​У Кисилині вшанували жертв Волинського злочину

У суботу в селі Кисилин у Волинськй області вшановано пам’ять жертв Волинської трагедії. 11 липня 1943 року солдати УПА вбили тут близько дев’яноста польських вірян, котрі зібралися в костелі на недільну месу, повідомляє Польське радіо.


Єпископ Луцької дієцезії Віталій Скомаровський, котрий провів богослужіння у стінах зруйнованого костелу, наголосив на тому, що обом сторонам потрібна правда про події 43-го року, але потрібне теж примирення:

«Кожен, хто сюди приходить, мріє про те, щоб це ніколи не повторилося. Ми повинні докладати зусиль, щоб наші народи жили у дружбі та взаєморозумінні. Адже ми сусіди і приречені одні на одних. Тому ми повинні знайти оце взаєморозуміння».

Про потребу примирення говорив теж посол Польщі в Україні Ян Пєкло. Дипломат звернув увагу, що після Другої світової війни вдалося досягти польсько-німецького примирення:

«Якщо після трагедії Другої світової війни вдалося досягти польсько-німецького поєднання, то і нам теж повинно вдатися».

Нагадаємо, що Волинська трагедія, яку польська сторона називає Волинською різнею, – це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства. За підрахунками польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло близько 100 тисяч поляків, ще близько 15 тисяч українців загинули у так званих «акціях відплати» Армії Крайової. У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала «характер етнічної чистки» та «ознаки геноциду». У резолюції, прийнятій 12 липня 2013 року, польський Сейм вжив окреслення «етнічна чистка, що мала ознаки геноциду». У 2016 році Сейм визнав волинський злочин «геноцидом польського народу» і встановив 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду громадян Польської Республіки, який здійснили українські націоналісти.

Костел у селі Кисилин. Фото commons.wikimedia.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.