​Для чого у Чорне море увійшов фрегат російського північного флоту

Між іншим, фрегат російського північного флоту «Сєвєраморск», який сьогодні увійшов в Чорне море, був до 90-х років «маршалом Буденним», «маршалом Жуковим», а потім навіть «Сімферополем». Дечому у росіян можна вчитися - як змінювати інформаційний контекст.


Після кризи 25 листопада українське суспільство «заведене» військово-морською темою, а тому сьогодні ЗМІ цікавляться, що би це могло означати? Чому Andrii Klymenko звернув на це увагу?

Перш за все, проходами військовими суднами різних країн Чорноморських проток Андрій займається давно. Задовго до початку війни. Він не один, є кілька фотографів і навіть присвячених цьому спеціалізованих інтернет-ресурсів. Тому інколи інформація про прохід кимось чогось це лише інформація. Але війна, криза в Керченській протоці, заклики України збільшити присутність кораблів держав членів НАТО в Чорному морі - все це створює чіткий контекст.

Як Андрій і написав, «Сєвєраморск» є одним з найкращих бойових кораблів росіян. Він постійно в походах, на навчаннях і т.д. У свій нинішній похід «Сєвеєраморск» вийшов ще в липні минулого року.

Що намислили російські стратеги, ми можемо лише здогадуватися. Але цих здогадок може бути кілька.

Захід корабля є частиною «робочої програми». Він давно у плаванні і можуть існувати якогось роду технічні причини зайти в найближчу військово-морську базу для вирішення питань, які не можуть бути вирішеними поза територією росії. Ну, там якийсь ремонт, часткова зміна екіпажу, поповнення запасів чогось, часткове переоснащення і т.д.

Але навіть якщо демонстративності в діях росіян за їх задумом не було, ситуація виглядає трохи інакше.

Впродовж останніх тижнів кораблі держав НАТО в Чорному морі були і є. Звичайно ж, ці візити є відповіддю на розширення російської агресії. Але НАТівці лише демонструють свою присутність, інтерес, вивчають можливий театр воєнних дій. Клас їх кораблів є радше сигналом «я не здамся без бою», ніж провокацією цієї битви.

Росіяни відповідають чітко: ми готові до подальшої ескалації. Ми теж маємо, чим розширювати свою присутність. І наші наміри більш рішучі, ніж у НАТО: ми готові до бою і маємо чим вести цей бій.

Думаю, що «Сєвєраморск» підтверджує висновок «Майдану закордонних справ», що для росії принципово закріпити повну військову домінацію в чорноморському басейні, вона готується до подальшої конфронтації та ескалації.

Звичайно, такі жести робляться, перш за все, в сторону НАТО: зважте, хлопці, наскільки далеко ви готові зайти, і чи здатні ви з огляду на наявну політичну волю і ресурси зайти далі за нас? Така російська логіка поведінки цілком сприймалась президентом Обамою, який був переконаний, що США не повинні втягуватися у збройний конфлікт в Україні, бо США має менше за росію ресурсів, які готова вкласти в цю ситуацію.

Є це сигналом і для наших гарячих голів, які готові повторити спробу проходу через Керченську протоку кораблями ВМСУ. В період новорічних і різдвяних свят блокада Азовського моря відбувалась переважно через кліматичні причини. Росіяни просять не розслаблятися. Все лише починається.

Ми це знаємо. Але чи готові?

Bohdan Yaremenko, facebook.com

Фото зі сторінки ФБ Andrii Klymenko



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.