facebook.com/permalink.php?id=58088135...

Як зазначає автор даного посту в соціальних мережах, «Перш за все шокувала ціна на «доступне житло», яку вже оприлюднили на сайті ЖБК «Кальміус» - 16200 грн. за кв.м.(http://buduemorazom.com/zhbk-kalmius/).

На сьогоднішній день це - найвища ціна на житло в Обухівському районі. У порівнянні, вартість житла в Київській області, рекомендована міністерством регіонального розвитку України, становить 12267 грн. за кв.м. Комерційний ЖК «Квартал», який будується в цьому ж мікрорайоні, продає квартири від 10000 до 11000 грн. за кв.м. (https://novostroyki.lun.ua/%D0%B6%D0%BA-%D0%BA%D0%...) і навіть елітний житловий комплекс «Рівер Хаус» в Українці на березі Дніпра пропонує квартири за ціною 13500 грн. за кв.м.


https://novostroyki.lun.ua/%D0%B6%D0%BA-river-hous...

Після того, як переселенці та ветерани АТО почали звертатись із скаргами щодо відсутності у них можливості отримати на пільгових умовах житло в ОК Кальміус, Обухівській міській раді необхідно було якось уникнути скандалу, і зацікавлені особи знайшли вихід...

І тут знову з’являється «рятівниця» переселенців Целовальніченко. Спершу створюється робоча група з участю Целовальніченко при Обухівській ОДА з метою пошуків НОВИХ способів задовольнити житлові потреби ВПО.

Розпорядження Обухівської районної державної адміністрації № 398 від 15.09.2017 року «Про утворення робочої групи з питань розробки Програми сприянню будівництва та придбання житла внутрішньо переміщеним особам на території Обухівського району».

Потім приймається нова програма Обухівською міськрадою по забезпеченню житла ВПО та ветеранів АТО, ініціатором цієї програми знову виступила Целовальніченко.

Рішення Обухівської міської ради № 605 - 27 -VII від 12.10.2017 року «Програми сприяння будівництва та придбання житла внутрішньо переміщеними особами та учасниками АТО, які мешкають на території Обухівської міської ради на 2017-2020 роки».

Дивно, але в ньому знову вказується кількість осіб із врахуванням навіть тих, хто МАВ ВЖЕ БУТИ ЧЛЕНОМ «Кальміуса» та ОТРИМАТИ ПРАВО НА ДОСТУПНЕ ЖИТЛО. І знову згадується славнозвісний мікрорайон № 3, де ВЖЕ БУЛО ВИДІЛЕННЯ ЗЕМЛІ ПІД ВПО.

При цьому посадові особи не приймають жодних дій щодо впливу в рамках законодавства України на «Кальміус», не дають пояснення переселенцям, а, навпаки, продовжують проводити відповідні реєстраційні дії земельної ділянки. Таким чином, Обухівська міська рада своїми діями фактично підтверджує те, що «Кальміус» навіть не планував вирішувати проблеми з житлом ВПО та ветеранів АТО, і вони про це знали завчасно.

При цьому із ЗМІ в позитивному ключі лунає інформація щодо співпраці громадськості із Обухівською міською радою та впровадження відповідної програми щодо доступного житла. І знову ці промови лунають від «правозахисниці» Целовальніченко, яка всіма своїми діями намагається стати «подушкою безпеки» керівництва Обухівської міськради від тих, кого мала б захищати.

http://pravda.press/news/ukraine/pres-konferentsiy...

Можна сказати, що скарги переселенців та учасників/ветеранів АТО щодо початку продажу «Кальміус» житла по ринковій ціні «загубились» серед тієї позитивної інформаційної хвилі, яку було створено за допомогою ГО «Луганська правозахисна група».

Люди втратили надію, зневірились і навіть при підготовки цього матеріалу відмовлялись казати «на камеру» та вказувати свої дані. Всі вказували на «великих людей», які замішані у справі (цитати людей, російською):

Чоловік середніх літ: «Вам легко спрашивать, вы в Обухове не живете. У нас мер Левченко, он с партии За життя, партии Медведчука, нас за это и убьют»;

Молода жінка, одиначка (діалог по телефону): «Я не буду нигде официально подтверждать, что я давала Наталии копию своего паспорта. Вы кто? Вы сможете меня защитить?»...

- Наші умовляння підтвердити інформацію.

- «А она в МінТОТ!» (Міністерство окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб).

- Наші пояснення, що вона лише член громадської ради при МінТОТ.

- «Ну, и что, что она не работает в Министерстве, но это ее «крыша»! А у нас нет! Нас лишат выплат из за скандала»...

...Ось так і завершилась ця історія: процедура оформлення земельної ділянки була доведена до логічного кінця... Будинок будується, квартири вже продаються... Переселенці та ветерани АТО знову чекають дива... Або наступної подібної історії...

«Підстава виникнення права власності: Рішення органу місцевого самоврядування, серія та номер:

804/9-34-VII, виданий 27.04.2018, видавник: Обухівська міська рада Київської області»

Враховуючи вищезазначену інформацію, МОЖНА ПРИПУСТИТИ, що рішення Обухівської міської ради про затвердження «Кальміус» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею безоплатно у власність для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку суперечило попередньому рішенню сесії, оскільки затверджена Статутом мета діяльності кооперативу не відповідає зазначеній у рішенні сесії від 28.02.2017 року меті резервування земельної ділянки, а саме - під будівництво багатоквартирного житлового будинку задля забезпечення доступним житлом пільгових категорій громадян України.

Також такі кричущі порушення законодавства України при подачі «Кальміус» документів на розгляд, швидка та неякісна перевірка цих документів з боку посадових осіб виконкому та Обухівської міської ради, відсутність адекватного реагування на подібну ситуацію з боку керівництва, їх бажання приховати негативну ситуацію шляхом створення іншої «позитивної» інформаційної хвилі, не реагування на скарги , - все це є ознаками наявності корупційних зв'язків у окремих посадових осіб.

Але, звичайно, встановлення та доказування наявності факту злочину є правом та зобов'язанням відповідних правоохоронних органів України.

...Хтось знову заробив на чужій біді.

А внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій та ветерани Антитерористичної операції знову залишились без надії на житло...

Лілія ВІРЬОВКІНА, голова ГО «Ти потрібен Україні»

Фото надані автором



Коментарі

  +0 #1 Олександр 22 дек. 2018 г., 10:31:48
Садовський, який наділяв землею целовальченко в Обухові, зараз наділяє землею в Бориспільському районі

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.