​В Україні, на Львівщині, вшанували пам'ять жертв погрому в Гуті-Пеняцькій

В Україні, на Львівщині, відбулася жалобна урочистість, присвячена пам’яті жертв погрому в Гуті-Пеняцькій, що відбувся 28 лютого 1944 року. Гута-Пеняцька, село із понад тисячею мешканців, було тоді цілковито спалене. За офіційною польською версією, злочин вчинили солдати дивізії СС «Галичина» та Української повстанської армії. З іншого боку, як про це повідомляє портал Історична правда, «Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП)», повідомляє Польське радіо.


Президент Польщі Анджей Дуда написав у листі до учасників урочистості, що в Гуті-Пеняцькій стався злочин геноциду. «Єдиною «виною» жертв була польська мова і ідентичність, вірність традиції і любов до Батьківщини. Їх вбили, бо вони були поляками», – підкреслив президент. Лист прочитав президентський міністр Адам Квятковський:

«У забуття пішли християнські заповіді і звичайні людські почуття. Зло, терор і кров затьмарили очі, а дим пожежі затемнив небо. Геноцид, який тут здійснили солдати дивізії СС «Галичина» та Української повстанської армії, був одним з найбільших у кількарічній низці злочинів, яку ми називаємо різаниною польського населення на Волині, Поділлі і Львівщині».

Анджей Дуда нагадав слова президента Лєха Качинського, який був у Гуті-Пеняцькій десять років тому і закликав до примирення Польщі і України:

«Він говорив про важку правду, про те, що тут сталося. Про вплив тоталітарних держав на суперечки, які ділять народи, і про болісну рану у серцях, яка відбилася тінню на наших відносинах. Він закликав до примирення, солідарності і творення спільного ліпшого майбутнього, дружби і миру. Його заклик до молитви словами «пробач нам провини наші, як і ми пробачаємо винуватцям нашим» через ці десять років лишається актуальним і надалі».

Друга частина урочистості з нагоди 75-річчя знищення Гути-Пеняцької відбудеться у четвер у Варшаві перед Могилою невідомого солдата.

Фото Wikimedia



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.